Slik skal Schibsted møte ny rubrikk-konkurranse

Rubrikksalget flytter seg til sosiale medier med satsinger som Snapsale og Shpock. Se brukertall her.

Publisert / Oppdater

Camilla Hellum
Camilla Hellum

Tidligere denne uken skrev Kampanje om gründerne Eirik Frøyland Rime og Axel Franck Næss som skal ta opp rubrikk-kampen med Schibsted med appen Tise.

Tise omtales av gründerne som en blanding av Instagram og Craigslist eller Finn.

- Tise handler ikke bare om å selge tingene dine. Vi gjør det morsomt, kult og noe du kan være stolt av, sier Næss.

På Tise kan man følge andre, like innlegg og følge hashtagger. Alle brukere registrerer seg med informasjon på Facebook. Disse faktorene gjør at Tise skiller seg fra andre kjøp- og salgsportaler eller apper på markedet.

Les mer her: Vil ta opp rubrikk-kampen med Schibsted

Kjøper seg opp
Schibsted gjorde i fjor flere oppkjøp som kan tyde på at de ønsker å styrke sin posisjon i rubrikkmarkedet til tross for at Finn.no er klart markedsledende med 90 prosent av det digitale rubrikkannonsemarkedet i Norge.

I juni i fjor økte Schibsted sin eierandel i selskapet Snapsale med 17 prosent, og eier med det 37 prosent av selskapet. Til forskjell fra Finn, Ebay og kjøp- og salg-grupper på Facebook, flytter Snapsale hele markedsplassen til mobile plattformer, sosiale medier som Instagram og Twitter og Google.

På tampen av året i fjor økte Schibsted også sin eierandel i Shpock, en mobilapp for rubrikkannonser med utspring fra Østerrike, men som også finnes i Tyskland og Storbritannia. Schibsted økte sin eierandel i selskapet fra 82 til 91 prosent i tredje kvartal. Selskapet er nå verdisatt til over én milliard kroner.

Les mer her: Schibsted kjøper seg opp i Snapsale

Les mer her: Finn lanserer rubrikk-utfordrer

- Schibsted har i dag en eierandel på 37 prosent i Snapsale. Har det vært endringer i selskapet etter at dere kom på banen?

- Ja, det har vært mange endringer, men det har ikke spesifikt vært drevet av Schibsted sitt eierskap. Det er veldig dyktige ansatte og gründere i Snapsale som endrer tjenesten og produktet kontinuerlig basert på data og innsikt, sier Finn-direktør Sondre Gravir.

På spørsmål om Schibsted ønsker å se nærmere på Tise, svarer han følgende:

- Tise har jo vært i markedet en stund. I Finn og i Schibsted er vi glade for konkurranse. Konkurranse skaper bedre produkter for brukerne våre og det er det vi brenner for så vi ønsker Tise og andre tjenester velkommen.

Tar opp kampen med Schibsted: De to grüdnerne Eirik Frøyland Rime og Axel Franck Næss med hver sin Apple-maskin på fanget mener det er for «kjedelig og lite kult» å kjøpe og selge brukt på nett. Nå har de fått med seg tidligere teknologidirektør Rolv Erik Spilling og Jon Grøhold med fartstid fra TVNorge og TV 2 med på nysatsingen. 

Vokser med ti prosent uken
Gründer og initiativtager til Snapsale, Geir Engdahl tok over som daglig leder i Snapsale etter Erland Bakke før jul. Han utdyper endringene som er gjort i tjenesten:

- Det kanskje mest spennende som er gjort er bildegjenkjenning. Når du legger ut noe på Snapsale, analyseres bilde slik at hashtags kommer automatisk. Folk kan da søke på disse. Tjenesten har også økt veldig mye i det siste, primært på motesiden. Tjenesten er også lansert i Toronto, Canada, i tillegg til Norge, sier han.

- Har Snapsale vært inne på tanken med utvikle tjenesten i retning av en mer sosiale medier-basert tjeneste?

- Ja, vi har ikke bare vært inne på tanken, men vil en viss grad gjort det. Vi har log-in med Instagram og Facebook i appen, man kan også følge hverandre og søke på hashtags. 

Engdahl opplyser at 63.000 har lastet ned appen, og det er omtrent 30.000 aktive annonser per i dag. Han anslår at antall gjenstander til salgs øker med om lag ti prosent i uka

Til Kampanje sier Tise-gründerne at de i dag har rundt 10.000 brukere og at også de vokser med rundt ti prosent i uka, men nesten utelukkende brukere fra Oslo.

- Vi har straks ti tusen unike som har registrert seg på Tise og vi vokser med litt over ti prosent i uka, sier daglig leder i Tise, Eirik Frøyland Rime.

- Brenner for å levere bedre produkter
Tidligere Telenor-direktør Rolv Erik Spilling er styreleder i Tise og kjenner godt til rubrikkmarkedet ikke minst gjennom samarbeidet med nettopp Schibsted i Asia og Sør-Amerika. Han sier at dersom man nærmer seg 100.000 aktive brukere så blir man «høyst relevant». Samtidig mener Spilling markedet for kjøp og salg av gjenstander på nett vil endre seg «helt trolig raskt fremover», og at nye og mindre miljøer vil lede an i utviklingen.

Gravir deler Spillings oppfatning.

- Rolv Erik Spilling er en kunnskapsrik teknologileder og vi deler fullt ut oppfatningen om at markedet for kjøp og salg er i endring. Det har det vært lenge. Teknologiskift og nye brukertrender driver dette. I Finn brenner vi for å levere stadig bedre produkter for brukerne og kundene våre. Og det resulterer i at vi har sterk vekst i trafikken på tjenestene våre. Vi samarbeider tett på teknologisiden for å støtte opp under produktutviklingen i selskapene. Jeg tror endringene fremover både vil drives av store internasjonale teknologiselskap sammen med nye spennende startups, sier Gravir.

Slik skal Schibsted møte ny rubrikk-konkurranse