Ahead-gruppen slår sammen seks selskaper – Camilla Forberg skal lede nytt «superbyrå»

Bloom skal være et markedsføringsbyrå for fremtiden. - Vi er nødt til å jobbe annerledes, sier Ahead-sjefen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Aller-konsernets byrånettverk Ahead Group går fra åtte til tre byråer når Hyper, Elg, Clay, Nova Vista, Varejo og Pop Film slås sammen til ett «superbyrå» kalt Bloom.

Det nye byrået skal ha merkelappen «brand- og marketingmiljø» og har som mål å tette gapet mellom forretningsvirksomhet og markedsføring. Ambisjonen er ikke mindre enn å definere fremtidens merkevarebygging og markedsføring. 

- Selve marketingfaget er i stor endring. Det samme er behovet til kundene våre. Det betyr at vi er nødt til å jobbe annerledes, sier Ahead-sjef Kjetil Botten Skogly.

Til å lede det hele, har Botten Skogly hentet en av Norges mest profilerte markedsdirektører Camilla Forberg. Hun kommer sist fra Telia, der hun har ledet markedsarbeidet de siste seks årene. Før det har hun jobbet med store merkevarer som SAS, Tine og DNB. Dette er hennes første byråjobb.

- Vi har kapret en utrolig fremtidsrettet og dyktig ressurs i Camilla. Hun har en svært imponerende og relevant CV, sterke lederegenskaper og en kvikk og omgjengelig personlighet. Hennes «utenfrablikk» på det vi driver med og hennes erfaring fra kundesiden vil være svært verdifull fremover, nå som hun skal sette sitt eget preg på selskapet, sier Botten Skogly.

Camilla Forberg forteller at dette er noe hun har savnet i sin tid som markedsdirektør.

- Etter tjue år på kundesiden har jeg blitt veldig opptatt av resultater og effekt. For å skape det, er enkelte fagdisipliner innen marketing sjelden svaret alene. Å bare lage «god kommunikasjon» er ikke lenger nok. Som merkevarebyggere er vi nødt til å gå lenger bak i verdikjeden i en virksomhet. Dette ligger i kjernen av oppdraget vårt i Bloom. Derfor kunne jeg ikke si nei da denne muligheten bød seg, sier hun. 

Les mer om Camilla Forbergs jobbytte: Var førstevalget til ny lederjobb: - Har veldig lyst til å teste byråbransjen

Byråledere får nye roller

At det er en tidligere markedsdirektør som er satt til å lede Bloom er kanskje ikke tilfeldig, for Ahead-sjefen har gått grundig til verks for å finne ut av hva kundene trenger i en byråpartner.

- Mer enn 70 prosent av kundene våre sier at det er viktig at deres samarbeidspartnere leverer integrerte komplette og sømløse tjenester innenfor hele spekteret av markedsføring. Stadig flere blir utfordret til å delta aktivt i forretnings-, produkt- og tjenesteutvikling. Da holder det ikke lenger å bare tilby fullservice-tjenester eller bo «under samme tak», i stedet må vi tette gapet mellom forretningsvirksomhet og marketing.

Bloom skal være organisert etter fagdisipliner og flere av byrålederne i Ahead-gruppen får nye roller. Janicke Holst Eckbo, som ble annonsert som ny byråleder i sosiale medier-byrået Elg så sent som i april i år, får ny rolle som leder av media og innhold i Bloom.

Byråleder i Pop Film, Elle-Beth Lønnestad, blir ny leder for film- og animasjonsproduksjon, Nova Vista-sjef Stine Langehaug blir ny leder for retail og produksjon og Varejo-sjef Camilla Gullestad Lunde blir ny leder for event og aktivisering.

De øvrige faglederne er Fanny Klaveness (prosjektledelse), Kristian Schøning-Kristiansen (kreativ leder) og Nicolas Achard (konstituert leder for Client Services Management).

Nicholas Achard har i likhet med Suvita Ballchand (Consulting) og Nick Bilmes (Consulting) bakgrunn fra Scandinavian Design Group (SDG). De ankom Ahead-gruppen tidligere i år i forbindelse med opprettelsen av en ny strategienhet som nå blir en del av Bloom.

Les mer: Ahead Group henter SDG-trekløver til ny strategienhet: - Har store ambisjoner

- Våre kunder skal vokse og blomstre

Bloom var et av 400 navn som alle ansatte i byrågruppen har vært med på å stemme frem. Ahead-sjefen er godt fornøyd med navnet de til slutt landet på.

- Bloom er et veldig godt navn, det er fint å si og lett å huske. Vi ønsker at våre kunder skal vokse og blomstre, og ikke minst at våre ansatte skal gjøre det, sier han.

- Hvorfor ikke trekke veksler på noen av byrånavnene dere har i stallen?

- Vi diskuterte det innledningsvis, men vi kom fort til en konklusjon om at vi går inn og etablerer en ny byråkategori og da var det viktig å gjøre det under nytt navn. 

- De siste årene har dere hatt store ambisjoner om å bygge Hyper som merkevare i byråmarkedet. Er dette en erkjennelse av at dere rett og slett ikke har fått det til?

- Vi har sett på utviklingen i markedet og hvilken vei det går. Rollen til markedsdirektøren har blitt mer strategisk og stadig flere blir utfordret til å delta i forretningsutviklingen. Det krever en mer helhetlig og smartere tilnærming til kommunikasjon og markedsføringstjenester. Men det er viktig å få frem at en betydelig andel av kompetansen vi trenger for å få det til ligger i Hyper og de andre selskapene vi slår sammen.

- Ahead Group huser byråer som har markert seg sterkt innenfor sine nisjer, som Elg- Risikerer dere å miste disse posisjonene ved å samle alt i én stor merkevare?

- Vi har godt likte selskaper i markedet, men vi ser at den enkelte fagdisiplin sjelden er hele svaret alene, derfor slår vi sammen byråene for å jobbe mer effektivt for kundene, være enda mer treffsikre og vise enda mer forretningsforståelse gjennom hele verdikjeden. Men vi skal fortsatt levere til alle kundene vi har i selskapene sånn som vi gjør i dag, sier Botten Skogly og legger til:

- Vi fjerner ingen kompetanse, snarere tvert imot, Bloom vil være en partner som leverer enda sterkere støtte til vekst og lønnsomhet for kundene, legger Botten Skogly til.

Tar store grep:

Kjetil Botten Skogly tok over ledelsen i Ahead Group for tre år siden. I løpet av disse årene har han tatt flere små og store grep, men fusjonen av seks byråer og lanseringen av Bloom er den aller største. Foto: Eivor Eriksen

Holder PR- og teknologibyrå utenfor

Etter fusjonen vil Ahead-gruppen bestå av Bloom, PR-byrået WergelandApenes og teknologibyrået Oculos.

- Hvorfor holder dere WergelandApenes og Oculos utenfor det nye byrået?

- Det er litt ulike årsaker til det. WergelandApenes kom inn i Ahead Group for litt over to år siden, siden den gang har WA styrker sin posisjon i markedet ytterligere, knyttet opp mot strategisk kommunikasjon. Det er en reise de skal fortsette på. De har også en litt annen eierstruktur enn resten av Ahead Group og deler av byrået er fortsatt partnereid, sier Botten Skogly.

- Oculos opererer innen teknologi, martech og CRM og er inne i en viktig utviklingsfase. De skal fortsette å fokusere på sin egen utvikling, men samtidig vil Bloom integrere enda tettere med WA og Oculos og vi utarbeider nye arbeidsmetoder knyttet til en sentralisert hub for analyse og innsikt i fellesskap med Oculos.

I tillegg til en egen analyse- og innsiktsenhet, ser Ahead-toppene på hvordan de kan utvikle mediesatsingen i byrået.

- Vi skal jobbe integrert og helhetlig for kundene og skal tilby noe som har betydelig konkurransekraft, sier Botten Skogly.

- Kan ikke utelukke overtallighet

Hvor mange som skal jobbe i Bloom er fremdeles ikke klart.

- Vi er i en prosess med å etablere en ny struktur og nytt organisasjonskart. Bloom blir organisert etter fag og integrert på alle disipliner. Det er startpunktet. Vi kan ikke utelukke overtallighet, men det er for tidlig å si hvor mange det eventuelt blir. Er selskap må utvikle seg, leve og hele tiden sørge for at vi er konkurransedyktig, sier Botten Skogly.

- Må ansatte søke på jobben sin på nytt?

- Nei, det gjøres kartlegginger og innplasseringer. Vi følger reglene for fusjoner.

I forbindelse med fusjonen får tidligere byråleder i Hyper, Anders Waage, en ny rolle som leder for produkt- og tjenesteutvikling i Ahead Group. Den tidligere Schjærven-sjefen ble satt til å lede Hyper i august 2022.

- Vi har en offensiv tilnærming til markedet fremover og kommer til å gjøre flere offensive grep. I dette arbeidet blir Anders sentral og jeg er veldig glad for at han hadde lyst til å gå inn i den rollen, sier Botten Skogly.

- Jeg er så heldig å jobbe i et konsern der Bloom er et av flere spennende prosjekter. Kundebehov og rammevilkår er i stor endring fremover og jeg ser frem til å bidra til at Ahead kontinuerlig utvikler porteføljen vår med nye produkt- og tjenesteområder til det beste for kundene, sier Waage i en kommentar.

Hele Ahead Group hadde en omsetning på 331,6 millioner kroner i forrige regnskapsår, som ble avsluttet 30. september i fjor. Byrånettverket følger i likhet med morselskapet Aller et avvikende regnskapsår.

Les mer: Aller-byråer taper penger: - Vanskelig å si seg fornøyd

Ahead-gruppen slår sammen seks selskaper – Camilla Forberg skal lede nytt «superbyrå»