NRK taper til «alle» i et TV-marked i fritt fall: - Det eneste vi lurer på er hvor bratt det blir

Nå faller også bruken av strømmetjenestene kraftig.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Nordmenn så i snitt 122 minutter på TV hver dag i mars, inkludert strømmetjenester. Det viser den offisielle TV-målingen fra Kantar. Nedgangen er på snaue 20 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Dermed fortsetter TV-bransjen å tape for andre fritidsaktiviteter etter at koronapandemien ga TV-seingen et midlertidig løft for to år siden.

- Seingen lineært går nedover. Det eneste vi sitter og lurer på er hvor bratt det skal være, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 til Kampanje.

Tallene fra Kantar viser også at nordmenn bruker mindre tid på strømmetjenestene, i snitt 18 minutter hver dag mot 24 minutter i fjor. Det bekymrer imidlertid ikke Rønningen.

- Jeg tror ikke det er en trend. Det kan være en korrigering for månedsskifte, tilbud eller mesterskap som vi ikke har hatt i år. Våre tall viser at bruken av strømmetjenester er stigende. Vi får flere og flere kunder som er mer på TV 2 Play.

Han legger til at de også har klart å opprettholde «et sunt reklamemarked» selv om TV-seingen faller. Den gode nyheten før Rønningen og TV 2 er at de tar en større del av en kake som blir stadig mindre.

- Det som er viktig for oss er at vi får vekst i andeler når seertida går ned, sier han.

- Lei oss for at ikke alle får se TV 2

TV 2s kanaler tar en samlet andel på 27 prosent blant seere mellom 10 og 79 år. Det utgjør en vekst på 1,5 prosentpoeng. Hovedkanalen står for 18,3 prosent av dette (+ 1,3 prosentpoeng).

- Vi er kjempefornøyde med mars. Vi får flaggskipene våre til å fungere med «Kompani Lauritzen» i spissen og vi ser at nyhetsapetitten ikke har noen grenser. Et utslag av det er at Nyhetskanalen har en betydelig vekst i 20-49, så det at nyheter er for gamle folk er ikke sant, i hvert fall ikke i TV 2-verdenen, sier Trygve Rønningen.

Nyhetskanalen har en andel på 4,2 prosent i totalbefolkningen 10-79 år (+0,1 prosentpoeng) og en andel på 9,5 i målgruppen 20-49 (+ 1,0 prosentpoeng).

Nå er spørsmålet hvordan konflikten med Altibox vil slå ut på andelstallene. Natt til 1. april mistet over 500.000 Altibox-kunder tilgangen til TV 2s kanaler som følge av at partene ikke har klart å komme til enighet om en ny avtale.

- Vi er lei oss for at ikke alle får mulighet se det innholdet vi presenterer. Vi er midt i en spennende sesong med «Kompani Lauritzen» som en bjelke i det og vi er inne i en spesiell tid i nyhetsbildet.

- Vil dette svekke TV 2 som et TV-hus på sikt?

- Det har ikke jeg noen formening om i dag, sier Rønningen.

Mister én million seere:

- Vi er lei oss for at ikke alle får mulighet se det innholdet vi presenterer, sier kanaldirektør Trygve Rønningen om konflikten med Altibox. Foto: Eivor Eriksen

Nent Group vokser mest

TV 2 er ikke det eneste kommersielle TV-huset som øker andelene sine i mars. Nordic Entertainment Group varslet tidligere denne uken at de vil endre navn til Viaplay Group for å reflektere selskapets fokus på strømmemarkedet, men TV3-eieren er ikke noen sinke i det lineære markedet heller.

I mars vokste TV-gruppen mest av alle i det norske markedet med et byks fra 5,7 til 7,5 prosent.

- Nent Group vokser for 12. måned på rad. Vi «vinner» mars med soleklar margin og øker vår andel med over 30 prosent. Dette bekrefter nok en gang at gode sportsrettigheter kan gi en fantastisk avkastning, og er noe av det viktigste vi investerer i, sier salgsdirektør Henrik Lindback Larsen i Nent Group.

Deres sportskanal V Sport 1 legger beslag på 0,6 prosent av markedet.

- Vi registrerer med stolthet at V Sport 1 er Norges største sportskanal i mars, og at Formel 1 langt på vei har blitt en ny folkesport som trekker enorme seertall. Denne interessen smitter over på Formel 2 som, godt hjulpet av Dennis Hauger, leverer imponerende tall, sier Lindback Larsen.

Discovery: - Har god vind i seilene

Discovery Group legger på ett prosentpoeng og avslutter mars med en andel på 13,5 prosent. Hovedkanalen TVNorge øker med 0,8 prosentpoeng til en andel på 6,2 prosent.

Discovery-ledelsen har gravd dypere i tallene og funnet ut at andeen på 8,2 prosent i målgruppen 25-59 år den høyeste siden 2018. På gruppenivå hadde Discovery en andel på 17,5 prosent i denne målgruppen. Det er den høyeste andelen på tre år.

- Dette er strålende tall, og det er alltid gøy å ha god vind i seilene. Spesielt når konkurransen er så hard som den er nå. Vi har nok hatt god drahjelp av OL som promoteringsvindu, men så har vi også satt på en sterk programmeny. Den nye 71-babyen, «71° nord – team», har virkelig levert varene, og det har også vært kjempebra seing på humorprogrammer som «Kongen befaler» og «Alle mot alle», sier Hanne McBride, kommunikasjonsdirektør i Discovery.

Alle de kommersielle TV-husene vokser i mars. Det betyr nødvendigvis at NRK som må gi slipp på andeler. De går tilbake fra 48,8 til 44 prosent i totalmarkedet med sine tre kanaler.

I fjor fikk statskanalen blant annet et løft fra ski-VM og premieren på andre sesong av «Exit».

Mars 2022Kommersiell vekst i TV-markedet

TV-gruppe Mars 2022 Mars 2021 Endring i prosentpoeng
NRK 44,0 48,8 - 4,8
TV 2 27,0 25,5 + 1,5
Discovery 13,5 12,5 + 1,0
Nent Group 7,5 5,7 + 1,8
Andre 7,9 7,5 + 0,4

NRK taper til «alle» i et TV-marked i fritt fall: - Det eneste vi lurer på er hvor bratt det blir