Koronavirus øker digitalt avissalg: - Supertrender forsterkes under kriser

Men fortsatt stor usikkerhet om konsekvensene i reklamemarkedet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

I dag kom de nye opplagstallene til Mediebedriftenes Landsforbund og de viser at antall digitale abonnement fortsetter å vokse kraftig. Det rene digitalopplaget, inklusive weekendabonnenter, nærmer seg nå én million (985.000) og øker med 12 prosent. Som Kampanje omtalte tidligere i dag var det Nettavisen som hadde den største veksten med nesten 60 prosent og Nettavisen-sjef Gunnar Stavrum sier det har vært en vekst han nesten ikke trodde det var mulig - det kan komme godt på en tid der koronaviruset herjer og preger de fleste bransjer. 

 - Vi har gått fra null til 15.000 abonnenter på et drøyt år. Det har gått over all forventning og vi er strålende fornøyde sier Stavrum.

Bare siden forrige måling i høst har de økt med 5.605 abonnenter og Stavrum, som lenge var en varm forsvarer av den åpne og reklamefinansierte nettjournalistikken, har nå blitt mer positiv til abonnementsordningen.

- Men vi kunne ikke levd av abonnement alene. Tanken med Nettavisen har alltid vært at vi må leve av mange små inntektsstrømmer og abonnement er bare en av mange inntektsstrømmer. Men vi kunne ikke levd av de andre alene heller, sier han.

På andreplass på listen over vekstvinnerne kommer Dagbladet Pluss med sine 71.600 i opplag, en vekst på 22,3 prosent. 

Les også: Seks av ti mediebedrifter varsler permitteringer som følge av koronakrisen

Trenger flere inntektsstrømmer:

Selv om salget av Pluss-produktet begynner å bidra pent på omsetningen til Nettavisen, mener Gunnar Stavrum at mediehuset er avhengig av flere inntektsstrømmer. - Vi kunne ikke levd av abonnement alene, sier han.

Titalls millioner i abo-inntekter

Mediehuset Nettavisen har alltid vært tidlig ute med å skape nye inntektsstrømmer og var raske på ballen med både innholdsmarkedsføring og andre kommersielle lenkesamarbeid - nå kan abonnement gi en ny inntektsside. 

- Det triste i all denne gleden over å vokse så mye, er jo at det skapes forventninger om ytterligere vekst hos eierne, så nå må gi vi full gass videre, humrer Stavrum.

Nettavisen har en total omsetning på et sted mellom 100-120 millioner kroner, og henter etter det Kampanje anslår ut rundt ti prosent av inntektene sine fra digitalt abonnementssalg. Nettavisen tar 159 kroner i måneden for sitt digitalabonnement noe som burde gi abonnementsinntekter på mellom 10-15 millioner kroner for 2019.

- Hvordan går det med abonnementsinntektene i 2020?

- Jeg kan ikke kommentere dine anslag, men det er klart at vi snakker om flere titalls millioner kroner, sier han.

Det er et enormt digitalt varelager der ute og de får ikke solgt alt. Harald Eide-Fredriksen, Denstu Aegis

Korona-hopp i markedet - supertrender forsterkes

Nå kan det også bli mer fart i digitalsalget til landet aviser, skal en tro medieforsker Erik Wilberg ved Handelshøyskolen BI sier han «tror den digitale trenden fortsetter» og med et løft som en følge av den voldsomme nyhetsinteressen rundt koronaviruset.  

- Jeg hørte akkurat i dag at det er en korona-bump i markedet i de andre nordiske landene.  Folk strømmer til de redigerte mediene og vil gjerne ha noe de kan stole på. Det er trolig at dette skjer også i Norge, sier Erik Wilberg.  

Det bekreftes av landets største mediekonsern Schibsted med aviser som VG, Aftenposten og Bergens Tidende i porteføljen.

- Vi ser en betydelig vekst i digitalabonnementer for alle merkevarene våre disse dagene og ukene.  Våre abonnenter og lesere har et enormt behov for riktig og god informasjon om hva som skjer i verden, sier sjefen for brukerinntekter i Schibsted, Tor Jacobsen, til Kampanjen.

Han sier det er «et mønster at trender forsterkes» i spesielle tider.

- Vi ser det gang på gang at gjeldende trender forsterkes betydelig under kriser eller helt spesielle hendelser.  To eksempler her er abonnement og e-handel, to supertrender som vokser enda sterkere under disse omstendighetene, sier Jacobsen.

Internt i Schibsted var det også duket for et lite tronskifte i dagens opplagstall fra Mediebedriftenes landsforening. Målt i rene opplag er det nå VG+ som har den største veksten med drøye 18.000 eksemplarer og VGs digitalprodukt har nå over 200.000 abonnenter og er landets nest største avis. Legger en sammen digitalt og papir er VG nå størst for første gang på ni år.

- Det er naturligvis ekstra stas for oss å gjenvinne denne posisjonen, som VG hadde i 30 år frem til 2011. Det er en god nyhet i denne krevende tiden, sier redaktør for VG+ og print, Jane Throndsen

Trafikken er vanvittig, men jeg tror ingen skal drømme om at en periode med full nedstenging av Norge ikke skal få konsekvenser i annonsemarkedet. Gunnar Stavrum, Nettavisen

Voldsom trafikkvekst – men prisene går ned

Men selv om de digitale abonnementsinntektene øker, så skaper koronakrisen usikkerhet i annonsemarkedet i en tid der hele landet er så godt som stengt.

- Det spennende nå er jo hva som skjer med nedstengninger og hvordan dette påvirker den annonseringen i papiraviser som avisene fremdeles er så avhengig av. Det blir spennende de neste ukene, sier Wilberg.

Men også digitalt er det et spørsmål om hvordan den voldsomme trafikkveksten vil slå ut på reklamesiden.  Hos en av landets største reklamekjøpere i Dentsu Aegis, sier sjefforhandler Harald Eide-Fredriksen, at det er en voldsom produksjon av sidevisninger i det største norske nettavisene for tiden.

- Det er et enormt digitalt varelager der ute og de får ikke solgt at. Vi ser at salget av annonser over de programmatiske plattformene og markedsplassene går ned, sier Eide-Fredriksen.

Tilbake i Nettavisen sier nyhetsredaktør Rene Svendsen at det har vært «en ekstrem situasjon» der trafikken har gått i været med en vekst på 50 prosent.

- Det som er morsomt og som gir oss selvtillit er vi ser en kraftig økning i den åpne trafikken med hele 50 prosent. Vi opplever sterkere enn noen gang, at vi får et voldsomt oppsving i forbindelse med en stor nasjonal eller internasjonal nyhetshendelse. Da føler det mer meningsfullt det vi driver med, sier Svendsen.

Gunnar Stavrum i Nettavisen sier de ikke har merket noen nedgang i annonsemarkedet enn så lenge og at de i sum har holdt inntektene oppe.  

- Trafikken er vanvittig, men jeg tror ingen skal drømme om at en periode med full nedstenging av Norge ikke skal få konsekvenser i annonsemarkedet, sier Stavrum.

Her er landets største aviser målt i opplag (både print og digitalt) i andre halvår 2019. Aftenposten på topp - men VG samlet er igjen størst

 

Avis Netto 2. halvår Netto 1. halvår Endring i %
Aftenposten 247.840 252.413 - 1,8
VG+ 203.100 185.004 + 9,8
Bergens Tidende 83.217 82.746 + 0,6
Dagbladet Pluss 71.604 58.557 + 22,3
Adresseavisen 71.138 67.202 + 5,9
Stavanger Aftenblad 62.609 62.408 + 0,3
VG 62.032 64.794 - 4,3
Fædrelandsvennen 37.344 37.344 + 0
Dagbladet 32.584 32.229 + 1,1
Klassekampen 30.434 30.076 + 1,2

Koronavirus øker digitalt avissalg: - Supertrender forsterkes under kriser