Koronakrise i norske medier: - Forventer betydelig nedgang i annonseinntekter

Fall i reklameinntekter og mulig permitteringer kan bli hverdagen i våre største mediekonsern.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Knut Kristian Hauger

Administrerende direktør i Mediebedriftenes landsforening (MBL), Randi S. Øgrey, slo søndag morgen alarm etter å ha sett svarene på en undersøkelse de har sendt ut til sine medlemmer om koronakrisen.

- Vi har fått en alarmerende undersøkelse som viser at 63 prosent av de 76 mediebedriftene som har besvart undersøkelsen sier at det er aktuelt å permittere ansatte om kort tid. Dette viser at mediene er på vei inn i en svært krevende situasjon, sier Øgreyi en pressemelding.

I landets største lokalaviskonsern som gir ut store lokalaviser som Drammens Tidende, Bergensavisen og Nordlys sier konsernsjef Are Stokstad, som nylig varslet sin avgang, følgende.

- Vi har jobbet steinhardt med å få ut avisene våre som normalt i en situasjon som denne. Oppsummeringen er at det har gått veldig bra. Stor ros til ansatte på hjemmekontor og hvor de måtte være for å virkelig levere viktig og engasjerende innhold i disse dager, sier Stokstad.

- Er det aktuelt for Amedia å permittere ansatte innen kort tid?

- Vi har ikke tatt stilling til det eller begynt å jobbe med den problematikken, så det har jeg rett og slett ingen kommentar til, sier Stokstad.

Les også: TV 2-sjef Olav Sandnes: - Jeg er som alle andre selvfølgelig bekymret

Det vil bli krevende økonomisk for mange. Ingen hadde sett for seg at denne situasjonen ville oppstå.

Konsernsjef Are Stokstad i Amedia venter et fall i reklameinntekter. - Dette påvirker oss og annonsemarkedet, men i hvor stor grad og hvilke følger det får, er altfor tidlig å kommentere, sier han.

Venter reklamefall

Det er særlig en stans i reklamemarkedet som vil legge press på mediehus som fortsatt er avhengig av annonseinntekter for å få hjulene til å gå rundt på dagens nivåer. MBL kunne i sin undersøkelse allerede rapportere om kanselleringer og utsettelse av kampanjer. Fredag før helgen kunne mediebyråforeningen fortelle om en vond start på året allerede med en nedang på seks prosent, men det var enorme konsekvensene av koronaviruset.

- Vi kjenner oss igjen i de generelle beskrivelsene. Dette påvirker oss og annonsemarkedet, men i hvor stor grad og hvilke følger det får, er altfor tidlig å kommentere, sier Stokstad.

Han har heller ingen oversikt over hvor store de økonomiske konsekvensene vil være for Amedia. Mediekonsernet har enda ikke lagt frem sine tall for 2019, men selskapet hadde ved inngangen til 2019 hele 800 millioner i kontanter og null gjelde. Den siste tiden har selskapet imidlertid tatt på seg store forpliktelser i Sverige gjennom flere oppkjøp.

- Nå har vi et fokus på å gjøre jobben vår, så får vi se hvilke konsekvenser det får over tid. Der er vi ikke ennå, sier Stokstad.

Vil vurdere permitteringer.

Konsernsjef Per Axel Koch sier permitteringer vil bli vurdert. - Vi har ikke iverksatt permitteringer, men det vil bli vurdert. Det sier seg selv, sier Koch.

- Kan forvente en betydelig nedgang

Den andre store lokalaviseieren i Norge er Polaris Media der toppsjef Per Axel Koch styrer et avishus med titler som Adresseavisen, Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke. Selskapet har også gått inn i stort avishus på Sørlandet som gir ut Fædrelandsvennen og Agderposten.

- Vi har ikke iverksatt permitteringer, men det vil bli vurdert. Det sier seg selv. Alle mediehus i Norge forventer seg betydelig nedgang i annonseinntekter, men utover det har vi ikke iverksatt noe, sier Koch.

Han sier den første kaotiske uken med koronaviruset har vært å trygge driften på en tid der de fleste ansatte i mediebransjen som i næringslivet for øvrig sitter på hjemmekontorer for å begrense smitterisikoen i den store nasjonale dugnaden som nå pågår landet over. Over 1.200 nordmenn er rapportert smittet søndag ettermiddag hvorav tre nå er døde på grunn av viruset.

- Det viktigste denne uken har vært å sikre fortsatt drift, og det har gått bra. Vi utgir veldig gode produkter og utøver en utrolig viktig og samfunnskritisk jobb. Nå får vi ta innover oss hvordan det kan se ut videre, sier Koch.

- Har dere hatt utfordringer med å gi ut avis?

- Svaret er nei, men det betyr ikke at det ikke er en utfordring å flytte alt hjem.

- Kan du si noe om hvor store konsekvensene blir?

- Det er for tidlig å si, men også mediebransjen vil få betydelige virkninger, for annonseinntekter utgjør fortsatt en stor del av inntektene, selv om det er mindre enn før. For de største avisene vil jeg tro det utgjør 40-50 prosent, mens det tidligere har vært 60-70 prosent. Vi kan forvente en betydelig nedgang når Norge stenger. Da vil aktiviteten bli mindre og effekten av det også. Det vil bli krevende økonomisk for mange. Ingen hadde sett for seg at denne situasjonen ville oppstå, sier Koch.

Polaris Media har en solid egenkapital på nærmere 60 prosent og ikke altfor mye lån, kun 200 millioner kroner av en samlet på 4,1 milliarder kroner. Polaris Media hadde et overskudd før skatt på 114 millioner kroner i 2019.

- Krevende og uforutsigbart

Hos landets største mediekonsern sier Schibsteds mediesjefen Siv Juvik Tveitnes at «det er en svært krevende og uforutsigbar tid».

- Også Schibsted må ta høyde for at pandemien vil kunne påvirke både vår arbeidskapasitet og våre arbeidsbehov i verste fall i lang tid fremover. Vi gjør det vi kan for å kartlegge dette, og planlegge tiltak, som skal gjøre oss så godt rustet som mulig til å ivareta både våre ansatte og vårt oppdrag. Avisene våre gjør nå en helt formidabel jobb, så hos oss er det nå høyeste prioritet å sikre fortsatt effektiv og forsvarlig drift både på den redaksjonelle og tekniske siden, sier Tveitnes.

Mediekonsernet Schibsted bør være godt rustet for en trøblete tid med en egenkapitalandel på over 50 prosent samtidig som Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund nylig frigjorde 2,5 milliarder kroner gjennom salg at en post i det internasjonale rubrikkselskapet Adevinta.

 

Mediesjef i Schibsted:

Koronakrise i norske medier: - Forventer betydelig nedgang i annonseinntekter