Får Grand Prix for Extra effektiv reklame: - Et forbilde for alle som jobber med markedsføring

Extra og Vipps ble de største vinnerne på Anfo Effekt.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Torsdag var store deler av den norske reklamebransjen igjen samlet til fest og prisutdeling, under en uke etter at årets mest kreative reklamearbeid ble belønnet under Gullblyanten. Denne kvelden var det de mest effektive reklamearbeidene som skulle få sin heder og ære, og det i regi av annonsørenes eget organ Anfo.

- Effekt er det vi som bransje i dag er aller mest opptatt av, forklarte Anfo-sjef Jan Morten Drange fra scenen på Vippa i Oslo.

Totalt 32 priser fikk bein å gå på i løpet av utdelingen, inkludert seks gull, seks sølv, seks bronse og enda flere diplom. Til slutt ble også Anfo Effekts hederspris «Årets birøkter» delt ut til hele bransjen. Dermed var det faktisk ingen som forlot street food-hallen i havgapet uten en eller annen pris.

Den aller gjeveste prisen – Grand Prix - gikk likevel til Coop-kjeden Extra og byråene PHD og WAL for caset «Gjør det tydelig». Extra har rendyrket merkevarekommunikasjonen sin for å få flere til å tenke på dagligvarekjeden som billig, og har i prosessen klart å øke markedsandelen sin fra 16,4 prosent i 2021 til 16,7 prosent i 2022. Det til tross for at både Kiwi og Rema 1000 har hatt et større reklametrykk i perioden.

Juryen mener vinneren er et forbilde for alle som jobber med markedsføring.

- Basert på en tydelig og lettfattelig strategi med et veldig tydelig mål har de maktet å styrke assosiasjonene til de viktigste driverne. Og ikke minst, kapret markedsandeler med lavere innsats enn konkurrentene. Vinneren har gjort det veldig tydelig for forbruker. Det er jo det markedsføring handler om, heter det i juryens begrunnelse.

- Helt uventet

Konstellasjonen Extra, WAL og PHD hentet også gull i kategorien «Vekst» for samme case.

- Dette var helt uventet. Vi hadde en god følelse på vekstprisen, men denne var helt uventet, sier markedssjef Puja Agarwal i Extra med et godt grep om Grand Prix-et.

Hun forteller at de har jobbet godt sammen med både PHD og WAL over lang tid.

- Vi jobber veldig tett sammen med og er helt åpne med dem og involerer dem tett gjennom hele prosessen. Vi har forskjellige utgangspunkt og så gjelder det å finne en gyllen middelvei og noe vi alle tror på.

- Dagligvaremarkedet er beintøft og det virker som mye handler om pris, hvor stor rolle kan markedsføring spille?

- Jeg tror det spiller en stor rolle og det som har vært unikt med Extra er at vi har klart å skille oss ut fra det alle de andre gjør. Vi har jobbet både kortsiktig og langsiktig med merkevarebygging som gjør at vi står ut. Sparenaboene er kjent for folk flest. Det er noe folk snakker om, sier Agarwal.

Extra byttet reklamebyrå fra Pol til WAL i 2020 og samme år ble de såkalte spareglade naboene lansert. De har etter hvert blitt svært sentrale i markedsføringen til Extra.

Byråleder Herman Mueller Stormyr i WAL tror det har vært viktig at Extra har turt å være tydelig på én ting i stedet for å snakke om veldig mye.

- Da vi begynte å jobbe med Extra så spisset vi posisjonen på lavpris og lanserte disse spareglade naboene. Vi har klart å bygge de til noen merkevaremarkører for å bygge posisjonen rundt billig, og det har vist seg å fungere bra, sier han.

Vipps, så ble det gull:

Markeds- og merkevaresjef Lars Istre (til venstre) fikk med seg to gull fra Anfo Effekt sammen med resten av gjengen i Vipps og byråene Try og Iprospect. Foto: Anfo

Dobbelt gull til Vipps

Vipps hentet to gull sammen med sine samarbeidspartnere Try og Iprospect for caset «Vipps, så vokste vi på netthandel» i kategoriene «Smart tjeneste» og «B2B».

- Vinneren har demonstrert hvordan innsiktsdrevet markedsarbeid har bidratt til en sterk posisjon i en svært konkurranseintensiv kategori, hvor de først og fremst har forstått den sterke merkevarens svake sider, sier juryen om Vipps.

Leder for marked og merkevare i Vipps, Lars Istre, mener prisene er viktig både for å skape stolthet rundt markedsføringsarbeid internt og for å sette ambisiøse mål.

- Jeg tror på at min gjeng blir enda flinkere fremover fordi de har vært så flinke til å dokumentere. Jeg satte det som et av våre viktigste KPI-er i fjor og jeg gjør det i år igjen, sier han til Kampanje.

- Hvor høyt henger Anfo Effekt for dere?

- Den henger kjempehøyt. Det har blitt den store effektprisen. Jeg er veldig overrasket. Jeg trodde vi skulle gjøre det bra, men å få to gull er helt utrolig bra.

Stolthet rundt markedsføringsarbeid og sette djerve mål internt

De to siste gullene gikk til McDonald’s, OMD og Nord DDB i kategorien «Smart produkt/handel» for caset «Ikke heng på McDonald's», og Kiwi, Trigger, Carat, Alexander Reklamebyrå, Spoon, Han som tegner og MVH i kategorien «Bærekraft» for «Skolekravet».

Kantars Innsiktspris gikk til Ringnes og Bauer Medias Merkevarepris gikk til Ice.

Som tidligere nevnt gikk hedersprisen i Anfo Effekt til hele bransjen som helhet.

- I løpet av disse årene har vi som bransje blitt flinkere. Målet vil alltid ligge litt foran oss, men vi jobber hver eneste dag for å tette gapet mellom der vi er og det vi til enhver tid opplever som det naturlige målet. Der vi tidligere hadde en liten eksklusiv klan som var litt mer opplest enn oss andre har jeg nå følelsen av at vår nasjonale effektmafia har blitt en ganske stor gjeng, sier Anfo-sjef Jan Morten Drange i jurybegrunnelsen.

Får Grand Prix for Extra effektiv reklame: - Et forbilde for alle som jobber med markedsføring