Hydro og Munch er norske trekkplastere på SXSW - SAS har trukket seg helt ut

- House of Scandinavia er helt lagt ned, forteller pressesjef John Eckhoff i SAS.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Neste uke går verdens heteste kultur- og teknologifestival South by Southwest (SXSW) av stabelen, men ett år etter at Texas-festivalen som et av de første av de virkelige store arrangementene måtte avlyse å grunn av koronakrisen, er alt endret.

- SXSW er heldigitalt i 2021 og det blir en helt ny opplevelse. Vanligvis foregår alt i Austin, men her har vi en unik mulighet til å vise frem Skandinavia og Oslo, sier Pål Jakobsen til Kampanje.

Han har jobbet med SXSW siden 2017 i SAS, da de var blant sponsorene. Nå jobber han i eget selskap og er ansvarlig for produksjonen av innhold til festivalen fra Skandinavia. 

- Vi får blant annet vist frem Munch-museet og Oslo by, og vi får produsert veldig interessant innhold regionalt med noen profiler som vanligvis ikke kan ta tre til syv dager ut av sin kalender for å reise til Austin. 

Hydro og Munch er med

Munch-museet skulle egentlig ha vært med til Austin og SXSW i fjor, da arrangementet ble avlyst.

- Det var naturlig å se på hvordan vi kunne gjøre noe på SXSW Online i 2021. Museet har vært gjennom en utrolig digital reise i forbindelse med pandemien, og skal snart åpne dørene til et helt nytt museum midt i Oslo sentrum, det er noe vi gjerne forteller om til et internasjonalt publikum, sier Jakobsen.

Han trekker også frem Hydro og Polestar som er med på årets festival.

- Det er et av de mest spennende prosjektene fra Skandinavia, med samarbeid på tvers av flere bransjer for å finne en bærekraftig løsning på en utfording. Et norsk industriselskap som Hydro, med lang historie, er ikke det man forventer på et sted som i stor grad er fokusert på start-ups og scale-ups, men dette samarbeidsprosjektet til Hydro passer perfekt inn i SXSWs temaer om innovasjon, co-creation og bæreraft.

I tillegg blir også Oslo Business Region, Oslo kommune og Oljefondet en del av programmet når SXSW går av stabelen neste uke.

- Forretningskritisk

Hydro og Polestar har på oppdrag fra magasinet Wallpaper gått sammen om prosjektet Re:Move, som skal presenteres på festivalen. Re:Move er et forholdsvis lite elektrisk transportmiddel som kan brukes til å frakte og levere varer fra dør til dør.

- Hydro skulle vært på vei til Austin for akkurat et år siden på SXSW 2020, som av naturlige grunner ble avlyst, for å snakke om «new mobility». Da vi fant ut at SXSW skulle ha en digital versjon av årets event, tenkte vi det var spennende å gjenskape de temaene vi egentlig skulle tatt opp i fjor og inviterte Polestar med på det, sier merkevare- og markedsføringssjef Hilde Haugen Kallevig i Hydro.

Deltakelsen på SXSW er en del av merkevarebyggingen til selskapet, forteller hun.

- For å komme i kontakt med nye målgrupper som er interessert i miljø over pris har vi etter hvert god erfaring med å delta på for oss «nye» arenaer, som design-, arkitektur og kreative bransjefora.

Markedssjefen tror det vil blir stadig viktigere for industriselskaper å jobbe med differensiering og merkevarebygging av norske råvarer basert på en «reell grønn profil».

- Det er også forretningskritisk for å kapre nye kunder som både leter etter mer bærekraftige leverandører og er villig til å betale mer for det.

Klar for festival:

Hydros markedssjef Hilde Haugen Kallevig fikk ikke delta på SXSW i fjor. Heller ikke i år kan selskapet reise til Austin i Texas, men de deltaer digitalt fra Oslo.

Har lagt ned sponsorsatsing

Andre SXSW-entusiaster har trukket seg helt ut av arrangementet. Det gjelder blant annet Pål Jakobsens tidligere arbeidsgiver, som i kjølvannet av koronakrisen har lagt ned så å si alt av markedsføring og reklame, inkludert satsingen på House of Scandinavia.

House of Scandinavia for et møtested for skandinavisk kultur og forretninger og skulle både arrangeres på SXSW og de kommende olympiske lekene i Tokyo og Beijing.

- Teamet som Pål jobbet i forsvant. Vi har fortsatt en markedsavdeling, som selvfølgelig er nedskalert gitt den situasjonen vi står i. Så må vi se hvordan dette blir fremover. Vi forventer en økning i etterspørsel etter med økt antall vaksinerte og lettelser i reiserestriksjoner, men når det skjer er fortsatt litt usikkert. Da vil vi også vurdere hvilke marketingaktiviteter vi skal gå inn i, sier Eckhoff.

Les også: Flere markedssjefer rammes av SAS-kutt: - Det siste året har vært surrealistisk

Hydro og Munch er norske trekkplastere på SXSW - SAS har trukket seg helt ut