Norske byråer flagger for Ukraina: - Ingenting føles mer naturlig

IT-konsulentselskapet Knowit og kommunikasjonsbyrået Maverix er to byråer som viser sin støtte til det ukrainske folk gjennom sosiale medier.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud Journalist

«Våre tanker er med alle familier og venner som har blitt berørt av den forferdelige krigen i Ukraina».

Slik starter Knowit sin støtteerklæring til Ukraina på LinkedIn. I tillegg til et innlegg så har konsulentbyrået også endret fargene på logoen i sosiale medier til blått og gult, i stil med Ukrainas flagg. Leder for Knowit Experience i Oslo, Amund Brandsrud, forteller til Kampanje at de følger situasjonen til sine samarbeidspartnere i Ukraina tett.

- Knowit har flere faste samarbeidspartnere i Ukraina, og ingenting føles mer naturlig som å gi dem vår støtte nå. De er alle i en svært vanskelig situasjon, og vi holder så nær kontakt som vi kan med dem - på daglig basis, sier Brandsrud.

Les også: Meny kaster russiske varer ut av butikkene

Knowit i alle de skandinaviske landene har partnere i Ukraina. Brandsrud forteller at de holder kontakt med hverandre for å se hvilke muligheter de har.

- Vi holder daglig kontakt med alle «våre» via videomøter, tekstmeldinger og Slack og jobber sammen med resten av Knowit-konsernet for fortløpende å se på hvilke muligheter vi har for å hjelpe, sier Brandsrud.

Tar standpunkt med logoen

Også kommunikasjonsbyrået Maverix har uttrykket sin støtte til Ukraina. Logoen til byrået gråter for Ukraina og er ikledd fargene til det ukrainske flagget.

- Hvorfor har dere valgt å endre på logoen?

- Det er så enkelt som at vi synes det som skjer nå ikke er greit. Det er verken greit for våre ukrainske eller russiske venner. Vi bruker logoen vår - både til å leke litt som for eksempel på Valentines - og på å ta statements når det er riktig å gjøre. Uavhengig av hvilke konsekvenser dette måtte gi så er vi et kommunikasjonsbyrå og dette er vår måte å uttrykke oss på. Vi står for det her, og jeg synes personlig dette bare er veldig trist, sier byråleder Linda Nordheim.

Hun forteller videre at hun synes synd på både ukrainere og russere som ikke støtter Putins invasjon av Ukraina.

- Vi lever i 2022. Vi burde ha kommet lenger enn at å invadere land. En ting som er viktig er at man ikke skal hate alle russere. For det er mange som protesterer mot dette i Russland, men de har en ledelse som ikke er helt riktig naglet, sier hun.

Les også: Slik er Putins propagandakrig: - Avhengig av en viss oppslutning i befolkningen

Flagger:

Linda Nordheim, byråleder i Maverix, flagger for Ukraina på Maverix sine sosiale medier kontoer.

- En riktig ting

- Er det her en viktig ting for dere å gjøre?

- Det er en riktig ting å gjøre. Vi diskuterte det ikke lenge før, for det gikk ikke. Det gikk bare noen timer fra invasjonen startet til vi byttet logo. Det er fint å kunne bruke logoen til noe vi mener er riktig, sier Nordheim.

- Vi i Kampanje har ikke sett mange andre bytte logoer. Hva tror du er grunnen til det?

- Jeg aner ikke. Det er vel fordi man ikke vil ta et politisk standpunkt, men jeg har ikke tenkt over det. Det er ikke uvanlig med personlige statements - man ser jo mange som bytter profilbilder på Facebook nå til et med ukrainsk flagg. Men som nevnt så vet jeg ikke hvorfor, men det hadde vært en fin ting å gjøre, sier Nordheim.

Hun forteller at de selv har kunder i Norge med tilknytning til Ukraina og Russland og at det gir inntrykk.

- Jeg kan ikke si annet enn at dette er mennesker som ikke har det veldig bra for tiden. De er redde for å dra hjem og noen har familie i området, sier Nordheim og fortsetter:

- Jeg tenker derfor at det er viktig at vi tar et ansvar. Det som skjer er direkte urettferdig. Vi skal heie på en fri verden. Men jeg må innrømme; det stikker i magen.

- Har dere fått noen reaksjoner på logo-byttet så langt?

- Nei, men man tenker tanken på hvordan det vil bli mottatt, om det betyr noe. Men at folk legger merke til det er bra, avslutter Nordheim.

Norske byråer flagger for Ukraina: - Ingenting føles mer naturlig