Viaplays sportssjef etter fotballkjøpet: - Tror målet vårt er nådd i Norge

Torsdag morgen ble det klart at Viaplay sikret seg flere fotballrettigheter i Norden frem til 2027. - Vi ville aldri inngått en avtale som vi ikke synes var rimelig, sier sportsdirektøren i Viaplay.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Torsdag morgen ble det klart at Viaplay hadde sikret seg de norske rettigheter til europeisk klubbfotball med begge de to turneringene Europaligaen og Conference League. Det er den europeiske fotballorganisasjonen UEFA som sitter på rettighetene.

Les også: Viaplay kjøper nye fotballrettigheter

I tillegg til disse turneringene, som er nivå to og tre i europeisk turneringssammenheng, sikret Viaplay seg den gjeveste turneringen, Champions League, i Sverige og Danmark. Alle avtalene løper frem til 2027 med oppstart allerede i høst.

Aldri før har en avtale vært underskrevet så tett opp til sesongstart.

- Hvordan har forhandlingene med UEFA vært om disse rettighetene? Har de skilt seg ut fra tidligere forhandlingsrunder?

- Det er alltid spennende å forhandle sportsrettigheter, og det har det også vært denne gangen. Med seks måneder siden første budrunde, har vi denne gangen hatt mulighet til å nyte en lang forhandling, sier Viaplay Groups sportsdirektør, Peter Nørrelund, til Kampanje.

- Har prisene vært rimeligere denne gangen enn tidligere?

- Vi kommenterer aldri på priser, men på generelt grunnlag kan jeg si at vi aldri ville inngått en avtale som vi ikke synes var rimelig.

Kampanje har gjennom våren fulgt UEFAs salg av rettighetene på disse tre fotballturneringene. I april ble det klart at TV 2 sikret seg rettighetene på Champions League i Norge, og først nå er det altså klart hvor Europe League og Confrence Europe League skal vises.

Mye tyder på at UEFA har hatt en tøffere jobb med rettighetssalget denne gangen ettersom nyhetene om salgene kommer flere måneder på overtid.

Europe League:

Europaligaen ble avgjort forrige uke da Atalanta slo Bayer Leverkusen i finalen. I kveld spilles finalen i Confrence League. Viaplay har vist disse turneringene i år, og det vil de fortsette med frem til 2027. Foto: NTB.

- Ville ikke byttet portefølje

Med avtalene i boks forblir med andre ord fotballrettighetene på de kanalene de også var hos ved forrige avtaleperiode, men i Sverige overtar Viaplay rettighetene på Champions League fra Telia-eide TV4.  

- I Sverige nærmer Viaplay seg nærmest et monopol på sport. Hvordan anser du posisjon deres i Sverige?

- Målet i alle land er å være i stand til å tilby våre kunder det beste sportstilbudet, og der synes jeg vi er overlegne i Sverige, sier Nørrelund.

- Og hvordan vil du si sportsposisjonen er i Norge?

- Jeg mener vi har en god blanding av det som interesserer nordmenn. Premier League lyser sterkere enn alle andre fotballrettigheter, men jeg er veldig glad for at vi med Europa League og Confrence League får muligheten til å også vise norske lag i aksjon, sier Nørrelund og fortsetter:

- I tillegg treffer vi også den norske idrettsånden med skirettigheter og håndball. Med rettighetene til F1, UFC og golf benytter vi oss av fanbaser som vokser ut av nisjen. Jeg tror faktisk målet vårt er nådd i Norge. Jeg ville uansett ikke byttet portefølje med noen av våre kolleger i markedet.

Blir aldri ferdig med sport

I Sverige har Viaplay også hatt rettighetene på Europa League og Conference League. Disse var det imidlertid Disney som sikret seg tidligere i vår for den nye avtaleperioden.

Det var første gang en internasjonal strømmegigant kjøpte en større rettighetspakke knyttet til sport på det nordiske TV-markedet. 

- I Sverige har Disney kommet på banen på sport. Er det moro med en ny aktør, eller frykter du at de vil komme enda sterkere ved neste anledning?

- Det er alltid konkurranse om attraktive rettigheter, så det hjelper ikke å frykte mulige eller umulige potensielle budgivere på rettigheter. Det vil bare resultere i dårlig helse, sier Nørrelund.

- Er du overrasket over at Schibsted ikke har meldt seg mer på i kampen om sport i Norden?

- Næh. Det er vel primært avisdrift de driver med.

- Hva nå for Viaplay? Ser dere etter flere rettigheter eller begynner sportsporteføljen å bli full?

- En sportsportefølje er en levende organisme - den blir man aldri ferdig med. Og vi har det bra i Viaplay, ikke minst i dag, sier Nørrelund.

Viaplays sportssjef etter fotballkjøpet: - Tror målet vårt er nådd i Norge