Slik rammes TV3 og Telia av TV-konflikten: - Gjør det de kan for å irritere kundene

Reklamekjøper mener det er Telia-kundene som er de største taperne.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Førstkommende helg er det to uker siden forhandlingene mellom Nordic Entertainment Group og Telia brøt sammen og 470.000 TV-kunder mistet tilgangen til TV-kanaler som TV3 og V Sport.

Dette er tredje gang på ett år at Telias kunder rammes av en TV-konflikt, etter at de mistet både TVNorge- og TV 2-kanalene i tur og orden i fjor. Begge ganger løste konflikten seg etter henholdsvis fem og 33 dager med svarte skjermer. Nå teller kundene foreløpig elleve dager.

Les mer: Telia i tredje TV-konflikt på ett år - får kjeft av kundene

Nent Group har fastslått at de har avsluttet samarbeidet med Telia, og forrige søndag avviste kommersiell direktør Kim Poder at det var aktuelt med nye forhandlinger.

- Vi har vært veldig klare på at dette var slutten hvis vi ikke ble enig, sa han til E24.

Det rammer først og fremst Telias TV-kunder, som telekomkjempen overtok da de kjøpte Get i sin tid, mener TV-sjef Morten Wiberg i mediebyrået Carat.

- Det er ingen enorme endringer for andre enn Telia- og Get-kundene. Det er primært deler av Oslo som er berørte, det er den største konsekvensen, sier han.

Bruddet skal nemlig ikke ha fått veldig store konsekvenser for annonsesalget til Nent Grup. Wiberg anslår at de har mistet 10-12 prosent av «varelageret» sitt, altså TV-seere som mediebyråer som Carat kan kjøpe på vegne av norske anninsører. Etter det Kampanje har grunn til å tro, kan det utgjøre en omsetningssvikt på flere titalls millioner kroner i året.

- Det utgjør ikke så mye hvis man ser på snittet for alle annonsørene. Nent Group har 15 til 20 prosent av reklamemarkedet, og det er ti prosent av det igjen som er berørt, sier Wiberg.

Med et reklamemarked for TV på rundt tre milliarder kroner i 2020 så vil Nents potensielle reklametap ligge i størrrelsesorden rundt 50 millioner kroner i året dersom konflikten vedvarer ut året. Det er grunn til å tro at TV3 har en reklameomsetning på rundt 500 millioner kroner i året, selv om selskapet aldri oppgir omsetningstall isolert på de enkelte markeder.  Wiberg mener situasjonen ikke er kritisk. 

- Ligger det ikke noe stort press på Nent for å komme til enighet med Telia?

- Det er ikke heldig for noen parter at det er en konflikt gående, men fra et TV-kjøpers ståsted, så er det ikke noen umiddelbar krise. Ikke enda, sier Wiberg.

- Krig og kjærlighet

Uten tilgang til Nent Groups TV-kanaler går Telia-kundene glipp av programmer som «Camp Kulinaris» og «I lomma til Silje», dersom de ikke skaffer seg tilgang på Viaplay, for eksempel.

I tilegg har Nent Group forsøkt å krydre TV-tilbudet sitt med å legge tre av kampene til Borussia Dortmund og Erling Braut Haaland fra Bundesliga og den tyske cupen på TV-kanalen V4 i mars. Nent Group sikret seg også det mye omtalte Oprah Winfrey-intervjuet med Meghan og Harry, som de viste på TV3 tidligere denne uken.

151.000 seere fulgte intervjuet hvor stjerneparet snakket ut om sine opplevelser med kongefamilien. Det ga kanalen en kommersiell andel på 23 prosent.

- I krig og kjærlighet bruker man de virkemidlene man kan, og TV3 gjør det de kan for å gjøre Telias kunder irriterte, fastslår TV-sjef Marianne Massaiu i Mediacom.

Hun anslår at 15 prosent av varelageret til Nent Group har forsvunnet som følge av Telia-bruddet.

- Byråene og Nent samarbeider godt med tanke på å tilpasse kundene best mulig, sier hun.

Selv om situasjonen foreløpig ikke er dramatisk for mediebyråene og annonsørene, erkjenner hun at de gjerne skulle ha sett at partene kom til enighet.

- Nent mister varer som de ellers kunne ha solgt. Det er ikke optimalt i et marked som hadde vært klar for å kjøpe det de har av seere.

Les også: - Det pågår en maktkamp mellom Telia og TV-kanalene der én million seere er de store taperne

Strekker ut hånden

Kampanje har vært i kontakt med Nent Group og Telia i forbindelse med denne saken, men ingen av dem har foreløpig besvart våre spørsmål.

Telia-kundene har vært litt heldigere, og på Facebook svarte telegiganten følgende på hvordan det går med forhandlingene i en melding forrige søndag.

«Vi har strekt ut en hånd til Nent denne uka med ønske om å komme i dialog og tilbake til forhandlingsbordet, og vår dør står alltid åpen for å se om det er mulig å finne en løsning.»

Fire dager senere, på torsdag denne uken, er det ingenting som tyder på at håndsutrekningen har blitt gjengjeldt.

«Siste oppdatering er at vi ønsker å komme tilbake til forhandlingene med Nent ettersom at vårt mål er å komme til enighet. Så fort vi har mer informasjon, vil vi oppdatere vår nettside», skriver Telia til en kunde.

Slik rammes TV3 og Telia av TV-konflikten: - Gjør det de kan for å irritere kundene