Byrågründere vil ta opp kampen med de store på finans-PR: - Vi har et konkurransefortrinn

- Første gangen vi møttes fysisk var rett før jul. Det var i fem minutter før vi tok turen opp til et spennende selskap hvor det var kundepitsj, sier den nye byrå-duoen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I januar i år hadde Mats Samdahl Weltz (36) og Richard Apeland (24) sine første arbeidsdager i oppstartsbyrået Salto Advisers. Byrået spesialiserer seg på rådgivning innenfor finansiell kommunikasjon, IR (investor relations) og virksomhets- og krisekommunikasjon. Det er et marked som i dag domineres av store PR-byråer som First House, Corporate Communications, Zynk og Crux Advisers. 

Weltz har selv vært leder for IR og finansiell kommunikasjon i First House, men valgte i fjor å forlate PR-huset for å gå noen runder om karrieren videre. Han har tidligere bakgrunn som aksjeanalytiker i Arctic Securities og journalist i Dagens Næringsliv. Nå har de to kommet godt i gang i finansbyrået Salto Advisers.

- Vi trives best med prosjekter som omfatter finans og kommunikasjon, gjerne i forbindelse med større transaksjoner og børsnoteringer hvor det er helt avgjørende at rådgiver mestrer flere fagfelt. Der har Salto Advisers et konkurransefortrinn, sier Weltz.

Med seg på laget fikk han Richard Apeland fra kommunikasjonsbyrået Rud Pedersen, med erfaring innen virksomhetskommunikasjon. For de som drar kjensel på navnet er han også sønn av kommunikasjonstopp, Nils Apeland.

- Da Mats ringte, jobbet jeg hos Rud Pedersen med media, posisjonering og analyse. Han hadde gode tanker om hvordan man kan bygge et nytt byrå. Etter å ha diskutert gjennom slutten av fjoråret, bestemte jeg meg for å slutte i jobben og begynne sammen med Mats, sier Apeland.

- Har du fått noen tips av faren din?

- Jeg har vokst opp med kommunikasjonsfaget med kjernefamilien, og i familieselskaper kom det gjerne en onkel som også driver med det samme, så jeg har fått faget inn med familien. Der har jeg også fått den skapergleden, i tillegg til gleden med å jobbe mot noe og tett på kunder, sier Apeland.

Les også: Rud Pedersen nærmer seg 50 millioner og feirer med PR-gull: - Et morsomt og krevende år

Har tosifret antall kunder på lista

Nå, etter kun tre måneder i drift, har byrået allerede et tosifret antall kunder på kundelisten og har kommet godt i gang i kontorene i Nedre Slottsgate.

- Hvordan har dere fått disse kundene på listen allerede?

- Gjennom mange år i bransjen har vi opparbeidet oss et solid nettverk, og jeg tror kundene ser at Salto leverer noe annet enn konkurrentene våre. Vi har ettertraktet fagkunnskap og evne til å snu oss rundt raskt uten store oppstartskostnader for kunden, sier Weltz.

Han mener det er plass til nye byråer som kan utfordre de etablerte byråene.

- Mange byråer stanger hodet nå i taket på eksisterende forretningsområder, og utvider med beslektede tjenester. Det skaper et rom for utfordrere som rendyrker profilen sin, sier han.

Les også: Landets største PR-byrå fortsetter veksten – samtidig utvider First House byråfamilien med nye selskaper

Gründer:

Mats Samdahl Weltz startet opp Salto Advisers som har finans som sitt hovedområde. Han har syv års erfaring fra PR-byrået First House og erfaring som journalist i DN.

Vil ha inn flere folk

Etter nesten tre måneder med etablering og å få kommet i gang med kunder og prosjekter, ser nå Weltz og Apeland etter å styrke teamet ytterligere.

- Hvor store vil dere bli?

- Akkurat nå ser vi etter to nye rådgivere innen investor relations og vi oppfordrer kvinner til å søke. Vi har ikke satt en målsetning om antall personer, men vil vokse i takt med oppdragsmengden og håper å være 4-5 ansatte mot slutten av året. I løpet av et treårsperspektiv håper jeg vi kan være rundt 15 ansatte, sier Weltz.

- Hva er det som blir det mest utfordrende fremover nå?

- Det handler om å tiltrekke seg topptalentene i bransjen. Klarer vi ikke det, så blir dette ikke noe mer enn et two-man-band. Fordelen med å være et forholdsvis lite byrå er at unge talenter kan komme inn og ta stort ansvar tidlig, slik som for eksempel Richard har gjort - og det oppleves som attraktivt for de mest ambisiøse kandidatene, sier Weltz.

Les også: Vokser kraftig på børs og finans: - Vi dypper tåen i PR-markedet

I sin fars fotspor:

Nils Apeland var lenge en profilert rådgiver i PR-byrået Apeland, men sluttet for å bygge opp sin egen satsing på Talerlisten. Nå følger sønnen Richard i farens fotspor både i PR-bransjen og som gründer.

Kjente hverandre ikke fra før

Weltz headhuntet Apeland til selskapet til oppstarten i januar, men de kjente ikke hverandre noe særlig fra før. De hadde møttes gjennom Teams ved noen anledninger ved at Weltz sitter i styret til Talerlisten.no, der Apeland er aksjonær.

- Jeg synes det er veldig gøy å jobbe med kunder og prosjekter. Etter at jeg sluttet i First House tenkte jeg at «nå er det på tide å teste om jeg kan dette på egenhånd». Samtidig ville jeg ikke gjøre det helt alene, så da slo jeg på tråden til Richard, sier Weltz.

Apeland sier at første gangen de to møttes fysisk var rett før jul.

- Da møttes vi i fem minutter før vi tok turen opp til et spennende selskap hvor det var kundepitsj. Da fikk vi testet oss. Det var som en speed date under press – det var der vi fikk se om kjemien stemte, sier Apeland.

Vil lande på over fem millioner i omsetning

Weltz forteller at han i utgangspunktet hadde som mål å lande en omsetning på i overkant av tre millioner kroner i løpet av det første året i drift. Det målet ser det ut til at Salto skal klare med god margin.

-Vi har økt målet slik at vi håper på å havne et sted mellom fem og seks millioner kroner. Det ligger an til å bli et bra første år, sier han.

- Men dere er bare to personer. Dere jobber dere ikke i hjel da?

- Når man er involvert i transaksjoner som rådgiver så er det ganske hissige arbeidsdager, men det er heldigvis ikke slik hele tiden. Vi skal være en arbeidsplass for rådgivere som har andre viktige forpliktelser og hobbyer utover jobb, sier Weltz.

- Uten at jeg skal skremme noen så jobber vi mye nå, det gjør vi. Men det er litt gøy også. Istedenfor å bare være en arbeidsmaur så har man også ansvar. Vi håper på at vi kan være i hvert fall fire personer til julebordet. Men vi må vente og se hvordan ting utvikler seg. Sånn er det når man startet opp nytt selskap, da blir veien litt til mens man går, legger Apeland til.

- Og hvordan gikk det i kundepitsjen? 

- Den kundepitchen håper vi blir til noe på lang sikt, sier de to. 

Byrågründere vil ta opp kampen med de store på finans-PR: - Vi har et konkurransefortrinn