Altibox-eier om den tøffe TV 2-beskjeden: - Det er vanskelig å forstå

Pengene renner inn for Lyses televirksomhet, men nå virker det som om TV 2-samarbeidet slår sprekker for Altibox-styreleder Toril Nag.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

Denne uken kom den knallharde beskjeden fra TV 2 til distribusjonspartner Altibox om at det ikke lenger finne noe grunnlag for videre samarbeid.  For tredje gang på under to år kan det dermed gå mot svarte skjermer for flere hundre tusen TV 2-seere. 31. mars går nemlig dagens avtale med Altibox ut. Styreleder i Altibox og leder av energiselskapet Lyses televirksomhet, Toril Nag, sier det var en spesiell beskjed å få.

- Hva synes du om at TV 2 kommer med denne beskjeden før avtaleperioden er løpt ut?

- Jeg tenker og spør meg selv hva ønsker de å oppnå med det? Det er litt spesielt, ja.

Hun sier det er viktig for Altibox å få avtaler som «svarer til det kundene ønsker fra en underholdningsformidler».

- Her vet vi at fleksibilitet viktig og at kunden ikke ønsker å bli bundet opp i store pakker. Jeg hørte et foredrag fra Netflix-sjefen som sa «you can’t beat customer preference». Det er jeg veldig enig i. Hvis kunden sier at de vil ha valgfrihet og fleksibilitet, så må vi møte dem på de preferansene. Vi er et torg av tjenester som selger fleksibel og god tilgang til strømmetjenester og underholdning og da må vi lytte til kundene, sier Toril Nag til Kampanje.

Samarbeidet mellom TV 2 og Altibox har fått seg noen kraftige kilevinker de seneset årene. I fjor høst kranglet de to i rettsalen om hvorvidt TV 2 skulle få en egen knapp på fjernkontrollen til Altibox ettersom TV-distributøren åpnet opp for en egen Netflix-knapp på den samme kontrollen.  TV 2 vant rettsaken og Altibox måtte gi TV 2 et tilbud om en egen knapp og betale sakskostnader på en halv million kroner.

Men rettssaken var ikke første gang TV 2 og Altibox har kranglet. I forkant av avtalen som i dag løper og som opphører ved månedsskifet gikk det også hett for seg. Den gang var detprisen på sporten til TV 2 som var kjernen. At Altibox sammen med Telenor også meldte seg på i kampen om norsk fotball før jul i 2020, hjalp heller ikke på den allerede dårlige stemningen.

Les også: TV-distributører i fotballallianse - Altibox og Telenor går sammen om fotballbud

Her kan du se et videointervju Kampanje gjorde med Altibox-sjef Tor Morten Osmundsen før TV 2 denne uken gikk ut med sin advarsel.

Forhandlinger bør skje rundt forhandlingsbordet. Toril Nag, styreleder i Altibox

Omsetningen øker til over fem milliarder

Sjefen for Lyses televirksomhet kunne i dag legge frem tall for hele virksomhetsområdet som omfatter både fiberutbygging og digitale underholdningstjenester samlet under Altibox-merkevaren.

- Det er en vekst i kunder og på bedriftssiden som er et segment vi startet med senere enn privatmarkedet. I tillegg har vi gjort en rekke forbedringer også har det jo vært en omfattende digitalisering de seneste årene som vi nå får litt ketchup-effekt på, sier Nag.

Veksten i omsetning var på 14 prosent og bikket nå fem milliarder kroner samtidig med at resultatet mer enn doblet seg.

- Hvordan klarer dere å doble resultatet?

- Det er over hele linjen og på veldig mange steder av virksomheten, det er ikke en silver bullet, sier hun.

Her kan du se alle regnskapstallene til Lyses televirksomhet i 2021. Alle tall i MNOK. Mer enn dobler overskuddet

Lyse Tele  2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 5.180,0 4.529,0 + 14
Driftsresultat 957 558 + 72
Resultat før skatt 891 431 + 107

Kan bli større enn Telenor

Hun vil ikke i dag gå ut med tall på enkeltselskaper som Altibox, men sier et område som Viken Fiber, der selv bredbåndsutbyggingen ligger nå passerer to milliarder kroner i omsetning. Altibox er like full det største enkeltselskapet i Lyses televirksomhet og hadde i 2020 en omsetning på snaue tre milliarder kroner.

- Altibox-sjefen regnet med å gå forbi Telenor i antall kunder år, tror du også på det?

- Jeg ser i hvert fall at enkelte analytikere spår at vi vil bli større på fast internett, men foreløpig er Telenor større og de er også større enn oss på TV, sier Nag.

Les også: Altibox-eier mer enn dobler resultatet – overskudd på nesten 900 millioner kroner

- Vi får se hvor lang tid det tar

I rene kunder har Telenor i dag snaue 600.000 kunder men er inne i en nedagående trend. mens Altibox vokser og rapporterer i dag 532.000 kunder.  Men i går kom altså beskjeden fra TV 2 om at de avslutter samarbeidet med Altibox en uke før eksisterende avtalen løper ut. Toril Nag, som også er styreleder i Altibox, gjentar det selskapet kunne fortelle Kampanje i går.

- Jeg så vår kommunikasjonssjef kalte det et PR-utspill. Det er jeg enig i. Jeg mener også at forhandlinger bør skje rundt forhandlingsbordet.

- Har du hørt noe fra TV 2 i dag?

- Det er det lett for meg å svare nei på, fordi det er Tor Morten Osmundsen (Altibox-sjefen, red.anm) som ville blitt kontaktet først. Men det er vanskelig å forstå hvorfor det skal være sånn. Vi så jo det samme med Telenor rett før jul og Telia i 2020.

- Hva sier du til Altibox-kunder som mister TV 2s kanaler? 

- Nå er det ingen som har mistet noen kanaler enn så lenge. Men skjer det så skjer det, og da får vi heller kommunisere noe rundt det da. Men foreløpig er det business as usual samtidig som vi står klare til å forhandle med TV 2 dersom de ønsker det, sier Nag.

- Blir det løsning til slutt som for Telia og Telenor?

- Det vil vise seg. Vi får se hvor lang tid det tar, men som en tilbyder av underholdning håper vi jo at mest mulig innhold blir gjort tilgjengelig for kunden og til en fornuftig pris, sier Nag.

Altibox-eier om den tøffe TV 2-beskjeden: - Det er vanskelig å forstå