Hyller «sassy» Stratos-stunt: - Skaper herlig dramatikk

- Bare et lite stunt, sier Orkla.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- Min første tanke var at dette var et seierstikk fra Orkla før jeg skjønte at dommen ikke har falt ennå, sier Eirik Sjo Engen i reklamebyrået Mvh til Kampanje, etter å ha sett adshellet til Orkla, som er plassert på Stortinget T-bane stasjon.

Han har fulgt sjokolade-striden mellom Orkla og Freia tett fra sidelinjen og tok raskt referansen Orkla viser til i i annonsen.

Les mer: - Jeg forvekslet avsender første gang jeg så en reklame for Freias variant

Denne våren møttes nemlig Orkla og Mondelez i tingretten etter at Orkla stevnet Mondelez. Orkla så blått etter at Freia relanserte Boble Melkesjokolade høsten 2023. De mener at Freia har etterlignet Stratos og dermed tjent godt på å legge seg tett opptil deres emballasjefarge, Pantone 2144 C, som Orkla kaller for «Stratosblå». 

- Det handler om snylting, sa markedsdirektør i Orkla, Julie Undlien Wisth, til Kampanje i Oslo tingrett i april.

Mondelez og kommunikasjonsdirektør Øyvind Olufsen har avvist enhver påstand om at de har forsøkt å kopiere Orkla og Stratos for å forvirre forbrukerne til å velge feil sjokolade.

- Freia har ikke – og har aldri hatt – og kommer heller aldri til å ha behov for å kopiere Orkla sine sjokolader, sa Olufsen i april.

Etter det Kampanje erfarer, var dommen opprinnelig ventet før 17. mai, men den har blitt utsatt.

Les også: Orkla hardt ut mot Freia i retten: - Det handler om snylting

- Den er gøyal, sassy og skaper herlig dramatikk

Sjo Engen synes adshellet var «sassy» og kaller det for et herlig reklamestikk.

- Sånn jeg ser det, så er det to sider av denne saken for Orkla. Den rettslige kampen, og det som skjer i hodene til folk. Uansett utfall av saken så handler bransjen vår om å ta plass i hodene til folk – og det bidrar denne reklamen med. Den er gøyal, sassy og skaper herlig dramatikk med måte. 

Han hyller også Orkla for plasseringen på Stortinget T-bane stasjon.

- De har strategisk plassert den et sted der det går mange reklamefolk forbi hver eneste dag. Det er smart, og det skaper garantert litt snakk rundt dette. Jeg synes det er gøy når folk og merkevarer tør og viser initiativ på denne måten.

Like?:

Orkla mener Boble er en blåkopi av Stratos. Før sommeren ventes dommen i sjokolade-striden. Foto: Anette Johansen-Desjardin

- En bransjekommentar i utendørsform

Sjo Engen tror først og fremst at Stratos-reklamen treffer reklamefolk, og ikke vanlige folk.

- Jeg tror ikke forbrukere flest skjønner den helt eller tar referansen til fargekoden, men for merkevarer er det uansett en verdi å vise frem merkemarkørene sine, så selv om forbrukerne kanskje ikke forstår dybden i budskapet, så vil den jo minne om annonsøren. Men først og fremst tenker jeg at dette er en bransjekommentar i utendørsform, som jeg virkelig liker. Dette var sassy og gøy fra Orkla.

Mvh-rådgiveren mener Orklas stratosblå reklame er et friskt pust bransjen trenger.

- Vi snakker mye om kjedelige reklamer og at reklamebransjen kanskje ikke er like spennende som den en gang var. Og i dagens samfunn blir vi stimulert overalt så det er stadig vanskeligere å bryte gjennom med gode reklamer. Selv om jeg tror at denne reklamen fra Orkla virker mest mot bransjen, skaper den litt etterlengtet og herlig dramatikk. Det er gøy, og det trenger vi.

- Bare et lite stunt

Orkla inngikk tidligere i år et samarbeid med reklamebyrået Anti om markedsføring av Stratos.

Les mer: Nytt byrå skal jobbe med Stratos: - En ikonisk merkevare

Hyller «sassy» Stratos-stunt: - Skaper herlig dramatikk