Ny Egmont-topp vil stoppe bladkjempens inntektsfall: - Vi kan ikke kutte for å snu utviklingen

- Vi må finne nye initiativer for å ta igjen tapet av printinntekter, sier Egmont-topp Nina Vesterby.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

I formiddag kom det danske mediekonsernet Egmont med sitt 2018-resultat. Norge er konsernets viktigste marked, og mediehuset Egmont Publishing, som er landets største bladutgiver, er en av de viktigste virksomhetene her i landet.

Egmont Publishing hadde en omsetning på 1,2 milliarder kroner, ned seks prosent fra 2017. Det utgjør en forskjell på 82 millioner kroner. Resultat før skatt endte på 166 millioner, en nedgang på 11 prosent fra 2017.

- Resultatene har gått ned de siste årene, og vi hadde et enda større fall i 2017, men vi har fortsatt en solid omsetning og et solid resultat. Å snu den negative trenden er et av mine mål framover, sier administrerende direktør Nina Vesterby i Egmont Publishing til Kampanje.

- Det er ikke bare å trykke på en knapp

Egmont Publishing består av de to juridiske selskapene Egmont Publishing AS og Egmont Kids Media Nordic AS, samt datterselskapene Fagmedia AS og Sempro AS. Hvis vi ser på Egmont Publishing AS, som er det gamle Hjemmet Mortensen, så peker også der pilene nedover. I ukebladforlaget, som i mange år nærmest trykket penger, faller både omsetningen og resultatet. Omsetningen var på 930 millioner kroner i fjor, en nedgang på fem prosent fra året før. Resultat før skatt endte på 112,4 millioner, et fall på 14,9 prosent.

- Det er ikke bare å trykke på en knapp for å få mer inntekter, det krever hardt arbeid og vi må snu utviklingen over tid. Samtidig har jeg troen på at vi skal klare det fordi vi har et fantastisk godt utgangspunkt med det innholdet og den styrken vi har i målgruppene. Jeg mener derfor at vi skal klare å hente nye inntekter, sier Vesterby.

Hun legger til: 

-  Jeg tror ikke vi printfallet snur i morgen. Det har vært et printfall de siste årene og det vil fortsette, men vi bør og skal være best i dette markedet.

- Tror vi kan vokse digitalt

-  Du sier i resultatmeldingen at de digitale inntektene ikke klarer å kompensere for bortfallet av printinntekter. Er du bekymret for at den digitale veksten ikke er stor nok?

- Jeg synes vi har lyktes godt på noen områder, som for eksempel i influenser-markedet. Vi har satt i gang et samarbeid med TV 2 om felles digitalt annonsesalg, men det tar tid å oppnå resultater. Jeg vil ikke si at jeg er bekymret, men vi er nødt til å ha fokus på det digitale. Jeg tror vi kan vokse digitalt framover.

-  Er digitalvekst et viktig mål for deg i 2019?

-  Det viktigste for meg er å få satt meg godt inn i forretningen, ha fokus på kjernevirksomheten, som fortsatt er print, og finne områdene der vi kan vokse. Vekst i 2019 er nødvendigvis ikke hovedfokus, men å finne vekstområdene. Jeg mener at vi skal vokse på de eksisterende områder, som influensere og TV 2-samarbeidet om digital annonsering, men jeg tror vi også må finne nye initiativer for å ta igjen tapet av printinntekter.

- Å nedbemanne er ikke et mål i seg selv

Vesterby kom ved årsskiftet til et mediehus som er preget av kutt og nedbemanninger. I oktober ble det kjent at 29 ansatte kan miste jobben som følge av at Egmont Publishing skal spare 23 millioner kroner. På nyåret ble det kjent at åtte ansatte. Totalt har Egmont Publishing kuttet rundt 290 ansatte de siste ti årene. Etter de siste kuttene hadde Egmont Publishing-selskapene totalt 306 årsverk i fjor, mot 313 året før.  

- Det har vært en serie med kutt og nedbemanninger i Egmont Publishing de siste årene, vil det bare fortsette?

- Å nedbemanne er ikke et mål i seg selv,  jeg tror ikke vi kan kutte bemanningen for å snu utviklingen med fallende omsetning. Mitt fokus er at vi har en organisasjon som fortsetter å levere gode resultater. Samtidig skal vi ivareta vår hovedoppgave, som er å hjelpe vanskeligstilte barn og unge. 15 prosent av overskuddet går til slike formål.

- Driftsmarginen var på ti prosent i fjor.  Er dere fornøyd?

-  Jeg skal være forsiktig med å svare bastant på det. Vi hadde en margin på 13 prosent i 2017 og 2016, så målet må være å komme tilbake på de nivåene.

Norges største ukebladutgiverInntektene og resultatene faller

Her kan du se resultatene til Egmont Publishing for 2018. Alle tall i MNOK. 

Egmont Publishing totalt* 2018 2017 Endring i prosent
Omsetning 1.199.611 1.281.595 - 6,3
Driftsresultat 121.648 172.221| - 29,3
Resultat før skatt 166.018 186.951 - 11,1

* Egmont Publishing består av de to juridiske selskapene Egmont Publishing AS og Egmont Kids Media Nordic AS, samt datterselskapene Fagmedia AS og Sempro AS. 

Egmont Publishing AS* 2018 2017 Endring i prosent
 Omsetning  930.942  980.331  - 5.0
 Driftsresultat    68.883   118.050 - 41,6
 Resultat før skatt  112.437 132.239  - 14,9 

* Egmont Publishing består av de to juridiske selskapene Egmont Publishing AS og Egmont Kids Media Nordic AS, samt datterselskapene Fagmedia AS og Sempro AS. 

Ny Egmont-topp vil stoppe bladkjempens inntektsfall: - Vi kan ikke kutte for å snu utviklingen