Norske TV-profiler om Landsverks TVNorge-exit: - Trist som faen

Flere bransjekollegaer mener Eivind Landsverk har vært både modig og skapt mange av landets største seersuksesser.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen og Ragnhild Aarø Njie

Tirsdag morgen sprakk nyheten om Eivind Landsverks avgang som programdirektør i Discovery Networks. Landsverk begynte i TVNorge i 1999 og har vært ansvarlig for flere av mediehusets aller største suksesser. De siste årene har han i tillegg hatt et nordisk ansvar som programdirektør for alle Discoverys nordiske kanaler.

- Jeg føler jeg har gjort mitt, sa Landsverk til Kampanje tidligere i dag.

Landsverks karriere i TVNorge har ikke bare involvert snakkiser som «Big Brother» og ikoniske humorserier som «Nissene på låven». Landsverk har i en årrekke også medvirket som skuespiller i «Helt Perfekt» med Thomas Giertsen. Giertsen er en av flere stjernesigneringer Landsverk klarte å lokke til Discovery opp gjennom årene. 

- Eivind har vært viktig når det gjelder det meste av innholdet vi har kunnet se på kommersielt fjernsyn i Norge, nesten helt siden starten. Han har betydd mye både for TV 2 tidligere og for TVNorge, gjennom flere faser, i de senere årene, sier Giertsen til Kampanje. 

I sin tid som programdirektør i har Landsverk jobbet sammen med en rekke forskjellige TVNorge-sjefer som Pål Trælvik, Morten AassHarald Strømme og Tine Austvoll Jensen og han har hatt både amerikanske, nederlandske, tyske og norske eiere. 

Det er ikke så mange som legger hodet på blokka i dagens TV-verden. Lasse Hallberg, TV-produsent i Monday Media

- Han finner og skaper suksesser

Komiker, TV-profil, skuespiller og produsent, Thomas Giertsen, skryter særlig av Landsverks evne til å skape suksseser.

- Han har en intuisjon og gutfeeling som finner og skaper suksesser som man ikke er i nærheten av med bare Excel-ark.

- Hva har Landsverk betydd for deg?

- For meg har han vært en uvurderlig kontakt i TV-kanalene, en samarbeidspartner og en stor inspirasjonskilde. Det er en stor kunst å kunne håndtere såpass mange forskjellige programledere på en så ryddig og inspirerende måte. Jeg er veldig glad i Eivind. Han er dessuten en god venn, sier Giertsen.

Les også: Landsverks beste og verste tv-minne: - De sa at TVNorge ville gå konkurs og at vi var ferdige

TV-produsent og sjefen i Monday Media i Norge Lasse Hallberg, har kjent Landsverk i mange år. Hallberg hentet på starten av 2000-tallet «Big Brother» til Norge, mens Landsverk satte det på lufta og satte med det hele Norge på hodet. Ikke bare skapte Landsverk og Hallberg tidenes TV-suksess for TVNorge, men kanalen gikk også forbi erkerivalen TV3 og ble landets nest største, kommersielle TV-kanal. 

- Hva er det modigste TV-valget Landsverk har gjort som programdirektør?

- Det modigste han har gjort er å stole på egen intuisjon og tørre å satse, sier Hallberg i dag til Kampanje.

Vil savne Landsverk:

TV-produsent Lasse Hallberg kaller det trist at Landsverk nå gir seg i Discovery. - Jeg har kjent han i mange herrens år, fra tidlig 1990-tall, så han blir veldig savnet, både som kollega og venn, sier Hallberg.

- Turt å satse

Hallberg sier at det noen ganger går feil når man satser, men at det er viktig for innovasjonen i norsk TV-produksjon. Noen av Landsverks innovasjoner som det er lett å tenke på er seersuksesser som «Åndenes Makt», «71 grader Nord», «Tangerudbakken» og «Heia Tufte».

- Eivind har hatt tro på ideer, som kanskje ikke helt var åpenbare, og han har turt å satse, det er ikke så mange som legger hodet på blokka i dagens TV-verden.

Veteran-produsenten kaller det trist at Landsverk nå gir seg.

- Det er trist som faen. Jeg har kjent han i mange herrens år, fra tidlig 90-tallet, så han blir veldig savnet, både som kollega og venn, det siste håper jeg at han fortsatt kan være, sier Hallberg.

Mannen som tok Big Brother til landet kaller det er et stort tap for mediehuset at Landsverk nå slutter i det amerikansk-eide TV-konsernet. 

- Det er et stort tap for Discovery og TVNorge. Jeg har hatt utrolig mange gode stunder med han, og jeg har sett han både gråte og le foran skjermen.

Det er mer en naturlig slutt på enn era, enn et tap. Svein Tore Bergestuen, tidligere kommunikasjonsdirektør og programleder i TVNorge

- Lever litt i arven etter Eivind

En annen bransjeprofil som har jobbet med Landsverk er kommunikasjonsrådgiver Svein Tore Bergestuen. Bergestuen har lang fartstid i TVNorge-systemet og har i løpet av karrieren rukket å være innom kanalen både én og to ganger. 

- Jeg jobbet med Eivind i den perioden jeg har oppfattet at han er mest stolt av. Fra TVNorge som TV-kanal, til det ble et mediehus som kunne konkurrere med andre mediehus på et helt annet plan, sier Bergestuen til Kampanje. 

Bergestuen ble først hentet til kanalen for å lede et debattprogram da TVNorge fortsatt hadde daglig nyhetssendinger, og kom senere tilbake til kanalen som kommunikasjonsdirektør under Harald Strømmes ledelse.

- Jeg var der da vi startet Vox og Max, og gikk fra tyske til amerikanske eiere. I samme periode så skjedde også satsningen på humor, som Eivind stod for sammen med Harald Strømme. Den endringen har kanskje vært noe av den viktigste profilendringen for TVNorge. Og da endte han jo opp med å bli en del av humorsatsningen selv, som skuespiller, som forteller alt om hans allsidighet i TV-bransjen, sier Bergestuen.

- Er det et tap for Discovery og TVNorge at han nå slutter?

- Ja, det er det jo. Det er jo et tap for alle organisasjoner som mister så fremtredende personer, men det varer jo ikke lenge. De har jo forberedt dette her skjønner jeg. Det er mer en naturlig slutt på enn æra, enn et tap. Eivind har jo evnet å overføre både kunnskap og erfaring, og satt sitt preg på Discovery og TVNorge så lenge, at de jobber og lever litt i arven etter Eivind.

Bergestuen kaller Landsverk unik i norsk TV-historie og TV-bransje.

- Jeg kunne sagt mange ting om teft og talent, men det viktigste for alle oss som har vært rundt Eivind, eller har vært kolleger med Eivind, er at han har et humør og en personlighet som har gitt oss uttalelige løft i hverdagen. Og koko minner for livet.

- Et kontaktpunkt som neppe kan erstattes

Espen Eckbo sier til Kampanje at Landsverk «dukket opp» mens Eckbo jobbet i Mandagsklubben på TVNorge, og at de fleste prosjektene han har jobbet med har vært finanisert over Landsverks budsjetter.

Han forteller også at Landsverk var avgjørende i å bygge opp produksjonsselskapet Seefood. 

- Eivind er den som har gitt grønt lys til det aller meste av produksjoner jeg har medvirket i. På slutten av 90-tallet, etter at jeg hadde bidratt med noen sketsjer til Mandagsklubben på TVNorge, tok han initiativ til en tettere kontakt for å se på nye muligheter og større prosjekter. Han både anerkjente arbeidet som var gjort og motiverte til fornyet innsats, gjennom tilbakemeldinger, møter, middager, utviklingsreiser og hjelp til nettverksbygging. Han har vært akkurat en sånn enkeltperson som kan være avgjørende for enkelte talenter, som trenger litt ekstra selvtillit og motivasjon for å begi seg inn på denne usikre karriereveien, sier Eckbo.

- Er det et tap for TV Norge at han nå slutter?

- Det er det helt opplagt. For mange av profilene har han representert et kontaktpunkt som neppe kan erstattes. Det handler om menneskelige egenskaper. Tidene er nok også endret, og jeg tror den beslutningsfriheten Landsverk i mange år hadde til å forvalte eget budsjett og satse på mennesker og produksjoner, er kraftig innskrenket. Bransjen er mer tungrodd, og selv folk i de mektigste posisjonene må ta hensyn til internasjonal eierstyring, og prosesser de ikke nødvendigvis har kontroll på eller er enig i.

 Er det et tap for TV Norge at han nå slutter?

Det er det helt opplagt. For mange av profilene har han representert et kontaktpunkt som neppe kan erstattes. Det handler om menneskelige egenskaper. Tidene er nok også endret, og jeg tror den beslutningsfriheten Landsverk i mange år hadde til å forvalte eget budsjett og satse på mennesker og produksjoner, er kraftig innskrenket. Bransjen er mer tungrodd, og selv folk i de mektigste posisjonene må ta hensyn til internasjonal eierstyring og prosesser de ikke nødvendigvis har kontroll på eller er enig i. 

Norske TV-profiler om Landsverks TVNorge-exit: - Trist som faen