Her er selskapene vi stoler mest og minst på – Vinmonopolet troner stadig på toppen

Gjengangere preger toppen og bunnen av listen. - Vi er ikke bortskjemt med gode omdømmemålinger, sier kommunikasjonsdirektør i McDonald's Norge

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Ragnhild Aarø Njie Journalist

I dag legger Apeland frem sin rykende ferske, årlige omdømmeundersøkelse. Apeland har det siste året, gjennom sin måling Traction, målt omdømmet til landets 50 mest synlige selskaper. I fjor hadde Vinmonopolet Norges beste omdømme, foran Tine og Finn.no. Vinmonopolet går også av med seieren i år. 

Etter Vinmonopolet følger Finn.no, Tine og Flytoget, alle med svært godt omdømme. Dette er selskaper folk liker, har tillit til og er imponert over.– Virksomheter med godt omdømme møter velvilje blant kunder, arbeidstakere, hos myndigheter og i media. Akkurat nå er det særlig hard kamp om gode medarbeidere, og virksomhetene med best omdømme vil ha fordeler i denne kampen, sier administrerende direktør Ole Christian Apeland i kommunikasjonsbyrået Apeland, som står bak målingen.Han beskriver Vinmonopolets posisjon som imponerende.
 
- De har forbedret sitt tilbud og satset hardt på kompetanse og service i mange år, og var på toppen av listen også i fjor. De scorer svært godt på kvalitet og ledelse. Generelt ser vi at etikk betyr mer for omdømmet enn før. Folk foretrekker selskaper som står for gode verdier og holdninger, sier Apeland.De 50 selskapene som er målt, er nominert av befolkningen. Selskapene er målt på flere parametre, som kvalitet, ledelse, etikk, klima, innovasjon og verdi.– De på toppen har bygget tillit og skapt gode følelser gjennom mange år, og de har klart å holde på den gjennom pandemien. Også i bunnen er det stabilt. Ryanair, Facebook, McDonald’s og Fjordkraft er selskaper folk ikke liker eller stoler på, sier Apeland. Kiwi har best omdømme blant dagligvarekjedene, rett foran Meny, mens Sbanken er folkets favoritt blant bankene. NRK er mediebedriften med best omdømme.

Her kan du se listen over de ti selskapene med den høyeste omdømmescoren på Apelands «Omdømmebarometer»:Sbanken og Felleskjøpet kryper inn på Topp 10-listen

Plass Selskap 2022 2021 Fjorårets plassering
1. Vinmonopolet 85 85 (1)
2. Finn.no 84 82 (3)
3. Tine 82 84 (2)
4. Flytoget 80 79 (6)
5. Q-meieriene 79 78 (8)
5. Kiwi 79 78 (7) 
5. NRK 79 81 (4)
5. Felleskjøpet 79 77 (11)
9. Meny 77 78 (9)
9. Sbanken 77 78 (10)
9- Coop 77 80 (5)

- Helt fantastisk

Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet, sier til Kampanje at de stikker av med seieren to år på rad. 

Vinmonopolet var ikke nominert i 2020, og i 2019 lå de på sjette plass. 

- Vi setter utrolig stor pris på å bli verdsatt av kundene og den norske befolkning. Det er helt strålende. Vi er veldig ydmyke over den kåringen, resultatet og denne oppfattelsen folk har av oss, sier han til Kampanje.  

Han sier at seieren kommer i et år som har vært krevende for Vinmonopolet.

- Ja, vi solgt mer enn vi normalt gjør, men samtidig har det vært et stort press på de ansatte som har stått på, på en god og fin måte gjennom hele pandemien. Vi har ikke holdt stengt, men har holdt åpne hele tiden. De ansatte har håndtert smittevern i alle butikkene på en utrolig god måte. De ansatte har stått på og gjort en strålende innsats, sier han. 

- Hva er grunnen til at dere scorer så bra tror du? 

- Det er den jobben som foregår i butikk, rett og slett. De ansatte har et høyt nivå på service, kompetanse, fagkunnskap, gode råd og god hjelp. De balanserer service med ansvar, og at det er viktig balansegang for oss. 

Det ble nylig kjent at Vinmonopolet stopper salget av russiske varer på grunn av Russlands innvasjon av Ukraina. 

- Dere har nylig besluttet å ikke lenger selge russiske varer. Hva tror du det vil gjøre med Vinmonopolets omdømme? 

- Jeg tenker det var en riktig av oss å gjøre den situasjonen vi står i. Vi besluttet i går at vi på bakgrunn av den situasjonen som er, at Russland invaderer Ukraina, at vi stanser salget. Dette betyr ikke mye for oss økonomisk, men prinsipielt er det en viktig ting å gjøre, så får andre dømme oss for det vi har gjort, avslutter Lorentzen. 

Fornøyd:

Halvor Bing Lorentzen, kommunikasjonsdirektør i Vinmonopolet, mener jobben de ansatte i Vinmonopolets butikker gjør, er grunnen til at de scorer så godt.

Sliter i bunn: - Vi er ikke bortskjemt

Selskaper som slet i bunnen i fjor, og som gjør det samme i år er Ryanair, Wizz Air, Facebook, McDonalds og Fjordkraft. Kommunikasjonsdirektør i McDonald's Norge, Veronika Skagestad, forteller til Kampanje at det var noe de mer eller mindre hadde forventet.

- Vi er ikke bortskjemt med gode omdømmemålinger og selv om vi er en godt likt merkevare, scorer vi ofte lavt på disse målingene som sammenligner selskaper på tvers av bransjer. Våre egne, månedlige målinger viser at tilliten til vår merkevare er økende, og stadig flere setter pris på at vi er en av Norges viktigste arbeidsgivere for unge og at vi bruker norske råvarer i maten vår, sier Skagestad.

Hun forteller videre at de har maten og matopplevelsen i fokus, og at det er det som gjelder.

- Vi vet også at kvalitet er en våre viktigste drivere av tillit og sammen med våre 4000 dyktige medarbeidere skal vi fortsette å servere den gode maten som våre gjester setter pris på. Det er det viktigste for oss, sier hun.

Her kan du se listen over de ti selskapene med den laveste omdømmescoren på Apelands «Omdømmebarometer»Norwegian og VG nye på bunnen - Equinor og H&M karrer seg over streken

Plass Selskap 2022 2021 Fjorårets plassering
50. Ryanair 33 34 (50)
49. Wizz air 40 38 (49)
48. Facebook 49 50 (48)
47. McDonalds 54 52 (47)
47. Fjordkraft 54 55 (46) 
45. Tesla 58 56 (45)
45. VG 58 60 (38)
45. Bunnpris 58 58 (40)
43. VY 59 57 (41)
43. Norwegian 59 63 (33)

*Ifjor var både Hennes & Mauritz og Equinor inn på bunnlisten med en delt 47. plasss. 

Her er selskapene vi stoler mest og minst på – Vinmonopolet troner stadig på toppen