Egmont-sjef spår tøffere konkurranse i det norske tv-markedet

Vokser på e-handel, dataspill tv-strømming.

Publisert / Oppdater

Det danske mediekonsernet Egmont har aldri hatt en større omsetning enn de hadde i 2018. De hentet inn 15,4 milliarder norske kroner på selskaper som TV 2, Egmont Publishing og Nordisk Film. Det utgjør en vekst på over 1,2 milliarder kroner fra 2017. Det er særlig vekstområder som e-handel, dataspill, reklametjenester og tv-strømming som har satt en propell på omsetningen.

Resultat før skatt økte fra 729 til 781 millioner kroner.

- 2018 har vært et godt år for oss. Det har det vært fordi vi hadde omsetningsrekord, resultatfremgang og fordi vi har utviklet medievirksomhetene våre, samtidig som vi har skapt nye virksomheter med videospill og e-handel, sier konsernsjef Steffen Kragh i Egmont til Kampanje.

- En fjerdedel av omsetningen kommer nå fra nye virksomhetsområder vi ikke hadde for fem år siden, når man ser på hele vår portefølje inkludert deleide selskaper, legger han til.

Egmont følger en vekststrategi de kaller «Grow with the Modern Consumer», og er nå enten majoritets- eller medeier av syv ledende nordiske e-handelsvirksomheter, seks dataspill-selskaper og seks marketing services-byråer.

- Hovedformålet i Egmont er å lage de beste tv-utsendelsene, nyhetsutsendelsene og innholdet. Det er kjernen. Men vi fornyer alle våre forretninger sånn at de blir bedre på å nå den moderne forbrukeren. Så har vi gått inn i beslektede medieområder som vi har lykkes med å utvikle sånn at de blir større og større, forklarer han.

Vil streame spill til hele verden

En av kronjuvelene i Egmont-konsernet er norske TV 2, som også kunne vise til rekordomsetning og et overskudd på nesten 400 millioner kroner i 2018. Egmont Publishing Norge, som utgir bladet som Hjemmet og Kamille i Norge, mistet 82 millioner på topplinjen og hadde et resultat før skatt på 166 millioner kroner, ned 11 prosent.

Les mer: TV 2-sjefen tror ikke på reklame-krakk - sikter mot en halv million Sumo-kunder

Mindre kjent for mange, er kanskje Egmonts satsing på dataspill gjennom selskapet Nordisk Film. I fjor investerte Nordisk Film 1,3 milliarder norske kroner i dataspill, blant annet ved å kjøpe seg opp til fullt eierskap av den svenske spillutvikleren Avalanche, som også har kontor i New York.

- Hvorfor er dette interessant for dere?

- Det er det fordi unge og voksne spiller mer dataspill, og forbruket stiger. Vi har drevet Playstation i Norden i 25 år og kjenner den unge målgruppen veldig godt. Innholdsuniverset i spill minner en hel del om vår filmindustri. Nå kan vi streame spill i hele verden, og det kunne vi ikke for fem år siden. Så nå kan vi være en spillutvikler i Norden og streame til hele verden.

- Innebærer dette at Egmont har globale ambisjoner?

- Det er mer at vi vil være sterke i Norden, og så kan vi fra Norden streame våre spill til hele verden.

Forventer tøffere tv-konkurranse

- Vi har sett en trend der telecom investerer i medier, og særlig i USA, men nå ser vi det også her hjemme med Telias kjøp av Get og Bonnier. Er kombinasjonen av telecom og medier interessant for Egmont?

- Jeg synes denne trenden viser at innhold og tv er veldig attraktivt. Vi er tilfreds med å være Norges største private tv-selskap og med å ha mange verdifulle og attraktive rettigheter. Det er en kamp om å differensiere seg på godt innhold, og vi har en forventning om at konkurransen på det norske tv-markedet blir tøffere.

- Er man avhengig av nye allianser for å vinne denne kampen?

- Vi skal fortsette å fokusere på innhold, utvikle Sumo og bygge på det samarbeidet vi har med distributørene i dag.

- Hva tenker du for eksempel om et tettere samarbeid med Telenor?

- Vi har vårt fokus, og så er det klart at tv-markedet er veldig dynamisk og vi arbeider med hva vi skal gjøre der.

- Hvilke alternativer ser dere på?

- Det vil jeg ikke kommentere.

- Må man tenke nytt for å vinne kampen om sportsrettigheter?

- Vi er glade for alle sterke sportsrettigheter vi har. Sportsrettigheter er blitt veldig dyrt, så man må være kreative for å regne dem hjem, men vi har ingenting å melde om nå.

Fortsetter investeringene i e-handel og dataspill

Samme uke som Egmont la frem sitt resultat for 2018, avholdt svenske Nordic Entertainment Group (Nent Group) sin første kapitalsmarkedsdag, noen få uker før selskapet børsnoteres under sitt nye navn. Nent Group skal nå rendyrkes som et tv-konsern, på samme måte som Schibsted rendyrkes som et nordisk medie- og rubrikkonsern, og Schibsted-avleggeren Adevinta som et internasjonalt rubrikkselskap.

- Vi har også sett en trend der flere nordiske medieselskaper rendyrker seg. Kan Egmont være like bred om fem-ti år som dere er nå?

- Jeg har en horisont på 1-2 år når jeg utvikler virksomheten, for man vet slett ikke hva som skjer om ti år. Vi klarer fint å ha flere forretningsområder fordi de er lønnsomme. Vi har fokus på å utvikle verdien i selskapene våre og la hver og én av dem være rendyrket.

- Hva er forventningene dine til 2019?

- Vi har en forventning om å vokse litt på topplinjen og fortsette å investere i vekstområder som e-handel og dataspill. Særlig e-handel koster mye penger å utvikle.

Egmont-sjef spår tøffere konkurranse i det norske tv-markedet