Landsverks beste og verste TV-minne: - De sa at TVNorge ville gå konkurs og at vi var ferdige

Eivind Landsverk har skapt mange suksesser, og noen fiaskoer, i løpet av sine 21 år i TVNorge. - Jeg har vært ganske risikovillig.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Tirsdag slapp Discovery nyheten om at en av TVNorge-systemets mest profilerte ledere gjennom tidene, Eivind Landsverk, gir seg etter 21 år. Landsverk har vært sentral i utformingen av TVNorge og etter hvert også søsterkanalenes redaksjonelle profil gjennom hele 2000-tallet. De siste årene har han i tillegg hatt et nordisk programansvar.

Nå er ikke motivasjonen der den bør være, forteller Landsverk.

- Jeg føler jeg har gjort mitt, sier han til Kampanje.

Han er en av flere nordiske Discovery-topper som har gitt seg det siste året, inkludert tidligere norsk sjef Tine Austvoll Jensen, etter hvert som de nordiske ledergruppene har blitt oppløst og stadig mer av ansvaret er blitt overtatt av briten James Gibbons, som leder Discoverys operasjoner i Storbritannia og Norden.

- Skal vi ta dette som et signal på at glansdagene i TV-bransjen er over?

- Jeg tror absolutt ikke glansdagene er over, men jeg tror vi kommer til å endre seermønsteret vårt. Vi ser mer på digitale plattformer og fokuset må ligge der fremover. Norsk innhold og norsk språk, som gjenspeiler det samfunnet vi alle er en del av, vil fortsette å være viktig. Vi må lage innhold som er relevant.

Landsverk har både opplevd gullalderen til lineær-TV overgangen til strømme-TV, og sier han er stolt av å ha tatt TVNorge fra å være en liten norsk TV-kanal til å bli en del av et globalt mediehus.

- Hva har vært den morsomste tiden?

- Jeg synes egentlig alle årene har vært morsomme, så det synes jeg er litt vanskelig å svare på, men vi har skapt noen setninger i historiebøkene. Går du 20 år tilbake i tid, før vi lanserte «Big Brother», så var det noen som sa at TVNorge ville gå konkurs og at vi var ferdige. Vi gjorde noen grep da vi lanserte Big Brother i februar 2001 og frem til 2015-2016 gikk markedsandelene stort sett oppover, sier Landsverk.

Havnet foran TV-kameraet

Landsverk mener mediehuset var innovatører også da de lanserte nisjekanalen Fem i 2007, og deretter Max og Vox i 2010 og 2012. 

- Det er mange høydepunkter som jeg har vært så heldig å få ta del i å planlegge, både strategisk og innholdsmessig.

Programdirektøren har vært sentral i noen av bransjens mest oppsiktsvekkende signeringer, som da TVNorge hentet Thomas Giertsen i 2010 og Jon Almaas i 2017.

- Det var en viktig del av strategien vår. Alle kanaler trenger ansikter som kan identifisere dem. Sånn sett er jeg veldig glad for å ha rekruttert kjente ansikter fra konkurrenter og kreert noen egne.

Thomas Giertsens overgang til TVNorge markerte også starten på Landsverks egen karriere foran kamera i serien «Helt perfekt».

- Jeg ble invitert til prøvefilming og de mente jeg var helt perfekte til å spille rollen som Thomas’ sjef, som jeg var, i en slesk utgave av meg selv, humrer Landsverk.

11. sesong har premiere i mars og 12. Sesong er allerede spilt inn med planlagt premiere i 2022, fortsatt med Landsverk i en liten rolle.

- Jeg har vært ganske risikovillig

- Er det noe du har angret på i alle disse årene?

- Jeg kommer ikke utenom «Den siste viking». Jeg vet ikke om jeg angrer på det, men det er ikke alt jeg har tatt i som har blitt suksesser, erkenner Landsverk.

«Den siste viking» ble lansert som den dyreste realityserien TVNorge hadde produsert siden «Big Brother» og hadde premiere i vintersesongen 2014. Resultatet ble en kjempesmell og et mageplask hos seerne.

- Jeg har vært ganske risikovillig, og mange ganger har det blitt suksesser, og andre ganger fiasko. Det har vært en del av dette gamet, og sånn må det være. Uten å ta risiko, så kommer man aldri videre, mener Landsverk.

- Er det mer eller mindre rom for risiko i bransjen nå?

- Man vet jo aldri om et program blir en suksess eller en fiasko når man bestiller det, men hele produksjonsbransjen har blitt profesjonalisert på en helt annen måte enn for 20 år siden. Jeg har latt meg imponere over norske produksjonsselskaper og hvordan de har utviklet seg i løpet av disse årene jeg har vært i bransjen. Jeg skylder en takk til ale gode kollegaer i bransjen som har vist kreativitet og gjennomføringsevne og skapt resultater sammen med oss i kanalen.

Over og ut:

«Den siste viking» var TVNorges svar på «Farmen» og hadde Trond Espen Seim som programleder. Investeringen ga ikke den avkastningen kanalen hadde håpet på. Foto: TVNorge

Slutter uten nye jobbplaner

Eivind Landsverk slutter i Discoery uten en ny jobb å gå til.

- Jeg skal jobbe ut mars, så tar jeg påskeferie på fjellet. Deretter skal jeg ta frem raka og rake ute i hagen og tenke på hva jeg skal gjøre videre. Jeg må finne ut av hva jeg skal gjøre når jeg blir stor, sier Landsverk.

- Hva kommer du til å savne mest?

- Det er folka, fordi kulturen vi har bygget internt og samarbeidet mellom avdelingene har vært veldig viktig. Det har vært inspirerende og gøy å bli kjent med de nordiske landene, så de menneskene kommer jeg til å savne,

Landsverks beste og verste TV-minne: - De sa at TVNorge ville gå konkurs og at vi var ferdige