Koronakrisen treffer norske byråer - Try, NOA, Schjærven og We Are Live permitterer

Norske reklamebyråsjefer melder om store fall i oppdragsmengde.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Dag Robert Jerijervi

Over halvparten av norske reklamebyråer har permittert ansatte ifølge en undersøkelse Kreativt Forum har gjort blant sine medlemmer. 

- Når Norge lukkes ned, rammes reklamebransjen fort og hardt. Sånn er det alltid når vi sitter i navet på forbruksturboen. Det viser da også tallene Kreativt Forum har fått samlet inn fra 46 av sine medlemsbedrifter, sier Eldar Skylstad, som er styreleder i Kreativt Forum og strategisk rådgiver og partner i Good Morning Naug.

- Men dette er ikke tiden for å grave seg ned. Vi må nøkternt se på hva disse tallene forteller oss og begynne å kjenne litt på hva som skjer på den andre siden, når landet og verden sakte vil normalisere seg.

68 prosent av byråene sier at de trolig må permittere fremover også, mens kun 32 prosent ikke har planer om det.

Undersøkelsen viser at det er de små og mellomstore byråene som har blitt rammet hardest av krisen de to første ukene, mens designbyråene har hatt en litt mykere overgang enn de øvrige respondentene.

Les også: Lønnskutt og permitteringer i mediebyråene: - Må være definisjonen på den perfekte stormen

Halverer lønna:

Try-sjef Kjetil Try permitterer nærmere en tredel av staben i reklamebyrået og kutter egen lønn med 50 prosent.

Try permitterer 23 ansatte

Krisen rammer også Norges største kommunikasjonshus, Try.

- Med et Norge som nå stort sett bruker dagene foran TV og internett kan dette være en bra tid å forsterke merkevaren og tydeliggjøre profil. Og flere av våre største kunder har merket seg dette. Summen er så langt de siste ukene likevel en nedgang i oppdrag, sier administrerende direktør Kjetil Try.

Som Kampanje tidligere har skrevet, har DNB økt reklametrykkert i koronakrisen, mens Norwegian, som også befinner seg på kundelisten til Try, har stanset helt opp.

- Det er klart, vi kjenner det jo vi også, når en stor og god kunde som Norwegian er tvunget til å dra i nødbremsen.

Try-husets reklameavdeling, som består av 64 årsverk, permitterte i går 19 årsverk. Det inkluderer stillinger som blir overflødige når det store flertallet har hjemmekontor, som kokk og kantineansatte, resepsjonist og andre stabsfunksjoner.

Også Try Opt har permittert fire årsverk. Verken Try Apt eller Try Råd har varslet permitteringer. Totalt rommer Try-huset 203 ansatte.

- Jeg må innrømme at det er mer utfordrende enn vanlig å være leder for over 200 mennesker i den ekstremt uoversiktlige situasjonen hele landet nå befinner seg. Ikke minst fordi ting endrer seg utrolig raskt. Og det blir ikke enklere når alle jobber hjemmefra i hver sin stue, sier Try.

Han er sikker på at byrået vil stå stormen av og sier han ønsker det samme for konkurrentene sine.

- I Try Reklamebyrå vil vi vurdere arbeidstrykket fra dag til dag og hente permitterte inn i full jobb igjen så raskt vi kan om forholdene tillater, samtidig kan det også gå motsatt vei. Det er jo det som gjør denne situasjonen så spesiell.

- Har du selv gått ned i lønn?

- Jeg har kuttet min egen lønn med 50 prosent.

Les også: Ny mann på byråenes inntektstopp - ingen kvinner blant de 20 best betalte

- Store forskjeller:

Thomas Høgebøl sier koronakrisen treffer selskapets mange byråer ulikt. Her sammen med Anorak-sjefen Torgeir Vierdal. - Det er store forskjeller på tiltakene som er iverksatt i de enkelte landene og de enkelte byråene, sier Høgebøl.

- Vi får full stopp fra enkelte kunder

Administrerende direktør i NoA- gruppen, Thomas Høgebøl, drifter en rekke byråer innenfor både reklame, design, performance og teknologi, hvorav Anorak og Making Waves er blant de mer kjente norske byråene. Han sier det som nå skjer naturlig nok preger virksomheten han leder. 

- Vi får full stopp fra enkelte kunder som har restriksjoner av typen treningskjeder og flyselskaper. Der er det full stans. De fleste andre kunder holder imidlertid nivået oppe, men vi tror vi vil oppleve en viss nedgang hos mange av kundene på tvers av markeder fremover, sier Høgebøl. 

Han mener det nå er viktig å forberede seg på at situasjonen en eller annen gang skal tilbake til normalen.

- Det blir spennende å se hvor dyktige de ulike aktørene er til å komme i gang igjen. Vi snakker veldig mye med kundene om å utnytte situasjonen slik at man er forberedt når samfunnet kommer tilbake igjen med en mer normalisert hverdag. Da handler det om å være klar og hugge til. Bruker du ikke tiden nå til å planlegge aktiviteter og produksjonen av kommunikasjon eller lansering av digitale produkter og tjenester, mister du dyrebar tid og det vil være fryktelig trangt i døra når alle skal i gang igjen, sier Høgebøl. 

Med North Alliance har Høgebøl byråer både i Norge, Sverige og Danmark og han sier situasjonen er veldig ulik fra marked til marked.

- Danmark har en full lockdown, mens det i Norge ikke er fullt så omfattende selv om det er strenge tiltak her også. Svenskene derimot har langt flere på jobb og der er det en helt annen tilnærming. Det er store forskjeller på tiltakene som er iverksatt i de enkelte landene, det blir spennende å se hva som viser seg å ha fungert best, sier han.

Jeg er litt bekymret med tanke på etterdønningene av dette.

Bruker «hele verktøykassa» til kostnadskutt

Hele den norske markedsføringsbransjen rammes av koronakrisen og Kampanje har tidligere skrevet om permitteringer i både eventbransjen, medieindustrien og sist om mediebyråene der det nå gjennomføres både permitteringer og lønnsreduksjoner.

- Det er absolutt en nedgang både for oss og markedet og da blir det naturlig nok tilhørende kostnadsreduksjoner på tvers av gruppen, sier Høgebøl

Han sier «alle verktøy i verktøykassa tas i bruk» når kostnadene nå skal ned for å møte bortfall av oppdrag og inntekter.

- Ja, det er en kombinasjon av permittering, lønnsreduksjoner og generelle kostnadskutt. Hvor mye har jeg ikke lyst til å kommentere i og med at vi gjennomfører dette marked for marked og byrå for byrå, sier Høgebøl. 

Selv om han ikke vil sette et tall på antall permitteringer, sier Høgebøl at det er snakk om «en del», men bildet er veldig sammensatt og ulikt i de enkelte byråer. Etter det Kampanje kjenner til er reklamebyrået Anorak foreløpig spart for permitteringene, mens det største selskapet i NoA, teknologi- og designselskapet Making Waves berøres av en permittering på rundt ti prosent, hvilket vil si i overkant av 20 stykker i Norge.

- Jeg vil ikke kommentere tall på permitteringer, men kan si det er iverksatt tiltak på tvers av gruppen og at vi i det lengste forsøker å unngå permanente tiltak.

- Kan det bli snakk om nedbemanninger? 

- Vi er ikke der i dag, sier han. 

- Er ledelsen og deg selv med på lønnsreduksjonene? 

- Ja definitivt. Det er en ganske bred lønnsreduksjon som også jeg er med på. Jeg vil ikke si noe tall, men de som tjener mest bidrar mest, sier Høgebøl.

Les også: Lønnskutt og permitteringer i mediebyråene: - Må være definisjonen på den perfekte stormen

Både We Are Live og Schjærven rammes

- Langsiktig er situasjonen er uoversiktlig, sier byråleder, Herman Mueller Stormyr, i We Are Live.

Stormyr leder et byrå med rundt 30 mennesker og har på kort tid bygd seg opp som et toneangivende reklamebyrå i Norge. Selskapet jobber med kunder som Coop, Aktiv, Mills, Colosseumklinikken og Huawei.

- Uten å kommentere enkeltkunder så er det noen kunder og næringer som blir berørte og setter på bremsen, også er det andre som opprettholder investeringene og utvikler kommunikasjon som snakker relevant til kunden. Noen kunder gjør mer og andre gjør mindre, sier han.

Stormyr sier også We Are Live har måttet permittere ansatte og at det er snakk om 4,5 årsverk.

- Vi har måttet permittere noen og jobber for at det ikke blir mange, men en del av virksomheten vår er knyttet opp mot event og sponsorater og der er bremsen på, sier han.

We Are Live har en byråinntekt på i underkant av 45 millioner kroner og selskapet tjente i 2018 rundt 6,5 millioner kroner.

- Hvor mye tror du oppdragsmengden vil falle fremover?

- Den har gått litt ned, men ikke dramatisk. Vi har god oversikt til påske så blir det spennende å se om hjulene i samfunnet kommer i gang etter det, sier han.

Usikkerhet for kundene gir naturlig nok utslag.

Også i reklamebyrået Schjærven og i konsernet må Ståle Schjærven gjøre kutt.

- Usikkerhet for kundene gir naturlig nok utslag, sier han til Kampanje.

I reklamebyrået Schjærven, som er den største virksomheten i Schjærven-konsernet, er ti stykker blitt helt eller delvis permittert av totalt 70 ansatte. Selskapet teller også mediebyrået Re: media, filmstudioet Clockwork og Produksjonssjefen.

- Basert på fortløpende tilbakemeldinger fra kunder, så vil vi vurdere flere typer tiltak etter hvert som tiden går.

- Hvor mye har oppdragsmengden falt som en følge av koronakrisen?

- Foreløpig så mye som 20-30 prosent i lavere oppdragsmengde inn i april nå, men vi har langsiktige kunder som dreier budskapet raskt for å få bedre effekt av markedsføringen. Men på det det generelle planet er det et usikkert marked naturlig nok, sier Ståle Schjærven.

- Vi har vært heldige

Som i Anorak har også design- og reklamebyrået Anti foreløpig unngått å gjøre store permitteringer, foruten byråets to kokker.

- Produksjonen ellers går som normalt. Vi er fullbooket frem til påske og det ser også veldig bra ut etter påske. Vi har vært heldige og har store og solide kunder som fortsetter som normalt. Noen kunder har gjort om briefene sine, spesielt på reklame, og det er forståelig i den situasjonen vi er i, sier administrerende direktør Kenneth Pedersen.

- Har situasjonen påvirket økonomien i Anti negativt?

- Akkurat nå har den ikke det, men hvis dette varer lenge, vil jeg anta at det får konsekvenser. Noe annet vil være uvanlig.

Han håper situasjonen ser annerledes ut over påske.

- Som alle andre byråer er vi veldig glade i å jobbe sammen. Å sitte på Hangout hele dagen og møte hverandre er fint, men det er noe helt annet å sitte og jobbe sammen. Det er langt enklere å motivere seg i full fart på kontoret enn hjemme over tid.

Tror på nedgang på 20 prosent

Tilbake hos NOA som på rekordtid har blitt et av de største norske byråmiljøene med en omsetning som for lengst har passert milliarden svarer Thomas Høgebøl følgende på tusenkronersspørsmålet om hvordan kommunikasjonsmarkedet kommer til å utvikle seg fremover.

- Det er veldig vanskelig å si og dette forandrer seg fra dag til dag. Men jeg er litt bekymret med tanke på etterdønningene av dette. Jeg håper naturlig nok det ikke blir så mye, men tror ikke jeg tar i hvis vi snakker om en nedgang på 20 prosent, sier han. 

- Hva tror du om helsetilstanden til byråbransjen når vi kommer ut på den andre siden?

- Jeg håper de aller fleste klarer å overleve dette, men det er nok en del som hadde det vanskelig før krisen og som med dette på toppen ikke får det noe særlig enklere. Det gjelder både vår bransje og andre bransjer. De som lykkes nå er de som evner å snu seg rundt, har en solid egenkapital og gode finansielle partnere i ryggen. Det er ekstremt viktig i slike situasjoner. Samtidig er jeg redd for at mange byråer skrur så hardt igjen at man ikke klarer å komme tilbake igjen og det er derfor vi så opptatt av å unngå oppsigelser, sier han. 

Koronakrisen treffer norske byråer - Try, NOA, Schjærven og We Are Live permitterer