Schibsted legger Norges største podkast-stjerner bak betalingsmur: - Jakter på flere navn

- Vanskelig å vri dette til noe positivt, sier NRK.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie og Jacob Andersen

Schibsted News Media varslet mandag morgen en større podkastsatsing. I løpet av 2021 har Schibsted planer om å lansere et eget abonnementsbasert podkastprodukt. Schibsted har sikret seg signaturene til NRKs største lydstjerner, «Friminutt»-duoen Herman Flesvig og Mikkel Niva og «Radioresepsjonen»-trioen, Steinar Sagen, Tore Sagen og Bjarte Tjøstheim er alle med på Schibsteds nye satsning.

- Når vi gjør dette, og har så høye ambisjoner, så er dette selvfølgelig en langsiktig investering hvor vi ønsker å ta en ledende posisjon på podkast i Norge. Så det er en langsiktig satsing, sier Siv Juvik Tveitnes, konserndirektør for Schibsteds nyhetsmedier til Kampanje.

Les også: NRK mister Norges største podkast-profiler - Herman Flesvig, Mikkel Niva og Radioresepsjonen går til Schibsted

Konserndirektøren for Schibsteds nyhetsmedier ønsker ikke å røpe hvor mye de øker podkastbudsjettet med den nye satsingen.

- Tall kommenter jeg ikke, men dette er en investering for oss og når vi investerer bruker vi mer penger. Men å oppgi noe faktisk beløp kommer vi ikke til å gjøre, sier Tveitnes.

Satser på eksklusivitet

Norges mest populære podkast, «Friminutt med Herman og Mikkel» har jevnt og trutt ligget øverst på Podtoppen siden topplisten ble lansert januar 2020. Nå vil Flesvig og Nivas nye podkast utelukkende ligge bak betalingsmur og Schibsted håper det vil gi en strøm nye abonnenter.

- Det vil være et abonnementsprodukt, der du betaler en fast sum hver måned og får eksklusiv tilgang til flere podkaster med høy kvalitet, sier Tveitnes.

- Dersom en allerede er kunde av Aftenposten eller VG, vil podkast-tilgang da følge med?

- Selve modellen må vi komme tilbake til, så det kan vi ikke svare på enda, sier Tveitnes.

Det hun kan røpe er at Schibsted ikke er ferdig på overgangsmarkedet.

- Dette er jo en stor og viktig satsing for Schibsted og mediehusene, og vi tror jo at de navnene vi har så langt er så sterke at vi vil nå veldig mange kun med disse, men vi tror jo også at jo mer variert innhold vi har, desto mer verdi vil vi skape i dette abonnement. Vi skal ha dette som et abonnementsprodukt, og vi kommer nok til å være på jakt etter flere navn, både store og små. Slik at vi totalt sett, kan nå bredt med dette abonnementsproduktet, sier Tveitnes

Les også: VGs podkastsatsing tar steget inn på Clubhouse: - Gir noen interessante muligheter

De nye avtalene gjør Schibsted til det ekslusive hjemmet for humorkongenes nye podkaster. Samarbeidet gjelder kun lyd og ikke andre relasjoner humorprofilene har til NRK.

- Hvordan tror du dette blir for NRK?

- Det tror jeg NRK må få kommentere på selv. Vi er hvert fall veldig fornøyd med at vi har fått dette til. Profilene har synes satsingen er interessant og spennende, og det er derfor de kommer. Det er det viktigste for oss, avslutter Tveitnes.

Vi synes det er kjempesynd. De er fine folk som lager godt innhold for NRK. Cathinka Rondan, radiosjef NRK

- Skjønner at Schibsted vil være med i gullrushet

Radiosjef i NRK Cathinka Rondan forteller til Kampanje at Flesvig og Niva skal fortsette å produsere «Friminutt» for NRK ut året, mens trioen i «Radioresepsjonen» arbeider med ulike prosjekt i NRK fram til sommeren.

- Vi er i lydens gullalder, og jeg skjønner godt at Schibsted vil være med i gullrushet og at de derfor har gjort avtaler med noen av profilene i NRKs mest populære podkaster. Vi synes det er kjempesynd, de er fine folk som lager godt innhold for NRK, sier Rondan til Kampanje.

- NRK er vant til å stå med vade-sko i elva og å grave etter gull, og vi har mye av det fortsatt. Vi har fortsatt mange store talenter og mange programmer i utvikling, og mer skal det bli. Det er verdt å huske på at i tillegg til humor, så seiler mange andre sjangerområder opp hos NRK, som er viktige for lytterne. Det ser vi også i utlandet og på flere felt, fortsetter radiosjefen.

Rondan bekrefter at podkast-profilene verken kommer til å ta med seg programkonseptene over til Schibsted eller fortsette å lage podkastene hos NRK.

Les også: NRKs radiosjef tror de kommer styrket ut av pandemien - men noen kanaler taper

Også NRKs underholdningssjef Charlo Halvorsen utrykker overfor Kampanje at det er trist å miste noen av NRKs største profiler. 
 
- Det er jo vanskelig å vri dette til noe veldig positivt, at vi mister Mikkel og Herman til Schibsted sammen med Tore, Steinar og Bjarte,  men samtidig så går avtalen med Herman ut 2021. Og at det var andre interessenter i en podkast-avtale etter det, var ikke veldig overraskende. Vi har sett det komme, sier Halvorsen. 
 
- Kommer dere til å fortsette å produsere «Friminutt» med andre programledere? 
 
- Nei, ikke under tittelen Friminutt. 
 
- Kommer dette til å påvirke andre produksjoner Niva og Flesvig gjør med NRK? 
 
- Nei, dette er jo en ren lydavtale som de gjør med Schibsted. Så TV-produksjoner gjør de forhåpentligvis videre med NRK. Vi har ikke gjort noen avtaler for 2022 og fremover, men det håper vi på, sier Halvorsen. 

Kampanje har vært i kontakt med managmentet til Herman Flesvig som forteller at han ikke ønsker å kommentere saken. Steinar Sagen har foreløpig ikke svart på Kampanjes henvendelser.
- Synd:

Cathinka Rondan, radiosjef i NRK, synes det er synd at podkaststjernene nå forsvinner. - Vi synes det er kjempesynd, de er fine folk som lager godt innhold for NRK. Foto: Eivor Eriksen

Schibsted legger Norges største podkast-stjerner bak betalingsmur: - Jakter på flere navn