- Et arbeidsuhell

TV 2-direktør Trond Kvernstrøms plan om ikke å bli en medienisse har slått sprekker.

Publisert / Oppdater

- Det kan ikke stemme. Det er ikke rettferdig, sier Kvernstrøm med forundring i stemmen på den andre enden av telefonlinjen.

Når vi møter den nye TV 2-direktøren for et seiersintervju noen dager senere, viser det seg at forbauselsen har vedvart.

- Jeg synes det er totalt ufortjent for å være helt ærlig. Magnus Carlsen,

Stian Blipp og Ylvis, det hadde jeg skjønt. Men Trond Kvernstrøm… det skjønner jeg ikke!

- Men du har hatt et ganske heftig år?

- Altså, hvis du tar med at jeg giftet meg i mai, så hadde jeg et heftig år. Men hvis du tar bort det, så var det ikke noe spesielt heftig år.

- Men du har gjort deg markert i mediebransjen, det er vi enige om?

- Ehh… hehehe, nei, vi er ikke enige om det.

– Barnslig stolthet
Kvernstrøm sitter plassert på et bittelite møterom i hjørnet av programavdelingen, som overhodet ikke svarer til arbeidstittelen TV 2-direktør. Det er uansett bare et midlertidig opphold. Hele programavdelingen skal snart flytte ned én etasje, til Kvernstrøms store glede.

- Det ser ut som vi selger Toshiba-maskiner! sier han og ser seg rundt i sine nye omgivelser.

Det er i hvert fall milevis unna de vidåpne lokalene i tv-fabrikken han forlot ved Akerselva i september. Salget av produksjonsselskapet Monster til det svenske mediekonsernet MTG markerte slutten på en elleve år lang æra, som begynte da Kvernstrøm etablerte selskapet sammen med Olav Øen i 2002. Monster har produsert flere av TV 2s største produksjoner, som «Idol», «Skal vi Danse» og «Senkveld med Thomas og Harald».

- Da vi solgte Monster var jeg usikker på hvor tung depresjonen kom til å bli, men det ble snudd til en barnslig stolthet som jeg ikke kan huske at jeg har følt på tidligere. Det var et høydepunkt å ha klart å skape en merkevare som har utviklet seg inn på mange forretningsområder og som et profesjonelt og aggressivt medieselskap ønsket å kjøpe. Det betydde mer for meg enn jeg var klar over der og da, sier han.

- 2014 er kjørt
Mange trodde tv-gründeren hadde bundet seg selv til masta i Monster da han signerte avtalen med MTG, men knappe to måneder senere var overgangen til MTG-konkurrenten TV 2 et faktum. Her blir Kvernstrøm løftet frem som redningsmannen som kan sette en stopper for den triste andelsutviklingen til kanalgruppen. Mens erkerivalen SBS Discovery fosser frem sesong etter sesong, har flere av TV 2s største satsinger mistet seere, og spesielt blant den yngre delen av befolkningen.

- Nå må jeg først bruke tid til å bli kjent med TV 2. Det er et politisk korrekt og kjedelig svar, men det er en realitet. Jeg involverer meg i alle møter og begynner å lese meg opp på sendeskjemaet for våren og høsten i år, og begynner så vidt å legge planer for 2015.

- Hvor mye kan du gjøre med høsten?

- 2014 er egentlig ganske kjørt. Der er det gammel moro. Så blir det sikkert litt gammel moro over i 2015 også, men det er det året jeg kan begynne å jobbe med nå.

Rekrutterer til tv-krig
Noe har han allerede gjort. Allerede før jul hentet TV 2 inn Jarle Nakken og

Nina Lorgen Flemmen fra SBS Discoverys programavdeling. De skal jobbe bak kamera. Rett over nyttår hentet Kvernstrøm personlig inn Ida Fladen fra NRK. Hun skal jobbe foran kamera. Fladen var sist å se i NRK3-programmet «Prosjekt Perfekt» og har også bakgrunn fra P3.

- Er det et signal om at TV 2 skal sikte litt yngre?

- Jeg vet ikke det, men Ida Fladen inneholder mye av det jeg betrakter som TV 2s verdier. Hun er veldig engasjert, personlig og ærlig. Hun passer veldig godt inn i den profilen som jeg mener er fremtiden til TV 2.

- Hva kan TV 2 lære av TVNorge?

- Både Nina og Jarle har gjort en fantastisk jobb med programskjemaet på TVNorge og Fem. Den kompetansen ønsker vi også å ha hos oss. Jeg tror det finnes et større potensial i våre kanaler enn det som er tatt ut. Vi trenger flere folk i tv-krigen som kan kvalitetssikre det vi bestiller.

Håper på OL-ro
Mens resten av organisasjonen nærmest syder over av OL-feber, tar Kvernstrøm de kommende lekene med stor ro.

- Jeg har ikke det forholdet til OL. Det blir en perfekt periode å jobbe i fred, sier han.

- Hva ser du mest frem til i 2014?

- Det blir et utfordrende år for TV 2-gruppen. Vi er i en tv-krig. Jeg håper OL og VM kan gjøre en jobb for TV 2, men det jeg ser mest frem til er å bli kjent med organisasjonen og forhåpentligvis gjøre en forandring.

- Blir du å finne på nominasjonslisten til Årets medienavn i 2014 også?

- Jeg tror ikke jeg er den fyren. Mitt mål er ikke å bli en medienisse. Dette høres kanskje litt flåsete ut, men jeg ønsker i utgangspunktet ikke en sterk medieprofil.

- Så tittelen Årets medienavn er egentlig et skjær i sjøen?

- Det beste med å vinne denne prisen, er at det er første og siste gang jeg er nominert sammen med Stian Blipp og Ylvis – og vinner. Jeg må bare ta det med meg på veien, men jeg har ingen ambisjoner om å få den en gang til. Det var et arbeidsuhell!

Plass 2 – 5:
2. MAGNUS CARLSEN

23-åringen har skapt sjakkfeber og er blitt et av landets heteste sponsorobjekter i løpet av året. Allerede før VM ble han kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker av magasinet Time, i selskap med blant andre Barack Obama, Jay-Z og Steven Spielberg.

3. HANS OLAV LAHLUM
Hans Olav Lahlum og VG har i år inngått et partnerskap hvor summen er blitt større enn bestanddelene. Det begynte da mediehuset gjennomførte verdens lengste intervju med Lahlum i vår, og i høst videreførte VG samarbeidet med «riks-nerden» under VM i sjakk. I desember prydet Lahlum forsida til VG Helg i superheltdrakt, etter det som vel kan kalles et supert år for ham.

4. KOMIKERNE BÅRD OG VEGARD YLVISÅKER
Bård og Vegard Ylvisåker har hatt årets store, virale hit med musikkvideoen

«The Fox» som har over 300 millioner visninger på YouTube. TVNorge-profilene har fått en omfattende, internasjonal mediedekning og besøk på kjente talkshow, blant annet hos Ellen deGeneres.

5. HP NORGE-SJEF ANITA KROHN TRAASETH
HP Norge-sjefen Anita Krohn Traaseth har med bloggen Tinteguri stått frem som et godt eksempel på hvordan lederblogger kan gjøres. Hun er blitt en markant stemme både i sosiale og i tradisjonelle medier, og har på den måten også løftet merkevaren HP i Norge. Traaseth ble tildelt prisen Årets sosiale medier-personlighet under Social Media Awards i år.

- Et arbeidsuhell