Burger King bestiller hele menyen til Publicis - vipper ut svenske og danske byråer

- Vi endrer byråoppsettet i løpet av 2022, sier toppsjefen i Burger King om den nye skandinaviske avtalen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

Sent på året 2020 fikk Burger King Skandinavia nytt eierskap og ny ledelse etter at den norske investoren Jens Ulltveit-Moes selskap Umoe Restaurants solgte hurtigmatkjeden til det østerrikske holdingselskapet Ring Holding.  Burger King har derfor brukt det siste året på å strømlinjeforme organisasjonen i Skandinavia og konsolidere alle sine byråinnkjøp på tvers av reklame, media og PR. Nå er det klart at det er Publicis som får ansvaret med å forvalte merkevare, omdømme og markedsaktiviteter for kjedens 276 restauranter i Skandinavia.

- Vi har store ambisjoner for vår virksomhet i Skandinavia. Ved å samle alle byråtjenestene våre hos Publicis, får vi én dedikert partner som deler våre ambisjoner og som sikrer at vi blir ledende i vårt markeds- og kommunikasjonsarbeid, ikke minst innenfor digitalisering av vår virksomhet, sier Steen Puggaard, administrerende direktør i Burger King Skandinavia.

Puggaard sier Burger King har gjennomført en omfattende evaluering av alle sine forretningsforbindelser, inkludert byrårelasjonene. I Sverige har kjeden lenge jobbet med det svenske reklamebyrået Ingo som stod bak den mye omtalte reklamekampanjen «The Moldy Whopper» der Burger King vekket oppsikt med bilder av en Whopper som var fullstendig dekket av mugg.

- Vi har hatt mange gode byråforbindelser i Skandinavia, men ingen kunne vise til bedre resultater og tilby en mer fremtidsrettet byråleveranse enn Publicis. Som eksisterende byrå i Norge har de hjulpet oss med å bygge en solid markedsposisjon, og derfor var det naturlig å utvide samarbeidet med dem til å omfatte alle tre land. Vi endrer byråoppsettet i løpet av 2022 med respekt for eksisterende avtaler, sier Puggaard. 

Les også: Burger Kings mugg-burger vekker oppsikt i bransjen: - Bryter med alle regler

Vågal reklame:

For et par år siden var denne hamburgeren å se rundt omkring i Oslo. Kampanjen til Burger King satt i gang store diskusjoner både i Norge og i utlandet og det var det svenske reklaembyrået Ingo som stod bak det mange mente var en vågal kampanje. Foto: Burger King

Kutter syv byråer

Men det er ikke bare det svenske reklamebyrået Ingo som rammes.

- Når dere samler alle byråleveransene hos Publicis, hvor mange byråavtaler har dere da valgt å avslutte  i Sverige og Danmark? 

- Ved å konsolidere byrårelasjonene våre, går vi fra syv byråer i Skandinavia til én avtale med Publicis. Den skreddersydde modellen vi har utviklet med Publicis gjør det mulig å utnytte synergier mellom markedene, og samtidig imøtekomme de unike utfordringene og mulighetene som ligger i Sverige, Danmark og Norge, sier Puggaard. 

Hva som skjer i markedsavedelingene til Burger King som en følge av alle endringenem, ønsker ikke Burger King-sjefen å gå i detalj rundt. Rett før jul i fjor sluttet blant annet markedssjefen i Burger King i Norge, Heidi Moss.

- Blir markedsavdelingen til Burger King også mer sentralisert og hvor befinner tyngdepunktet av Burger Kings markedsavdeling seg i dag?

- Vi har opprettet en fullt ut skandinavisk markedsavdeling der det sitter folk fra alle markeder, sier han. 

Les også: Slutter i Burger King og sjekker inn som ny markedssjef i Scandic

 

Oppretter «byrå i byrået»

For å betjene Burger King i Skandinavia, har Publicis opprettet et tverrfaglig team under navnet «Publicis King», som samler kompetansen på tvers av Starcom, Kitchen og MSL.

- Tiden da man jobbet med reklame, media, digital og PR som separate disipliner er etter vår mening forbi. Gjennom vårt byråoppsett fjerner vi siloene mellom fagområdene og kommer tettere på kundens forretning i alle ledd. Teamet vi bygger er et skreddersydd oppsett tilpasset Burger King sine behov, og blir et felles team på tvers av Skandinavia. Det er rett og slett en smartere måte å organisere arbeidet på som gir både bedre effekt og effektivitet, slik vi allerede har sett i Norge, sier Peder Mittet, som er toppsjef for Publicis i Norge.

Han sier tilliten byrågruppen nå får fra Burger King viser at arbeidsmodellen til Publicis fungerer.

- Burger King er en kunde vi har jobbet med i mange år i Norge, og det begynte med mediebyrået og PR, før det etter hvert også omfattet reklame og produksjon. Det er stor kunde for oss som vi fremover også vil jobbe med i hele Skandinavia som en følge av modellen våre Power of One, sier Peder Mittet.

Les også: Publicis «river ned siloene»: - Jeg har tidvis vært sur på mediebyråene

- Modellen har fungert ekstremt bra

Peder Mittet sier modellen de har jobbet etter de siste årene, er den som nå eksporteres til Skandinavia og at det er kontoret i Norge som vil sitte i føringen. Kundeforholdet vil ledes av Håvar Sesseng fra Publicis Kitchen som får med seg Rolf Aaneland og Elena Gonder fra Publicis MSL, Roar K. Aarhus fra Publicis Starcom samt Felicia Constant som prosjektleder.

I tillegg vil kreatørene Hans-Martin Rønneseth og Thomas Askim, som nylig kom til Kitchen fra SMFB, få ansvaret for det kreative i hele Skandinavia sammen med teamet Torkel Sveen og Ola Øvrelid. Kundeansvarlige for medier i Sverige og Danmark er henholdsvis Danish Rehman fra Publicis i Sverige og Bettina Hammerlev i Publicis i Danmark.

- Modellen har fungert ekstremt bra for kunden som både vokser og gjør det bra og nå har vi i Oslo fått oppdraget med å ta den samme modellen ut i Skandinavia. Det gjør at vi får skalert opp Power of one-modellen vår i Skandinavia. Dette blir et betydelig oppdrag, sier Mittet.

- Blir det mer å gjøre på kunden også i Norge?

 

- Ja, alt av strategisk og kreativ utvikling og overordnende tanker knyttet til PR skal styres fra Oslo også blir det mer nordisk jobbing på alt av produksjon. Det blir en mer sentralisert modell, sier han.

- En fjær i hatten at vi nå får mer ansvar

Konsulent i Publicis Kitchen og kundeansvarlig for Burger King i Skandinavia, Håvar Sesseng, sier Burger King er «en av verdens mest ikoniske merkevarer».

- At vi nå etter flere års samarbeid i Norge får utvide dette til også å gjelde Sverige og Danmark er selvfølgelig utrolig stas. Alle vi som har jobbet med dem en stund vet at de tør å være lekne og utfordrende i kommunikasjon og markedsføring, så dette er en oppgave vi tar fatt på med entusiasme.  Med over 20 millioner gjester i året, og flere millioner flammegrillede Whoppere som finner veien til Skandinaviske ganer er det også en merkevare veldig mange har et forhold til. Krevende men gøy, og en fjær i hatten at vi nå får mer ansvar, sier han.

Rolf Aaneland, leder for Publicis MSL og ansvarlig for PR, sier Burger også er et selskap som tar samfunnsansvar.

- At Burger King i tillegg er stor og viktig arbeidsgiver som er mange unges første møte med arbeidslivet og er gode på inkludering og mangfold, gjør dem ekstra motiverende å arbeide med, sier Aaneland.

Burger King bestiller hele menyen til Publicis - vipper ut svenske og danske byråer