Amedia rekker ut hånden til TV 2-sjefen - vil samarbeide om norsk fotball

Konsernsjef Anders Opdahl tror abonnementveksten vil bli svakere i 2021, som har startet «skremmende likt» 2020.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Amedia hentet inn nesten 60.000 nye abonnenter i fjor. Det utgjør en vekst på ti prosent på ett år, og ved utgangen av året hadde 677.115 nordmenn abonnement på et Amedia-produkt.

- Jeg er veldig stolt av resultatene vi har lagt frem. Vi har hatt det tøft i annonsemarkedet på print spesielt, og det er helt naturlig. Smittevern har vært nødvendig og det gjør at enkelte bransjer har redusert aktivitet. Men utviklingen i forbrukermarkedet og veksten i det digitale annonsemarkedet gjør at vi kommer frem til et utrolig solid finansielt resultat, sier konsernsjef Anders Opdahl i Amedia til Kampanje.

Onsdag formiddag la medikonsernet frem tall for 2020 som viser at de har lyktes svært godt gjennom koronakrisen, med annonsemarkedet på papir som det store unntaket.

Amedia har tatt flere grep for å øke inntektene i forbrukermarkedet, ikke minst har de lansert tilleggstjenesten +Alt, som gir kundene tilgang til alle Amedias nettaviser. 120.000 abonnenter betaler for tjenesten.

Men mediekonsernet sitter også på rettighetene til Post Nord-ligaen og flere av toppseriekampene til kvinnene, og har vist disse kampene på flere av sine over 80 ulike mediehus rundt i landet. Det kan det bli slutt på når TV 2 overtar rettighetene til norsk fotball fra 2023. Det er usikkert hvordan TV 2 vil forvalte disse rettighetene.

Amedia-sjef Anders Opdahl legger ikke skjul på at han gjerne inngår et samarbeid med TV 2.

- Nå er vi rettighetshaver i år og neste år. Så er Amedia en samarbeidsorientert virksomhet. Jeg tror at for lokalfotballen og lokalidretten, hvor vi er sterkest til stede, så spiller lokalavisene og våre mediehus en helt spesiell rolle i å skape engasjement og aktivitet rundt de lokale lagene. Det er en naturlig relasjon, som mange ser verdien av, sier han til Kampanje.

- Dere kommer til å snakke med TV 2, er det det du sier?

- Hvem vi snakker med eller ikke snakker med, har jeg ikke lyst til å kommentere, men vi er alltid samarbeidsorienterte.

- Hva blir konsekvensen for abonnementssalget dersom dere ikke får til en avtale med TV 2?

- Det er klart at sport er et viktig område for oss, det er det ingen tvil om, men så er det andre stoffkategorier som er viktigere. Vi har planer for ulike utfall, men først og fremst satser vi på å være en viktig støttespiller for idrett i hele Norge.

Amedia slo seg som kjent sammen med Schibsted og Polaris Media i kampen om den norske fotballen, men alliansen nådde ikke opp.

Les mer: Slår seg sammen i fotball-kampen - Schibsted, Amedia og Polaris Media med felles bud

- Hopper og spretter i annonsemarkedet

Inngangen på 2021 har vært «skremmende lik» inngangen på 2020, forteller Opdahl. Han spår at det også vil være tilfellet i hele første halvår.

- De første månedene i året fortsetter vi å levere gode EBITDA-resultater og har flott forbrukervekst. Så hopper og spretter det i annonsemarkedet. Det er veldig aktivitetsavhengig og akkurat nå er det innført ekstremt sterke smittevernstiltak i og rundt Oslo. Vi må bare forvente at det også kommer til å påvirke inntektsbildet vårt. Men vi har vist gjennom 2020 at vi har ekstremt god evne til å være kreative med nye annonseinntekter og nye kunder.

Fremover skal Amedia fortsette å investere i god journalistikk, men det blir også viktig å utvikle «nye og skarpe» annonseprodukter.

- Vi sitter med en ekstremt høy påloggingsgrad og ekstremt høy bruk. Det er kun amerikanske tech-selskaper som er i nærheten av oss i det norske markedet. Vi har alle forutsetninger for å lykkes med det.

- Hvordan kapitaliserer dere på dette i dag?

- Først og fremst lykkes vi med å bruke data for å tilpasse det redaksjonelle innholdet vårt. På annonsesiden har vi klart å skape effektive produkter som kundene våre for helt unik effekt av, men vi har mye utvikling foran oss. Vi kan ikke stoppe opp.

Tror ikke på like sterk abonnentvekst i 2021

Amedia har nå 1,5 milliarder i digitale inntekter. Det utgjør så vidt over 40 prosent av de totale inntektene til konsernet.

- Det er fortsatt veldig mye analoge inntekter i Amedia som selskap, men det er en styrke for oss, for det gir oss inntekter og lønnsomhet som gjør at vi kan investere i den digitale reisen vår, sier Opdahl.

Men brøken tydeliggjør også behovet for omstilling, erkjenner han.

- Amedia har vært flinke de siste årene til å beherske denne omstillingen og hver dag blir dette tallet litt og litt større. Vi klarer å kompensere for de naturgitte endringene som skjer i den analoge verdikjeden.

- Hvor kommer den digitale veksten til å være størst de neste årene, på abonnement eller på annonser?

- Vi har en sterk vekst i abonnementsinntektene, men jeg tror nok ikke veksten i antall abonnenter kommer til å være like sterk i 2021 som i 2020. Vi står og faller på oss selv i det digitale annonsemarkedet, og her mene jeg vi har noen egenskaper, ikke minst med tanke på data og påloggingsgrad. Så handler det også om hvordan markedet og norsk næringsliv utvikler seg de neste årene og i hvilken grad pandemien er en jarstein (søkkelodd, red. anm.)

Har startet lederjakt

I løpet av 2021 skal Amedia-sjefen også få på plass en ny kollegaer i konsernledelsen. Forrige uke kunne Kampanje skrive at Victoria Schultz går av som konserndirektør med ansvar for annonsesalg etter ti år i selskapet. Hun skal erstattes.

I tillegg skal Amedia ansette direktører for annonse og abonnement, og for kommunikasjon og myndighetskontakt.

Jakten foregår både internt og eksternt.

- Det kan finnes interne kandidater, men jeg vil tro dette er en attraktiv jobb også for noen som ikke jobber i Amedia i dag. Jeg merker allerede en stor interesse for stillingene som lyses ut. Jeg skjønner at folk vil jobbe i Amedia, sier Opdahl ubeskjedent.

Femover vil Amedia i større grad vektlegge egen historie, som tar utgangspunkt i at konsernet er stiftelseseid, at overskuddet reinvesteres i virksomheten og at selskapet «er til for journalistikken».

- Det er en viktig fortelling som må ut til andre i Norge.

Les også: Omsetningen i Amedia faller med over 100 millioner kroner

Amedia 2020Sterkere Amedia-resultat tross inntektssvikt

Amedia 2020 2019 Endring i %
Omsetning 3.643 3.745 - 3
Driftsresultat 347 316 + 10
Resultat før skatt 375 312 + 20

Alle tall i MNOK. Kilde: Amedia

Amedia rekker ut hånden til TV 2-sjefen - vil samarbeide om norsk fotball