Discovery dobbelt så store i februar - men TV-tallene skjuler to dårlige nyheter

Selv ikke norsk OL-rekord er nok til å stanse dyster TV-trend.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Vinter-OL i Beijing har sendt Discoverys andel i TV-markedet rett til værs. Det viser ferske tall fra Kantars TV-undersøkelse. Discovery hadde en samlet andel på 27 prosent blant alle TV-seere mellom 10 og 79 år i februar. Det utgjør en vekst på 14,5 prosentpoeng fra samme måned i fjor.

TVNorge sendte 20 timer fra OL hver eneste dag fra 4. til 20. februar. Det bidro til en andel på 19,9 prosent for denne kanalen alene. I februar i fjor var andelen til TVNorge til sammenligning på 5,6 prosent.

- Dette er knallbra tall, og vi er veldig fornøyde med OL og starten på året. Vi dobler andelene i februar og Discovery er største TV-gruppe (i det kommersielle markedet, red. anm.), det er vi stolte av. Det er fint å kunne puste ut etter å ha gjennomført kanskje det mest utfordrende OL noensinne, TV-produksjonsmessig, og med fasit i hånd kunne si at veldig mange nordmenn lånte oss tiden sin og fulgte med på lekene. Det setter vi pris på, sier norsk Discovery-sjef Espen Skoland.

Discovery fikk en dyster oppladning til årets vinterleker med kritikk av vertslandet Kina, strenge smittevernstiltak og positive koronaprøver for flere norske utøvere. Til slutt var det likevel gullfesten som preget lekene sett med norske øyne. Med 16 gull, satte de norske utøverne ny OL-rekord. Aldri før har en nasjon tatt så mange gull i et vinter-OL.

Les også: Skiskytterne lokket flest til ruta under OL

Fornøyd:

Operativ leder Espen Skoland i Discoverys norske kontor er godt fornøyd med OL og starten på TV-året. Foto: Discovery

Nent Group vokser for 11. måned på rad

Selv om OL-festen fant sted hos Discovery, var det kake igjen til både TV 2 og Nent Group i februar. Sistnevnte vokser med 1,3 prosentpoeng med sine kanaler TV3, Viasat 4 og TV6.

Dette er 11. måned på rad at Nent Group vokser. Det mener salgsdirektør Henrik Lindback Larsen i Nent Group er en stor bragd.

- At dette er 11. måned på rad med vekst for våre kanaler er intet mindre enn en sensasjon, og tegner et godt bilde av hvordan vi har utviklet oss og gjort våre flater attraktive for en stadig større andel av norske seere det siste året. Vi avsluttet måneden knallsterkt og doblet seerandelen i uke åtte, mye takket være Henrik Kristoffersen, som endte øverst på pallen i Garmisch, og Klæbos dramatiske avslutning fra Lahti. Dette gjorde TV3 til største kommersielle kanal og bekreftet nok en gang at vintersporten står meget sterkt i dette landet, sier han til Kampanje.

Han har stor tro på at TV-huset skal vokse også i mars.

- Vi venter i spenning på innspurten i verdenscupen fra Falun, alpinavslutningen i Courchevel og skiflygning fra Plancia. Bodø/Glimts fantastiske europaeventyr fortsetter etter nok en skalp, og den enormt populære Formel 1-sesongen starter endelig igjen. Populære kvalitetsserier som sesong to av Wisting sørger for å krydre måneden også for dem som ikke elsker sport like mye som oss. Vi skal nok bite godt fra oss i mars også.

TV 2-huset har en marginal vekst på 0,2 prosentpoeng med sine kanaler. Det er godt nok for kanaldirektør Trygve Rønningen.

- Vi er veldig fornøyd med at vi klarer andelsvekst i en måned med OL på en konkurrerende kanal, sier han.

Jubler:

- Vi har utviklet oss og gjort våre flater attraktive for en stadig større andel av norske seere det siste året, sier salgsdirektør Henrik Lindback Larsen i Nent Group.

Matcher ikke tallene fra 2018

Selv om februartallene isolert sett er gode nyheter for Discovery-gruppen, må TV-huset konstatere at de ikke når opp til andelen de hadde under vinter-OL for fire år siden. Da hadde Discoverys kanaler en andel på 34,5 prosent av TV-markedet og var større enn NRK for første gang. Det klarer de ikke i år.

- Hvis det er noe vi ikke er, så er det skuffet. Vi er tvert imot veldig fornøyde. Vi opplever stor kundevekst digitalt og oppnådde sterke seertall på et veldig annerledes OL. Å dra sammenligninger med fire år tilbake i tid har lite for seg i denne bransjen, sier Espen Skoland i Discovery.

Selv om NRK går tilbake med 15,6 prosentpoeng med sine tre kanaler i februar, lander de på en andel på 33,7 prosent. Det gjør statskanalen større enn Discovery med god margin.

Den andre dårlige nyheten er at 20 timer OL hver dag ikke vært nok til å stanse fallet i TV-seingen. Nordmenn så i snitt 141 minutter TV hver dag, inkludert «on demand». Det er 22 minutter mindre enn på samme tid i fjor.

I prosent er fallet på 13,4 prosent. I januar falt TV-seingen med 20 prosent.

Les også: Discovery-Wergeland med reklamebeklagelse midt i OL-sending: - Dårlig avvikling

TV-markedet i februarDiscovery vokser mest

Kanalgruppe Februar 2022 Februar 2021 Endring i prosentpoeng
NRK 33,7 49,3 - 15,6
TV 2 24,9 24,7 + 0,2
Discovery 27,0 12,5 + 14,5
Nent Group 7,2 5,9 + 1,3
Andre 7,1 7,6 - 0,5

Discovery dobbelt så store i februar - men TV-tallene skjuler to dårlige nyheter