Norwegian jakter reklame- og mediebyrå – disse skal avgjøre hvem som vinner

Flyselskapet Norwegian frister norske reklame- og mediebyråer med sine markedsføringsmillioner. Se hvem som kjemper om kontraktene her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Øyvind Hofsrud Journalist

Flyselskapet Norwegian har dratt i gang en svært eksklusiv byråkonkurranse der kun inviterte byråer har fått lov til å delta. Byrået har ikke vært i pitsjemodus siden 2015, men etter å ha lagt bak seg både milliardtap, konkursfarer og koronapandemien er selskapet med sin nye ledelse nå mer enn klare for å komme seg på vingene igjen. Kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Esben Tuman, går langt i å bekrefte at det er en byråkonkurranse på gang, og sier samtidig at de arbeider annerledes med den nye byråkonkurranse enn de har gjort med tidligere konkurranser. 

- Vi gjør en evaluering av det oppsettet vi har med eksisterende partnere, og har invitert inn noen flere utover det, sier Tuman til Kampanje.

Norwegian har naturlig nok ligget rett så lavt hva gjelder markedsføring de siste par årene som en følge av de mange utfordringene, men det nye rekonstruerte selskapet stiller nå gjeldfri og med en langt mindre flybase. Før pandemien var Norwegian et selskap med opptil 150 fly og som hadde flygninger over hele verden. 

Nå er ambisjonene om verdensherredømme lagt på is og i takt med en langt slankere flåte av fly og færre ansatte i markedsavdelingen, skal også antall byråer kappes ned på.

- Vi har jobbet med et tosifret antall norske og utenlandske byråer før rekonstruksjonen av selskapet, og det er derfor naturlig for oss å gjennomgå oppsettet vårt slik at det blir mer tilpasset organisasjonen vår slik den er i dag, sier Tuman.

Les også: NRK er tilbake på omdømme-toppen - Fjordkraft, SAS og Norwegian faller på listen

Ekstern rådgiver bistår i jakten

Til å lede den nye byråkonkurransen er det Norwegian-toppene Kei Grieg Toyomasu og Christoffer Sundby som trekker i trådene. Toyomasu kom til Norwegian fra Schjærven før pandemien, mens McKinsey-konsulenten Sundby har sin bakgrunn fra Circle K i Europa. De to har også hyret inn rådgivningsselskapet Elect, som blant andre har Anfo på eiersiden, til å bistå i prosessen

Det ønsker imidlertid ikke daglig leder i Elect, Knud Fahrendorff, å kommentere på. 

- Stemmer det at dere har bistått Norwegian i jakten på nye samarbeidspartnere på byråsiden? 

- Jeg kan ikke si noe om vi er i en prosess eller ikke, og heller ikke om vi er midt i en prosess, sier Fahrendorff. 

-Er dere midt i en prosess? 

- Det kan jeg ikke si noe om, sier Fahrendorff.

Les også: Try får Norwegian: - Det har vært vanskelig å ta det endelige valget

Kjendisbrudd:

En av de mest premierte Norwgian-reklamene som Try utviklet var en kampanje som kastet seg på bruddet mellom Hollywood-kjendisene Brad Pitt og Angelina Jolie.

- Jobbet med Norwegian i 15 år

Hvor stort oppdrag det er snakk om i kroner i øre vites ikke, men etter det Kampanje kjenner til skal reklamebyråkontoen til Norwegian ha ligget på 10-12 millioner kroner i året i de gode gamle dager, og selskapet har alltid vært en av landets aller største kjøpere av Google-annonser.

Selv om Norwegian har holdt lav profil markedsføringsmessig de seneste årene som en følge av konkursfaren, kostnadskutt og en heftig omorganisering av selskapet, er selskapets nye ledelse nå i angrepsmodus igjen for å møte konkurransen fra både gamle rivaler som SAS og Widerøe, men ikke minst nykommere som Flyr. Krigen i Ukraina er nok en mørk sky på himmelen med salget av flybilletter inn mot sommersesongen har vært oppløftende.

Når de nye byråavtalene skal være på plass er ikke kjent, men etter å ha hatt såkalte kjemimøter med en syv-åtte byråer skal det nå være en finale bestående av tre utvalgte byråer som alle nå skal levere inn mer konkrete forslag på hvordan Norwegian best skal kommunisere og annonsere fremover.

Både Try og Dentsu skal fortsatt være med i konkurransen, sammen med byråer som Los & Co og Schjærven på reklamesiden.

- Jeg kan ikke si noe annet enn at vi har hatt et godt samarbeid med Norwegian gjennom 15 år, sier byråleder i Dentsu, Stian Jansen, til Kampanje.

Heller ikke Try-huset, som har jobbet med Norwegian siden 2015 da byrået slo ut konkurrentene SMFB og Schjærven i finalen, er særlig snakkesalige.

- Det ønsker vi ikke kommentere på, sier Sindre Beyer, daglig leder i Try Råd og en av toppene i Try-konsernet.

Tidligere denne uken ble det kjent at tidligere Dentsu-topp, Tor Arne Fosser, slutte i Norwegian. 

Les også: Fosser slutter i Norwegian-ledelsen – blir digitaldirektør i Coop

Kan by Try på konkurranse

Kampanje har vært i kontakt med en rekke byråer som kan bli ansett som de mest aktuelle kandidatene og stilt spørsmålet om de er deltakende i konkurransen om å få Norwegian på kundelisten. Foreløpig er bransjen hemmelighetsfull, men flere kilder som Kampanje har vært i kontakt med peker på byråer som Per Høj, Los & Co og Schjærven som de nærmeste til å gi Try konkurranse om reklameoppdraget.

- Det skal jeg ikke kommentere på, sier Håkon Fretheim, byråleder i Per Høj. 

- Jeg kan ikke gi noen kommentarer på dette, sier Espen Haugen, byråleder i Los & Co.  

En av dem som imidlertid er åpen om konkurransen er den erfarne konsernsjefen i Schjærven-gruppen, Ståle Schjærven. På Schjærven-huset har man også mediebyrået Re:Media og gruppen kan dermed fort være aktuelle som en totalleverandør.

- Hele Schjærven-huset jobber for fullt og med positivt driv for å forberede neste steg så godt som mulig i Norwegian-pitsjen, sier Schjærven til Kampanje.

Byråer som Nord DDB og Publicis-byrået Kitchen skal ikke være i pitsjen, mens reklamebyråene Anorak og Morgenstern anses som uaktuelle som en følge av de jobber med konkurrentene SAS og Widerøe. 

Norwegian jakter reklame- og mediebyrå – disse skal avgjøre hvem som vinner