Skred av korona-permitteringer i eventbransjen: - Det rammer oss fryktelig hardt

Syv av ti permitteres i landets største eventbyrå. Til og med ledelsen gjør seg selv delvis overflødig.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Jacob Andersen

Eventbransjen var én av bransjene som ble rammet tidligst av koronaviruset i Norge, etter reiselivsbransjen. Da Kampanje snakket med eventbyråene sist, var det flere som begynte å stålsette seg for det som måtte komme av kanselleringer, mens andre sendte signaler «om at hjulene holdes i gang». Nå er det klart at eventindustrien sammen med hotell- og reiselivsbransjen er de som kjenner coronaviruset mest på kroppen. Det bekrefter byrålederne i flere av landets ledende byråer.

- Slik situasjonen er nå, har myndighetene sagt at vi ikke har lov til å møtes og det rammer oss selvfølgelig fryktelig hardt. Det er jo nærmest arbeidsnekt og i hvert fall en gjennomføringsnekt av det vi driver med til vanlig, sier Øystein Tynning til Kampanje.

Tynning er eier og daglig leder i et av landets aller største kommunikasjonskonsern Just Cruzin Productions (JCP) med hovedvekt på event og avvikling av konferanser, men selskapet som har en omsetning på rundt 280 millioner kroner i Norge, er også inne i reklame, PR og reiseliv.

- Kommer dette til ramme hele bransjen?

- Ja. Det et det ingen tvil om. Det kommer til å ramme oss alle hardt. Men også alle underleverandørene våre innenfor teknikk, lyd og lys, catering, og hoteller, artister og mange som jobber freelance, sier Tynning som selv sitter i karantene hjemme etter en utenlandstur til København.

- Frykter du for at det blir mange konkurser blant eventbyråene?

- Ja, det frykter jeg virkelig og også at det vil ramme underleverandørene hardt. Heldigvis for oss er JCP blant de mer solide i bransjen, men vi hadde ikke kommet igjennom dette hvis vi ikke hadde et så robust fundament, sier han.

Bedre tider:

Det var bedre tider i 2019 da Just Cruzin Productions ble kåret til årets eventbyrå på den store bransjefesten til Sponsor- og eventforeningen. Foto: Christoffer Krook.

- Lagt en plan for å overleve til 2021

Kampanje rapporterte sist uke om en lange rekke av arrangementer som nå blir avlyst og utsatt som en følge av forbudet om «stenging og forbud av ulike arrangementer og tilbud» på ubestemte tid.

- Hvor langt frem strekker avlysningene seg frem i kalenderen din?

-  Det er få avbestillinger for høsten ennå. Men april og mai er ganske tomme, og vi får noen avlysninger for juni. Så får vi bare prøve å gjøre litt webinarer og aktivisere oss på andre måter, sier han. Her har vi i dag faktisk opplevd en god etterspørsel, sier han.

Han har vært med på mye i eventbransjen etter å ha drevet Just Cruzin Productions i helt tilbake til slutten av 1990-tallet, men aldri noe tilsvarende. Nå planlegger han for et dramatisk «worst case»-scenearie.

- Vi laget en plan der vi kommer til å overleve inn i 2021 uten andre inntekter enn det vi har fått inn frem til i dag. Det blir ikke fett, men vi vil leve. Heldigvis har vi hatt en veldig god start på året og 2020. Dette året så ut til å bli by far det beste året i JCPs 22-årige historie, sier han.

Les også: Eventbransjen stålsetter seg for korona-kanselleringer: - Begynner å nærme seg en grense

Det hjelper selvfølgelig for oss som arbeidsgiver, men jeg skjønner at dette er forferdelig for folk. Øystein Tynning, daglig leder i JCP om krisetiltakene til regjeringen

Permitterer 60 - også ledelsen rammes

Men det innebærer radikale kutt i staben i form av permitteringer i selskapet. Varselet gikk ut i dag og mange blir permitterte i en brøk på mellom 40-100 prosent.

- De aller fleste som jobber med event og reise er berørte. Det er ikke 100 prosent, fordi vi opprettholder nok til å planlegge høsten og gjøre ting som dukker opp underveis. Men dette berører nok rundt 60 stykker, sier Tynning.

På en normal dag jobber det rundt 90 personer i JCP i Norge.

- PR og reklame er litt berørt de også, men ikke på samme måte. Men vi følger utviklingen her nøye, sier Tynning.

Heller ikke ledelsen er spart for permitteringene, og JCP-sjefen sier også han har permittert seg selv. Hele ledelsen har gått ned på antall arbeidsdager.

- Vi kommer til å være en OK gjeng på kontoret fortsatt, men ikke hver dag. Det et er viktig for oss for å holde prosjektene vi har i gang. Vi skal ikke legge ned oss til å dø, sier han.

- Tror du vi noen ganger kommer tilbake til «normalen» igjen i eventbransjen?

- Ja, jeg tror det. Jeg gjorde en opplisting og fant ut at JCP har vært gjennom både Sars, 11. september, finanskrise, svineinfluensa, askeskyer og oljekrise alltid kommet sterkere tilbake etter en krise, det ligger i JCP sitt DNA. Og det er rørende å se at det bare er gode tilbakemeldingene fra de ansatte på at vi tar ansvar når vi kommer ut med den forferdelige nyheten internt i dag. Alle ønsker å komme seg gjennom dette på best mulig måte, sier han.

Full stopp i arrangementer

Også byråleder Ditlef Jacobsen i eventbyrået Medvind varsler i dag permitteringer. Han arrangerte for kort tid siden den store Gullblyanten-festen til norske reklamebyråer.

- Ja, vi er i ferd med å varsle nå, sier Jacobsen til Kampanje.

I Medvind jobber det 14 ansatte i Oslo og syv i Bergen. Hvor mange av de ansatte som nå blir permittert ønsker ikke byrålederen å gå i detalj på.

- Det har jeg ikke lyst å kommentere og graden av permittering er uansett noe vi vurderer fortløpende ut fra behov. Dette ser vi an med tanke på hva vi har av potensielle jobber og inntekter. Vi prøver også å tenke konstruktivt i forhold til å være klare med ideer og konsepter når verden en gang normaliserer seg. Da vil Medvind være en del av motoren som får samfunnet til å rulle igjen, sier Jacobsen.

Jacobsen forteller at det nå er full stopp ettersom det ikke blir gjennomført noen arrangementer.

- Vi har noen prosjekter som har lengre tidsperspektiv som vi jobber med planleggingen av, i tillegg til noen spennende anbudsprosesser, men det er absolutt svært tøffe dager for alle som jobber i denne bransjen nå.

- Hva er tidsperspektivet da, eventer i mai eller etter sommeren?

- Etter sommeren. Heldigvis har ikke absolutt alle trukket i nødbremsen, men mye av det som skulle vært jobbet med frem mot sommeren er naturligvis satt på hold eller kansellert, - sånn er det jo over alt, sier Jacobsen.

- Det er alvorlig for bransjen

Hos 6. Sans eventbyrå sier Håkon Engebu at permitteringsskredet også har kommet til ham.

- Vi er kommet dit. Det har vi gjort. Vi hadde første møte internt i ledelsen mandag morgen for en uke siden hvor vi diskuterte dette første gang, og allerede tirsdag for en uke siden gikk vi ut med permitteringer, som utover uken ble revidert igjen hvor vi permitterte enda flere, sier Håkon Engebu, daglig leder i 6. Sans til Kampanje.

Engebu sier de vurderer situasjonen fortløpende.

- Det er alvorlig for bransjen vår og oss som selskap, men vi vurderer det fortløpende hele tiden hvor mange vi skal permittere. En stor del av arbeidskraften vår er 100 prosent permittert det kan jeg bekrefte, men det er samtidig viktig for meg å si at 6. sans som selskap vil være oppe å gå hele perioden fremover og ivareta både vår ansatte og ikke minst våre kunder, sier Engebu.

Vi får ikke gjort annet enn å stålsette oss for det som måtte komme.

Hos Z Event, et eventbyrå som også er eksponert inn mot reiselivet etter oppkjøpet av Reisverket, er beskjeden den samme.

- Vi har gått ut og permittert svært mange av medarbeiderne. Tiltakene som igangsettes har medført store konsekvenser og vi må forberede oss på en veldig tøff periode i andre kvartal, sier Vidar Eriksen, daglig leder i Z Event til Kampanje.

Totalt så jobber det rundt 35 mennesker i Z Event og Eriksen anslår at rundt 60 prosent av årsverkene nå er i ferd med å bli permittert. Alle som jobber i eventbyrået vil bli berørte.

- Vi blir alle delpermitterte, men har noe bemanning igjen som kan betjene de kunde som flytter på sine arrangementer og planlegger for høsten. Kundene ser mot høsten og planlegger for en god del aktivitet i august, september og oktober.

Med en omsetning i Z Event på nærmere 135 millioner kroner i 2018 har byrået vært et av landets største eventbyråer de siste årene. I et intervju tidligere i vinter kunne Eriksen fortelle at selskapet siktet mot en omsetning på 175 millioner. Men det var før koronaviruset.

- Vi får ikke gjort annet enn å stålsette oss for det som måtte komme. Heldigvis har vi en sunn økonomi i Z Event, men den situasjonen vi har nå vil uansett være ekstremt krevende, sier han.

Skuffet over krisehjelpen

Flere av byrålederne er skuffet over tiltakene som nå er kommet fra regjeringen og Vidar Eriksen i Z Event mener «det må jobbes mye raskere.» 

- Det snakkes hele tiden om trinn 2 og trinn 3, men dette utvikler seg nå så raskt at regjeringen må jobbe enda hurtigere hvis de skal sørge for at livskraftige selskaper overlever. Det selskapene trenger aller mest er likvider og de trenger det raskt også må vi for planleggingens skyld ha en full oversikt over alle tiltakene så fort som mulig, sier Eriksen.

Tiltakene som regjeringen nå kommer med, gir selskaper som Z Event, JCP og de andre – og som resten av det private næringslivet – lempinger på de økonomiske forpliktelsene gjennom at Staten dekker opp til 20 dager med full lønn for de som er permittert. Arbeidsgiver skal kun dekke de to første dagene.

- Det hjelper selvfølgelig for oss som arbeidsgiver, men jeg skjønner at dette er forferdelig for folk. Jeg er ingen ekspert på de ulike ordningene til NAV, men hvis det stemmer at man sitter igjen med en lønn på 360.000 kroner i året etter denne første perioden er det veldig ugreit og altfor dårlig. Det er bare å tenke på prisnivåene vi har i Oslo-regionen i dag og hva dette vil si for unge mennesker i etableringsfasen, sier Tynning.

Også andre tiltak som utsettelse av innbetaling av avgifter innenfor merverdiavgift og arbeidsgiver har kommet på bordet og fratrekk for skatt dersom selskapet går med underskudd.

- Hva synes du tiltakene som har kommet fra regjeringen så langt?

- Det er for dårlig. Utsettelser hjelper, men veldig mange an oss private kommer til å slåss knallhardt for å komme igjennom dette året og min minste bekymring akkurat nå er skatten min i 2021 og om jeg da får noe igjen. Skatt betaler jeg med glede når vi kommer dit. Det vi er mest opptatt av nå er de ansatte og at vi skal komme igjennom dette. Jeg stemmer ikke til vanlig SV og Rødt, men akkurat nå var jeg glad for at de partiene er på Stortinget, sier Tynning.

Skred av korona-permitteringer i eventbransjen: - Det rammer oss fryktelig hardt