Lobbykamp om krisepakke for medier: - All grunn til å frykte at noen går under

Stortingspolitikere og medieorganisasjoner etterlyser nye tiltak for en hardt rammet bransje allerede denne uken.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Koronakrisen rammer annonsemarkedet hardt og medier som er helt avhengig av annonseinntektene befinner seg plutselig i en kritisk situasjon. Det gjelder også norske lokalradiostasjoner som har reklame som sin eneste inntektskilde. Styreleder i Norsk Lokalradioforbund, Aslak Skretting, kaller situasjonen for «brutal».

En undersøkelse de har gjennomført, viser at 30 prosent av deres medlemmer hadde permittert ansatte allerede i begynnelsen av forrige uke.

- En stor andel av den kommersielle delen av bransjen har gått knallhardt til verks med permitteringer og det er nesten sånn at man ikke kan snakke om nedgang. De lokale annonsemarkedene fungerer i stor grad ikke, sier Skretting til Kampanje. 

Skretting, som også er daglig leder for Jærradiogruppen, opplever at permitteringsordningene som regjeringen har lansert har truffet bra, men mener regjeringen må iverksette enda kraftigere tiltak dersom bransjen skal klare seg gjennom krisen.

- For lokalradioene tror jeg ikke man kommer utenom måter å erstatte inntektsbortfallet på. Utsettelser av skatter og avgifter hjelper ikke på en prekær driftssituasjon. Inntil den endrer seg, er ikke lokalradiomarkedet i stand til å hente nye inntekter.

Les også: Annonseprisene stuper på reklamebørsene - slik treffer koronakrisen mediene

Bekymret for bransjen:

Aslak Skretting (nummer to fra venstre) med P4-sjef Kenneth Andresen på Radiodager i fjor.

Allerede forrige uke varslet administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening, Randi S. Øgrey, at det hastet med en tiltakspakke for mediene. Ifølge NHO har 95 prosent av norske mediebedrifter mistet inntekter som følge av kanselleringer den siste uken.

Kampanje er kjent med at det pågår en intens møtevirksomhet denne uken mellom aktører fra mediebransjen og medlemmer av Familie- og kulturkomiteen for å finne ut av hvilke tiltak som er best egnet til å hjelpe norske medier gjennom krisen. 

- Det er all grunn til å frykte at noen medier kan gå under i den situasjonen vi er i, særlig mindre aviser som ikke tilhører noen av de store konsernene, som allerede har små marginer og som nå opplever et dramatisk inntektsfall gjennom annonsebortfall, sier kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Trond Giske, til Kampanje.

- Men det kan også gjelde større aviser og lokalradiostasjoner og TV, legger han til.

Nå etterlyser han kraftige tiltak fra kulturminister Abid Raja,
«og de må kommer raskt».

- De bør komme i løpet av denne uken for å gi mediene en trygghet for virksomheten sin i ukene fremover. Det er få situasjoner det har vært så viktig at mediene får gjort jobben sin.

Det er få situasjoner det har vært så viktig at mediene får gjort jobben sin.

Kulturpolitisk talsperson i Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen mener det brenner for lokalmediene.

- Jeg er veldig bekymret, og mest for for lokalradio og lokalaviser. Det handler om at marginene er små og dersom situasjonen blir sånn at de må legge ned driften, om det er over en måned eller to, så blir det fryktelig vanskelig å få tilbake kunder og annonsører i dagens konkurransesituasjon, sier hun til Kampanje.

De viktigste tiltakene regjeringen kan innføre for mediene nå er fritak for arbeidsgiveravgift og en kompensasjonsordning for mediene, mener hun.

- Et kutt på fire prosent i arbeidsgiveravgiften hjelper ikke spesielt mye. I en midlertidig periode, nå som mediene er inne i en utfordrende tid, burde man ha lyttet til Mediemangfoldsutvalgets forslag og gitt mediene fritak for arbeidsgiveravgift, om så bare for redaksjonelle stillinger, sier stortingspolitikeren.

I forrige uke fikk kulturlivet presentert en kompensasjonsordning til en verdi av 300 millioner kroner som er ment å kompensere for bortfall av inntekter fra billettsalg.

Åslaug Sem-Jacobsen er enig med Aslak Skretting i Norsk Lokalradioforbund om at mediene må kompenseres for bortfall av annonseinntekter. Hun er nå dialog med Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening for å finne ut av hvordan en kompensasjonsordning for mediene kan se ut.

- Annonsesvikten kan knyttes til forbud som er pålagt av myndighetene, som arrangement, konserter, fotballkamper og permitteringer, og avtaler man hadde med for eksempel butikkjeder har gått i vasken. Dette ville man kunne vise til dersom det fantes en kompensasjonsordning, sier hun.

- Mye er gjort, men åpenbart ikke nok

Det har foreløpig ikke lykkes Kampanje å få en kommentar fra kulturminister Abid Raja i Venstre. Høyres mediepolitiske talsperson Tage Pettersen mener det etter all sannsynlighet er behov for en krisepakke for mediene, selv om noen av tiltakene som allerede er innført har truffet godt.

- Mye er gjort, men åpenbart ikke nok. Inntrykket jeg sitter med etter samtaler jeg har hatt, er at det først og fremst er det dramatiske droppet i annonseinntekter som er det prekære. For lokalradio er annonser den eneste finansieringskilden, så jeg tenker vi må se på hva som er mulig der, sier Pettersen.

Han skal møte medieministeren onsdag for å få en oppdatering på hva Kulturdepartementet har tenkt å gjøre.

- Bør man innføre en kompensasjonsordning for mediebransjen lik den man har innført for kultursektoren?

- Det er noe vi må vurdere. Det er stort sett bare dagligvarebransjen som er igjen på annonsemarkedet for mange aviser nå, så det er et virkemiddel som treffer.

Lobbykamp om krisepakke for medier: - All grunn til å frykte at noen går under