SXSW rammes av virusfrykt og krav om å avlyse – SAS og Try endrer ikke på reiseplaner

- Vi følger med på situasjonen, sier daglig leder Sindre Beyer i Try Råd.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Musikk-, film- og teknologifestivalen South By Southwest (SXSW) har blitt en favoritt i den norske medie- og markedsføringsbransjen, og har av noen blitt trukket frem som viktigere enn den internasjonale reklamefestivalen Cannes Lions.

Fjorårets festival trakk i overkant av 400.000 besøkende fra over 100 land til Austin i Texas, og om knappe to uker går årets festival av stabelen. Det skjer med utbredelsen av koronaviruset som bakteppe, men så langt har festivalen bare opplevd «en håndfull» avlysninger som følge av viruset, og spesielt fra kinesiske deltakere, ifølge en uttalelse festivalledelsen kom med forrige uke og som er videreformidlet av Deadline.

Samtidig har nesten 7.000 mennesker i skrivende stund signert en underskriftskampanje for å få stanset SXSW og strømmen av tilreisende til Austin. Kvinnen som har startet kampanjen begrunner det med at det er «uansvarlig» å avholde festivalen sånn som situasjonen er nå.

Så sent som fredag forrige uke publiserte festivalledelsen en ny uttalelse på nettsidene sine der det kommer frem at SXSW vil avholdes som planlagt. De oppfordrer deltakerne sine til å følge rådene fra Verdens helseoriganisasjon (WHO), som å vaske hendene sine regelmessig i minst 20 sekunder og benytte seg av alkoholbasert desinfiserende midler, og å holde seg på hotellrommet dersom man skulle få feber.

SAS: - Sikkerheten er førsteprioritet

SAS, som skal svære til stede på festivalen med House of Scandinavia, har ingen planer om å holde seg hjemme. De tar med seg 25 ansatte og gjester til Austin for å fronte SAS og skandinaviske selskaper innenfor tech og innovasjon.

- For SAS er sikkerheten for våre passasjerer og medarbeidere førsteprioritet, og så er vi i kontakt med alle relevante myndigheter og lytter til deres anbefalinger, både Folkehelseinstituttet og UD. Hvis de anbefalingene endrer seg, er vi i SAS klare til å innføre endringer. Per nå kommer det ikke anbefalinger om å innstille flyvninger, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til Kampanje.

SAS har nedsatt en spesialgruppe som har fulgt situasjonen helt siden utbruddet startet i Kina.

- Det betyr at vi har spesialister internt som innhenter informasjon fra myndighetene og gjør vurderinger basert på anbefalinger derfra.

Det betyr også at så lenge myndighetene ikke fraråder reiser til Texas, så går turen til SXSW som planlagt, forteller Eckhoff.

- Vi gjør selvsagt egne vurderinger, men i utgangspunktet følger vi myndighetenes råd.

Try planlegger Texas-tur

Også Try er klare for Austin og SXSW. De sender en delegasjon på i underkant av 20 stykker til Austin, inkludert kunder. Det er litt flere enn i fjor.

- Foreløpig er det ingen grunn til å tenke at det ikke blir noe av, men så følger vi med på situasjonen, og det er endringer fra dag til dag. Det er en vurdering som avhenger av reiseoperatører og de som arrangerer seminarer i Austin, sier partner og daglig leder i Try Råd, Sindre Beyer.

- Har dere fått tilbakemeldinger eller signaler fra ansatte og kunder som er bekymret?

- Ja, det er selvfølgelig oppmerksomhet rundt det, men i Try følger vi Folkehelseinstituttets råd. Mer kan man ikke gjøre. Det er ikke riktig å dramatisere mer rundt det heller.

- Har koronaviruset fått noen følger hos dere så langt?

- Nei, det er «business as usual» og forholdsregler her som alle andre steder.

Cannes Lions «i full drift»

Forrige uke skulle Mobile World Congress etter planen avholdes i Barcelona, men da store aktører som Nokia, At&T og Amazon trakk seg ut, ble konferansen avlyst, snaue to uker i forkant.

Nå rettes blikket mot andre store internasjonale møteplasser, som reklamefestivalen Cannes Lions, som avholdes i Frankrike i slutten av juni. Hit reiser også flere hundre nordmenn som er tilknyttet reklamebransjen.

En talsperson for Cannes Lions sier til Digiday at de er «i full drift», men at de lytter til rådene fra konferansesenteret, Verdens helseorganisasjon (WHO) og franske myndigheter.

WHO har så langt frarådet innføringen av restriksjoner på internasjonale reiser, ettersom det ikke skal være et effektivt grep i kampen mot spredning av viruset.

SXSW rammes av virusfrykt og krav om å avlyse – SAS og Try endrer ikke på reiseplaner