Sparkepiken

Hun er kalt «Edderkoppen i Akersgata» fordi hun har så mange kontakter og sugerør inn i så mange nettverk. Etter 16 år som hardtslående kommentator i VG, tar Elisabeth Skarsbø Moen på seg usynlighetskappen.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman

I en stor sal i Oppsal Arena på Oslos østkant står to intenst konsentrerte mennesker. De er barbeinte. Hun sparker og han holder puta. Energien dirrer i lufta. Den enslige, svarte hårspennen som den spretne dama har dandert i håret, klarer ikke holde de nyfønede lokkene på plass, og svetten renner i det pent sminkede ansiktet.

Elisabeth Skarsbø Moen jobber hardt.

– En, to, seks, en, to sju, en, to åtte, en, to, ni, en, to, ti. Og andre beinet!

– AAAH! Hun skriker ut så det gjaller i veggene.

– Har gjort opp status
Mens hun er mellom jobben som debattredaktør i VG og rådgiver i kommunikasjonsbyrået Zynk, benytter Skarsbø Moen sjansen til å trene ekstra mye kick-boksing. Denne dagen blir det både en personlig time med trener Terje, samt en gruppetime på kvelden.

– Hva tenker du på når du slår?

– Slaget. Jeg får ikke lov til å tenke på noe annet, svarer hun kontant.

– Hun tør sikkert ikke si hva hun tenker på, parerer trener Terje.

Selv om hun påstår at hun er en person som opparbeider lite gruff, er det lite tvil om at det som eventuelt er av slikt, forsvinner i løpet av en time på den blå matta på Oppsal.

Nå er livet hennes på vei over i en ny fase. Hun forlater mediebransjen, der hun har vært en tydelig og sterk stemme, og samtidig flytter hun og ektemann

Vidar Kvalshaug fra hverandre. Men foreløpig oppleves det ikke som et nederlag å skilles.

– For jeg og Vidar vet at vi har gjort det vi kan for å hindre en skilsmisse. Jeg har ikke mistet troen på kjærligheten.

Hun er forberedt på at mange vil si at hun er prototypen på en kvinne i førtiårskrise.

– For meg handler det å stå midt i livet om å gjøre opp status. Det tror jeg er naturlig for alle mennesker. Da er det bra at man har mulighet og evner til å endre på det man ikke er fornøyd med. Men ingen av de valgene jeg gjør nå kunne ha kommet uten det som har skjedd før. Å velge noe annet nå betyr ikke at det som har vært var dårlig. Snarere er det slik at alt som har vært har gitt meg muligheter til å velge en ny måte å leve på og en ny jobb, sier hun.

Jobbskiftet var hennes initiativ og startet med en prat med Claus Sonberg, som er leder for kommunikasjonsbyrået Zynk for å ha en sparringspartner om hvilke andre utfordringer hun kunne søke.

– Jeg begynte å tenke på hvor jeg ville være når jeg blir femti. Jeg brukte mye tid på å undersøke og finne ut hva jeg ønsket å gjøre. Jeg satte opp en oversikt over kompetansen min, hva som var viktige drivere for meg, og hvilke verdier som var viktig for meg i en ny jobb.

Sonberg kjente hun etter å ha møtt ham for noen år tilbake da de satt sammen i juryen for VGs maktkåring.

Et piano og en sigar
– Jeg er helt spyferdig!

– Kom igjen, du tåler mer. Snart kommer sommer’n. Ti til!

– Åh!!

I 16 år har det stått Verdens Gang på lønnsslippen hennes. Så selv om det er et ønsket jobbskifte, er det også med vemod hun ikke lenger skal kjøre de 20 minuttene fra Mortensrud til VG-bygget hver dag. På spørsmål om hva hun vil savne, trekker hun frem «Torry-møtene». Og mener de daglige allmøtene i VG da alle er samlet på gulvet i redaksjonen og Torry Pedersen evaluerer produktene og drar opp temaene han mener er viktig for VGs videre utvikling.

– Når man er med der, føler du at er med på å utvikle et av verdens beste mediehus. Alle som er på jobb deltar, og sier sin mening. Torry oppfordrer konstant til uenighet og er på jakt etter diskusjon.

I løpet av VG-årene har hun begått tre bøker, studert flermedial ledelse på BI, og vært med på å utvikle VG+ i startfasen på seks måneder og bidratt til å utvikle VGs digitale publiseringsstrategi. For å nevne noe.

– VG+-prosjektet sådde frøet. Nå kunne vi se på sammenhengen mellom business og journalistikk. Før var det fy fy å samle redaksjonen og kommersiell stab, nå satt vi sammen og diskuterte hva vi trodde leserne ville ha. Så ja, jeg måtte ta et grep for å komme meg ut av VG. Jeg kunne fint fortsatt i VG til jeg ble pensjonist. Det finnes alltid noe nytt. Jeg har vært med på mye spennende.

– Hva har vært det morsomste når du ser deg tilbake?

Hun tenker seg litt om. Skjenker seg litt kaffe og tar en bit kake som er igjen etter nyttårsfesten noen dager tidligere. («Det er moren min som har bakt altså. Jeg driver ikke med slikt», sier hun nærmest unnskyldende.)

Og så begynner hun å fortelle historien om hvordan hun i 2003/2004 sammen med VG-kollegaer Eirik Mosveen og Rolf Sønstelie jobbet på saken som var med på å bidra til at Victor Norman måtte gå som statsråd.

Saken startet med et tips hun fikk om Normans ekstravagante representasjonsutgifter. Sammen jobbet de tre VG-journalistene med å finne dokumentasjon for at ekstrautstyr for over 100.000 kjøpt inn av midler som skulle vært brukt på velferdstiltak for alle ansatte i departementene, og plassert i Normans leilighet. Blant annet kjøpte departementet et nytt piano til de ansatte, som ble plassert i Normans private leilighet.

– Etter flere ukers arbeid satt vi med fire–fem permer med dokumentasjon. Da ringte vi statsrådens kontor og fikk en intervjuavtale.

Det er november 2003 og sørlendingen Victor Norman har vært arbeids- og administrasjonsminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering i to år. Han skjønner hva som kommer.

– Vi hadde tatt ut alle representasjonsutgiftene hans og satt med flere permer foran oss, som vi skulle konfrontere ham med. Jeg setter meg ned foran ham, tydelig høygravid og tung. Da fyrer han opp ei pipe og blåser selvsikkert og arrogant røyk ut av munnen. I det øyeblikket tenkte jeg: Her har vi ham. Bedre illustrasjon på den maktarrogansen vi nå er i ferd med å avdekke, kan vi ikke få.

Der og da kjente hun på at hun hadde makt som journalist.

– Og det er en makt du må forvalte riktig. Det er fort gjort at sånne saker går feil. Det er klart journalister liker å se at sakene deres får konsekvenser, som at en statsråd går av. Å si noe annet, er løgn, sier hun.

– Men nå er forholdet mellom meg og Norman normalisert. Vi snakker hyggelig sammen og han har skrevet flere kronikker for VG.

Jeg setter meg ned foran ham, tydelig høygravid og tung. Da fyrer han opp ei pipe og blåser selvsikkert og arrogant røyk ut av munnen. I det øyeblikket tenkte jeg: Her har vi ham. Elisabeth Skarsbø Moen

Fant sjefen
Terje tester reaksjonsevnen hennes. Elisabeth står på alerten og prøver raske slag når instruktøren løfter sine gule hansker der hun skal slå. De røde hanskene med Elisabeth skrevet med store, svarte bokstaver fyker frem med oppover- og nedoverslag.

– Hva er dette for noe? Du tar ikke i en gang!

Hun gleder seg til å ta i et tak for Zynks kunder når hun i februar kjører sin hvite Toyota Prius hybrid til kontorene i Hegdehaugsveien i det fasjonable strøket bak slottet.

For etter noen sparrings-samtaler med Claus Sonberg, går det plutselig et lys opp for henne.

– Claus er en person som viser deg stor tillit og møter deg med både en vennlighet og en faglig profesjonalitet som gjør at du forstår at du må bidra på samme nivå, hvis ikke har du lite i denne samtalen å gjøre.

Zynk ble etablert i 2010 og på hjemmesiden til byrået er det 12 portrettfotoer i svarthvitt av stort sett smilende PR-folk. Bilde nummer 13 blir altså av

Elisabeth Skarsbø Moen. Før ansettelsen hadde hun flere runder med Zynk-partnere for å bli kjent og bli testet om hun passet inn.

– Når følte du deg sist usikker?

– Nå begynner jeg på bar bakke og skal inn i en ny bransje. Jeg må lære meg kodene i et nytt miljø. Den siste runden med partnerne i Zynk var intens. Jeg hadde fått to vanskelige caser, og de satt der og stilte meg spørsmål og grillet meg. Men det var spennende også. De hørte på hva jeg sa. Jeg ble helt utladet og gikk rett hjem og sov etterpå.

Hun ser ut av vinduet. Det er en tåkete og grå dag og heller ikke på Mortensrud er det noe snø denne januardagen.

– Jeg synes det føles godt å bli sett for kompetansen min og ikke synligheten i seg selv. Jeg kan ikke gjøre noe annet enn å være meg sjøl. Jeg må også klare å ta to skritt tilbake og tilpasse meg byråets profil.

– Vil du få mer makt i kommunikasjonsbransjen enn som debattant og kommentator i VG?

– Det er vanskelig å si før jeg står der. Det er uansett kundenes makt og innflytelse jeg skal bidra til å realisere og det er det som fascinerer meg. Makt er ikke skummelt. Det er en konstant størrelse. Spørsmålet er hvem som skal ha hvor stor del av makten. Det handler om å jobbe på en sånn måte at alle føler at de vinner og at man får til bedre løsninger for samfunnet som helhet. Min rolle nå blir å gi råd og så er det opp til kunden om han eller hun vil bruke de rådene jeg gir.

Venner fremhever henne som en tøff journalist som tør å være hensynsløs og som har «en Valebrokk i seg». Derfor var kanskje valget om å satse på kommunikasjon i kulissene heller enn på hovedscenen, vanskelig å forstå for mange.

I hennes nettverk av venner og kolleger kalles PR-bransjen alt fra «Uffamegbransjen» til «Satans bransje». Men Elisabeth er ikke redd.

– Nå skal jeg være usynlig. De føles litt deilig. Nå er jeg Elisabeth, ikke «hun i VG», det er et større handlingsrom for meg, og det blir interessant. De viktigste for meg er at jeg føler at jeg gjør noe viktig. Blir eksponeringsbehovet for stort, får jeg begynne i en teatergruppe eller noe sånt. Hehe.

Da feministen våknet
Som sju–åtteåring fulgte Elisabeth moren rundt på Fræna med en underskriftsliste mot porno. De ringte på hos alle naboene på den forblåste Romsdalshalvøya nord for Molde.

– I ett av husene var det dame som åpnet. Hun måtte spørre mannen sin om lov til å skrive under. Og han sa nei!

– Hvordan reagerte du på det?

– Det gjorde dypt inntrykk. For meg var det helt fremmed at en kvinne ikke kunne ha sine meninger som et selvstendig individ uavhengig av hva mannen hennes mente.

Kanskje bidro denne episoden til å vekke feministen i henne. Mange år senere skulle hun bli blant initiativtakerne til 8. mars-arrangement blant annet sammen med kvinner som Anne Lindmo.

Det var ikke bare Kvinnefront-medlemskapet til moren som preget henne, men oppveksten i Fræna var preget av politisk bevissthet.

– Det var et radikalt miljø i Fræna. Det var nok ikke så vanlig når man bodde på en så liten bygd på Vestlandet.

Forfedrene i Fræna drev med mottak av fisk, fremstilling av klippfisk og tørrfisk og eksport til Portugal og Brasil. På hytta på Bjørnsund var sengebunnene bygget av gamle fiskekasser.

– Jeg lå i køyesenga og leste teksten på planken i køya over: «Perla da mar – bacalao de Noruega» og drømte om å komme ut i verden.

Av drømmer som ennå ikke er oppfylt, står drømmen om å åpne hotell på Zanzibar fremdeles på listen. Det som kan strykes fra listen, er blant annet å ha vært på Norsktoppen. Og når du leser dette, skal punktet med å ta dykkersertifikat være strøket ut etter en ferie i Egypt.

– Haha! Det med Norsktoppen var da jeg spilte i Molde symfoniorkester og kompet et danseband på låta «For dine tårers skyld». Vi var i studio og sangen lå på Norsktoppen noen uker.

Men det hun beskriver som sin lykkeligste tid, var da hun så for seg at hun skulle satse på ballett.

– Det var magisk. Min lykkeligste tid. Ballettlæreren kom til mine foreldre og sa: «Hun er et kjempetalent, men hun har fått pupper». Så det var det.

Så etter videregående med tillitsverv i Norges Gymnasiast Samband (NGS), ble det Blindern. Der kriblet det fort i beina til rastløse Elisabeth.

– Jeg synes det var litt for slappe krav, og det første grunnfaget i idéhistorie tok jeg på et halvt år. 

Derfor startet hun opp som journalist i Universitas. Etter en periode i NRK, landet hun i VG.

Nå er jeg Elisabeth, ikke «hun i VG», det er et større handlingsrom for meg, og det blir interessant. Elisabeth Skarsbø Moen

– Tror ikke jeg kunne jobbet i First House
I august i fjor utropte Elisabeth Skarsbø Moen PR-byrået First House til valgets vinner i en kommentar i VG. Og hun kom med mange kritiske bemerkninger til det mektige miljøet som samler et stadig større lag med tidligere politikere.

– Jeg tror ikke jeg kunne ha jobbet i First House. Jeg velger Zynk fordi jeg deler verdiene til selskapet og arbeidsmetodene.

Hun proklamerer at hun er for åpenhet og lobbyregister.

– Det er behov for et register som viser hvor møtepunktene er. Samtidig er det lovlig å inngå en avtale om konfidensialitet.

At det kan være temaer eller oppdragsgivere hun ikke vil jobbe med, har hun ikke tenkt så mye på, men etter litt betenkningstid, kommer hun på en oppdragsgiver som nok vil være uaktuell for henne.

– Jeg kunne ikke hjulpet KrF med å innskrenke kvinners rettigheter til abort for eksempel.

I badstua
Men vi kommer ikke utenom historien om nachspielet. Den sene kvelden i 2012 som hun tilbringer sammen med Senterpartiets wonderboy Ola Borten Moe og hans politiske rådgiver Ivar Vigdenes. Det ender med to splitter nakne Senterparti-topper i en leilighet med badstu-temperatur.

– Ville du rådet andre til samme mediestrategi knyttet til bokutgivelsen?

– Det var ikke noen mediestrategi! For meg var det klart at dette måtte med, men for å være sikker, testet jeg det på en kollega som sa: Tenk deg at noen andre fikk tak i historien og skrev den, og du måtte svare på hvorfor du ikke hadde den med. Kunne du har forsvart det? Svaret mitt ble nei.

I ettertid tror hun ikke Borten Moe og Vigdenes arrangerte situasjonen for å sette henne ut eller teste henne.

– Ola Borten Moe var rett og slett seg sjøl, og flere journalister har kommet til meg i ettertid og fortalt at de har vært med på lignende nachspiel med ham. Historien måtte med fordi den forteller noe om en politiker med stor selvtillit og hva han mener han kan tillate seg som en av dem norske velgere har gitt stor makt. Jeg ville vise hvordan makten ter seg. I en tid med flere avsløringer og stor diskusjon om sammenblandingen av sex og politikk er den historien illustrerende for hvordan grenser tøyes. Men jeg vil understreke at jeg ikke på noe tidspunkt opplevde situasjonen som seksuelt truende. Dette var to karer som liker å ha det gøy – ikke noe mer. Likevel synes jeg ikke det er greit at journalister eller forfattere som er på jobb og opplever slike hendelser som dette bidrar til å dekke over dem. Det er ikke journalistikkens oppgave. Journalistikkens oppgave er det motsatte: Å åpne de rommene som er lukket for velgerne.

– Hva blir den neste boka du skriver?

– Jeg har ikke planer om noen flere bøker og jeg ser det heller ikke helt forenlig med min nye rolle å skrive politiske bøker.

– Men hvilken bok kunne du ønske deg å skrive?

– En ny bok om Jens Stoltenberg hadde vært interessant. Han har vært statsminister i terrorens tiår, så bli han angrepet innenifra – her ligger det et drama. I samme periode er Norge blitt en mer aggressiv utenrikspolitisk stat. Ellers må noen skrive om Thorbjørn Jagland snart – det er en mann med mye makt. En kvinne jeg kunne tenke meg å skrive om, er Siv Jensen. Vi har litt sansen for hverandre.

Hun ligger flatt ut på den blå matta. Armene peker rett ut til siden og øynene er igjen. De røde boksehanskene ligger slengt noen meter unna. Man skulle tro at hun er helt knekt. Men så glipper hun med øynene. Reiser seg sakte. Og hever guarden. Hun er klar.

– Hva inspirerer deg på jobb?

– Menneskene jeg jobber sammen med og møter gjennom jobben.

– Hva inspirerer deg privat?

– Barna mine og å leke enten med barn eller voksne.

– Favoritt tv-program?

– Teller ned til neste sesong av «House of Cards».

– Hva inspirerer deg på jobb?
– Menneskene jeg jobber sammen med og møter gjennom jobben.

– Hva inspirerer deg privat?
– Barna mine og å leke enten med barn eller voksne.

– Favoritt tv-program?
– Teller ned til neste sesong av «House of Cards».

– Favorittreklame?
– VGs «Dagen gryr». Du oppdager nye detaljer når du har sett den flere ganger.

– Favorittsitat?
– Døden er ikke en av livets begivenheter: Vi lever ikke for å oppleve døden. Hvis vi sier at evigheten ikke betyr uendelig varighet, men tidløshet, da tilhører det evige livet dem som lever i øyeblikket. (Ludwig Wittgenstein)

Jeg synes jeg ikke det er greit at journalister eller forfattere som er på jobb og opplever slike hendelser, bidrar til å deke over dem. Det er ikke journalistikkens oppgave. Journalistikkens oppgave er det motsatte: Å åpne de rommene som er lukket for velgerne. Elisabeth Skarsbø Moen

: CV: Elisabeth Skarsbø Moen

  • Født: 1971
  • Stilling: Rådgiver Zynk Communication and leadership.
  • Sivilstatus: Separert, tre barn med Vidar Kvalshaug, Alma (9) Iver (7) Olav (4).
  • CV: Bacelor idéhistorie, påbegynt Master of management ved Handelshøyskolen BI. Fire år som journalist/programleder i NRK, 16 år som journalist, kommentator og debattredaktør i VG, Tre bøker: «Jens Stoltenberg. En biografi» (2001), «Profet i eget land. Historien om Carl I. Hagen» (2006) og «Ola Borten Moe. Portrett av en pløyboy» (2013).

Sparkepiken