Eventbransjen stålsetter seg for korona-kanselleringer: - Begynner å nærme seg en grense

Flere utsetter og avlyser. Andre vil sende et signal om at «hjulene holdes i gang».

Publisert / Oppdater

Caroline Walø Harstad og Dag Robert Jerijervi

Som Kampanje tidligere har skrevet, har flere store konferanser blitt avlyst og en rekke arrangører vurderer nå hva de skal gjøre med sine arrangementer i lys av koronautbruddet. Det rammer også eventbyråene som står bak flere store arrangementer og eventer i Norge.

Forrige fredag samlet over 700 ansatte i reklamebransjen seg på The Hub i Oslo for å bivåne Gullblyanten, en kreativitetspris som deles ut av Kreativt Forum. Bak festen stod eventbyrået Medvind, og byråleder Ditlef Meyer Jacobsen er ikke sikker på at en fest som Gullblyanten ville latt seg gjennomføre i de kommende ukene.

- Jeg tenker at diskusjonen hadde blitt en annen dersom den skulle avholdes mot slutten av denne uken eller neste. Snaue 800 mennesker var på Gullblyanten, det var en ordentlig feiring av kreativitet. Nå begynner det å nærme seg en eller annen grense. Det hadde nok blitt vanskeligere å gjennomføre dette nå, sier han til Kampanje.

Nå opplever han at de aller fleste har satt på håndbrekket for å se hvordan situasjonen utvikler seg.

- Dette naturligvis en alvorlig situasjon for hele bransjen, og Medvind som har relativt store arrangementer, vi kjenner på dette. Det blir utsettelser, naturlig nok, og det prøver vi å forholde oss til så mye som mulig, sier Ditlef Meyer Jacobsen.

- Det er usikkerheten som er den store stressfaktoren, og det endrer seg fra dag til dag. Det er vanskelig å planlegge. Det blir spennende å se hva som blir regjeringens bidrag til bedrifter som Medvind og andre, fortsetter han.

For et byrå som Medvind, er det stor forskjell på utsettelser og avlysninger. Samtidig kan det bli trangt om plassen når situasjonen har roet seg og bransjen er tilbake for fullt.

- Dersom mange skal i gang til høsten, så kan det bli fryktelig trangt på mange måter. Det kan bli vanskelig å finne steder å avholde arrangementene på. Alt kan ikke bli utsatt, en del vil bli kansellert.

Medvind-sjefen er glad for at de har kommet godt på vei i arbeidet med alternative digitale løsninger, som videokonferanser.

- Mange av Medvinds oppdragsgivere er bidragsytere til det grønne skiftet og Medvind har spisskompetanse som bidrar til at de kan realisere sine ambisjoner. Med vårt fokus på bærekraft er det naturlig å se på alternative løsninger, ofte digitale, der vi reduserer behovet for flyreiser, for eksempel, der det er mulig.

Tror på kanselleringer:

- Alt kan ikke bli utsatt, en del vil bli kansellert, sier Ditlef Meyer Jacobsen i Medvind.

- Vil holde hjulene i gang

 

Administrerende direktør i Gyro, Trine R. Weidal, sier det er åpenbart at eventbransjen blir påvirket av situasjonen.

- Vi lever av å skape opplevelser i det fysiske rom, og jeg er sikker på at hele bransjen følger dette nøye, sier hun til Kampanje.

Selv mener Weidal at Gyro foreløpig ikke er veldig berørt. Hittil har byrået flyttet to eventer og hatt én avlysning. De er også i dialog med flere som ønsker å gjennomføre, men som ser an situasjonen.

Hun forteller at enkelte bedrifter er opptatte av å gjennomføre de planlagte eventene:

- De ønsker å sende et signal om at hjulene holdes i gang, sier Weidal.

Les mer: Korona-brems i reklamemarkedet: - Mange har stoppet kampanjer og setter ting på hold

Preger arbeidsdagen:

- Vi lever av å skape opplevelser i det fysiske rom, og jeg er sikker på at hele bransjen følger dette nøye, sier Gryo-sjef Trine Weidal.

Gjennomfører flere eventer

Både forrige uke og denne uken er store deler av byrået ute på eventer som har gått som planlagt.

- Vi i Gyro har ingen reservasjoner mot å gjøre det. Tvert imot – vi føler oss helt trygg på å gjennomføre etter planen, sier Weidal.

De tilrettelegger for at eventene skal kunne gjennomføres på en trygg måte ved å ta forholdsregler som reduserer faren for smitte. Dette kan være å ha Antibac lett tilgjengelig, romsligere plassering mellom deltakere, eller å unngå matservering i buffeter, forteller byrålederen.

- Vi kan også oppfordre til å hilse med albuen i stedet for håndhilsning, fortsetter Weidal.

Situasjonen rundt koronaviruset viser også behovet for alternative løsninger til fysiske arrangementer, noe Gyro jobber med. Slike løsninger er digitale, og kan være live streaming, interaktive opplevelser, eller å skape opplevelser via annen teknologi.

- Dette kan gi en følelse av fellesskap og oppnår noe av det samme som et fysisk event, men krever ikke at folk møtes, sier Weidal.

Hun mener alternativene ikke vil være en erstatning, men et godt alternativ når det er vanskelig å samle mennesker.

- Ja, det er en utfordrende tid, men her går det an å tenke alternativt og smart. Man blir tvunget til å innovere i stedet for å stikke hodet i sanden og håpe det går over, sier hun.

- Det er usikkerheten som er den store stressfaktoren, og det endrer seg fra dag til dag Ditlef Meyer Jacobsen

- Enkelte vil møte utfordringer

På spørsmål om hva de langsiktige konsekvensene av koronaviruset vil bli, sier Weidal at det er umulig å spå. Gjermund Hellan, daglig leder i JCP Event, svarer følgende:

- Dersom dette vedvarer over lang tid vil nok enkelte i vår bransje møte utfordringer, sier han.

Han opplever også at det er en viss usikkerhet blant folk, og tror det vil komme en del utsettelser på kort sikt. Situasjonen påvirker eventmarkedet og skaper usikkerhet i forhold til arrangementer, mener han. I likhet med Gyro har JCP hatt én kansellering og to utsatte arrangementer.

Ett av JCPs arrangementer som nå er blitt utsatt, er Telia Symposium, som etter planen skulle avholdes 26. mars.

- Vi er proaktivt i dialog med våre kunder, og monitorerer dette fortløpende, forteller Hellan.

Det viktigste for JCP er å bidra med å begrense smitteutbredelse, i følge Hellan. De gjennomfører kommende arrangementer innen så forsvarlige rammer som mulig, inkludert de endringene det vil kreve av dem.

- I JCP forholder vi oss til Folkehelseinstituttets anbefalinger og retningslinjer. Vi var heldigvis tidlig ute med å revidere risikovurderinger på planlagte arrangementer samt igangsette forebyggende tiltak som informasjon om generelle hygieneråd, økt kapasitet når det gjelder håndhygiene, og mulighet for isolering av gjester, sier Hellan.

Uroen vi alle kjenner på om dagen tror jeg bare er sunn. Den gjør at vi alle kan bidra til at situasjonen raskere kommer under kontroll Jens Nesse

- Uoversiktlige tider

I eventbyrået All-In er koronaviruset tema både i lunsjen og i kundemøter, forteller daglig leder Jens Nesse. Flere av deres kunder er usikre på hvordan å best mulig forholde seg til situasjonen.

- Det er uoversiktlige tider, og det stilles krav til oss som gode rådgivere i en flora av meninger, råd og krav, sier han til Kampanje.

Nesse ønsker ikke å spå noe om fremtiden, men er ikke i tvil om at et samlet norsk næringsliv nå opplever utfordringer.

I likhet med både Gyro og JCP har All-In flyttet nær forestående arrangementer frem i tid. Samtidig har de gjennomført flere arrangementer både forrige uke og denne uken. Han legger til at alt gjøres i dialog med Folkehelseinstituttet, bydelsoverlege og kunden selv.

- Uroen vi alle kjenner på om dagen tror jeg bare er sunn. Den gjør at vi alle kan bidra til at situasjonen raskere kommer under kontroll, sier han.

Eventbransjen stålsetter seg for korona-kanselleringer: - Begynner å nærme seg en grense