TV-bransjen «støvsuges» for folk - nå skal også Amazon kjempe om de norske talentene

- Økt konkurranse betyr at vi må skjerpe oss ytterligere og være den foretrukne partneren i bransjen, sier TV 2-redaktør.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Fredag kunne Kampanje omtale kritisk mangel på kvalifiserte og erfarne fagarbeidere i filmbransjen. Flere strømmeaktører og mediehus ønsker mer TV-innhold og høy kvalitet, men bransjen har ikke nok fagfolk til å fylle alles behov.

- Vi har ikke nok fagarbeidere med faglig kompetanse på det audiovisuelle, samtidig som etterspørselen på audiovisuelle tjenester er stor, sa leder i Virke produsentforeningen, Åse Kringstad

Les også: Film- og TV-bransjen skriker etter folk - Exit-produsent savner Hotel Cæsar-effekten

Både Petter Wallace, programredaktør for eksterninnhold i NRK, og Kathrine Haldorsen, programredaktør i TV 2, kjenner på et tynt marked.

- Vi merker at det absolutt er tilfelle. Det er spesielt manko på høykvalifiserte fagledere, men det er også en generell manko på fagfolk, sier Wallace til Kampanje.

Han forteller at dette sammenfaller med situasjonen i andre markeder som det er nærliggende for Norge å sammenligne seg med.

- Danmark slo full alarm for ett eller to år siden. Og vi vet at både i Storbritannia og Sverige så er det en voldsom økning i drama- og underholdningsproduksjon. Det er ikke et sammenfall mellom tilbud og etterspørsel. Man må i større grad ligge i forkant for å sikre seg de beste fagfolka. Noen ganger er markedet helt støvsugd for en eller annen funksjon, sier Wallace.

Haldorsen i TV 2 peker på at pandemien er en av årsakene til at det norske markedet har havnet der det er i dag.

- Vi ser at det er en ketchup-effekt etter pandemien. Nå skal alt i gang. Da blir det kamp om talentene både foran og bak kamera. Men først og fremst vil jeg berømme den norske produksjonsbransjen for å være løsningsorienterte og levere høy kvalitet – alltid, også i krevende tider. Det har pandemien lært oss, skriver Haldorsen i en e-post til Kampanje.

Sjef for ekstern:

Petter Wallace, programredaktør for eksterninnhold hos NRK, forteller til Kampanje at han er kjent med et marked hvor det er hard kamp om de beste fagfolkene. Foto: Eivor Eriksen.

- Vil ta tid å løse det

Wallace forteller at han foreløpig ikke har opplevd forsinkelser i bestillingene som følge av mangelen på folk, men han vet at det ved flere prosjekter har blitt nødvendig å leie inn folk fra utlandet for å anskaffe et fullt team.

- På flere prosjekter har det vært nødvendig å lete utenfor Norge å fylle opp teamene. Da er det nærliggende med svensk, dansk engelsk eller finsk arbeidskraft som enkelt kan flytte på seg, sier Wallace.

Haldorsen forteller at de også må planlegge bestillinger lenger frem i tid enn tidligere.

- Vi ligger som oftest langt frem i tid, men er klar over utfordringene med gode fagfolk. Så ja, det må vi, sier hun.

- Er det mange flere aktører som bestiller produksjoner nå enn tidligere?

- Ja, det er flere som kjemper om det samme gode norske innholdet. Vi ser at de store strømmeaktørene nærmer seg det innholdet som de norske mediehusene tradisjonelt har stått for. Derfor må vi i TV 2 være det mest attraktive mediehuset og sikre oss de beste ideene, og ikke minst-sørge for at produksjonen blir av høyeste kvalitet. Og her er bemanningen sentral, sier Haldorsen.

Wallace påpeker at problematikken ikke er unik for filmbransjen. 

- Utviklingen er ikke helt i takt med de økte behovene, men sånn er det andre steder også. Man ser det samme med sykepleiere og lærere for eksempel. Det er ingen overraskende trend når vi vet at det har vært en voldsom økning i hele Europa og også andre steder i verden, sier han.

- Det vil ta tid å løse problemet. Det vil det. Det er mange fine forsøk fra NFI og produsentforeningen for å adressere utfordringen. På sikt vil vel kanskje de to utviklingstrendene, behovet for folk og tilgangen på folk, møte hverandre, legger han til.

Roser bransjen:

I en tid hvor det er mangel på høyt kvalifisert fagpersonell roser programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen, bransjen for å være løsningsorienterte.

Nå kommer også Amazon på banen

Etter hva Kampanje kan erfare kommer det nå enda en strømmeaktør på markedet med ønske om lokalt innhold. Amazon Prime Video vil frem i skoa også i Norge, og skal allerede være i gang med norske TV-prosjekter.

Kampanje har tidligere skrevet at Amazon har ansatt tidligere Nent-topp Andreas Hjertø og tidligere sjef i Endemol Shine Nordics, Karin Lindström, for å jakte nordisk innhold.

Kathrine Haldorsen er kjent med den nye utfordreren.

- Ja, vi er kjent med dette. Økt konkurranse betyr at vi må skjerpe oss ytterligere og være den foretrukne partneren i bransjen. Vi elsker å jobbe med de norske produsentene og håper at de velger oss også i fremtiden og med økt konkurranse. Vi er lokale og tilgjengelige, vi er tett på norsk virkelighet, vi er langsiktige og vi er risikovillige. Og vi vet hvordan det er å jobbe som produsenter. Så jeg håper de kommer først til oss i TV 2 med de beste ideene og formatene, sier Haldorsen.

Også strømmegiganten Netflix ser ut til å kjøre på med mer lokalt innhold og presenterer i 2022 tre filmer og tre serier laget for nordisk publikum.

- Norden er en prioritert region for oss. Det er en lang tradisjon med gode TV- og filmproduksjoner i de nordiske landene, og våre kreatører, filmskapere og skuespillere holder et høyt internasjonalt nivå. Siden etableringen vår i Norden for ti år siden har våre investeringer i lokalt innhold økt markant. I 2022 har vi annonsert tre filmer, samt tre serier. Dette er noe vi ser veldig frem til, skriver Jenny Stjernströmer Björk, sjef for nordisk innhold i Netflix, til Kampanje i en e-post.

Amazon Prime Video ønsker ikke å svare på Kampanjes spørsmål til denne saken. Det får vi formidlet via deres PR-byrå Geelmuyden Kiese.

TV-bransjen «støvsuges» for folk - nå skal også Amazon kjempe om de norske talentene