Sannum og Bergestuen åpner dørene for nye hjelpere - knytter til seg tidligere GK-kollegaer

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

- Det føles litt voksent å ha et eget lokale, sier Eva Sannum.Lokalet er ikke helt nytt. Byrået flyttet inn allerede i august i fjor, men først nå er de klare for å åpne dørene og invitere til en ordentlig innflyttingsfest. Adressa er Rådhusgata 24 og Kampanje møter gründerne en liten halvtime før lokalene fylles opp av feststemte folk fra alle kriker og kroker av PR- og mediebransjen og næringslivet.- Er det vi ser rundt oss nå det som var visjonen fra starten av?- Nei, det var ikke det. Vi visste at hvis vi startet et byrå, så kom vi kanskje til å bli én eller to til. Men vi hadde ikke planer om å flytte inn i 380 kvadrat i Rådhusgata. Virkelig ikke, sier Svein Tore Bergestuen.- Svein Tore var nok litt mer visjonær og ambisiøs fra starten av, sier Sannum.- Ja, på den måten at responsen min på at vi raskt fikk mye å gjøre var at det var fint å bli litt flere.- Min respons var at vi ikke burde bli flere enn vi trenger.Nå teller Sannum & Bergestuen syv ansatte og seks tilknyttede partnere. Tidligere partner i Geelmuyden Kiese og grunnlegger av Vardegruppen, Øystein Ruud, havner i sistnevnte gruppe. han vært med som tilknyttet partner siden starten.- Jeg har fulgt dem fra før de satt i gang. Alle sier at de drives av å ha det gøy. Jeg har vært i konsulentbransjen i 300 år og vet at det stort sett er pisspreik, men her har det faktisk vært sånn. Det er morsomt å se, sier Ruud.

- Noen av de flinkeste folka jeg vet om

De to nyeste partnerne som er tilknyttet byrået har begge jobbet tidligere jobbet med Eva Sannum i Geelmuyden Kiese. De er tidligere daglig leder i Geelmuyden Kiese, Marit Høvik Hartman, og tidligere GK-partner og markeds- og kommunikasjonsdirektør i BDO, Maria Fronth-Sagen.

Da Marit Høvik Hartmann forlot GK i fjor sommer, bestemte hun seg raskt for at hun ikke skulle gå tilbake til en fast ansettelse med det første. Hun startet i stedet et enkeltmannsforetak og kom etter hvert i prat med Sannum og Bergestuen.

- Jeg ville ha et miljø og er fryktelig glad i å jobbe sammen med andre flinke mennesker. Da vi begynte å snakke sammen, tenkte jeg at ja, dette er folk jeg har lyst til å jobbe med, sier hun. 

- Hva var det med Sannum & Bergestuen som gjorde at du ville bli tilknyttet dem?
- Det har med folka å gjøre. Dette er noen av de flinkeste folka jeg vet om. Jeg liker at det ikke bare er hvilken som helst jobb, det virker som de brenner for det offentlige ordskiftet, de deler av kunnskapen sin og tør mene noe.
 
I dag jobber Marit Høvik Hartmann med forretning- og merkevarestrategi. blant annet for Econa, der hun er leid inn som markedssjef, og for et stort reiselivsselskap.

Foruten Marit Høvik Hartmann, Maria Fronth-Sagen og Øystein Ruud, er også Kristin Dannevig, Helle Hoås og Bård Standal tilknyttede partnere i byrået.

- Ikke trist å si nei til oppdrag

Sannum og Bergestuen mener bistanden fra de erfarne rådgiverne er noe av grunnen til at de har klart å doble omsetningen fra første til andre driftsår, fra 8,4 millioner kroner i 2021 til 15,7 millioner kroner i fjor.- Våre partnere jobber i team med oss som om de var ansatte. De har mailadresser hos oss, er med i Teams og vi oppfører oss som helt normale kollegaer, men noen velger av ulike årsaker å ikke være fast ansatte og føle at de må komme på jobb hver dag, sier Bergestuen.Forutsetningen for å være tilknyttet partner i Sannum & Bergestuen er at de ikke kan jobbe for andre byråer med samme kompetanse som dem.- Det er en fin modell for et oppstartsselskap sånn at vi kan sjonglere med ressurser, sier Sannum.- Det er plass til flere her? 

- Ja og vi har også skrevet kontrakt for seks år, uten at vi har lagt helt klare strategiske planer for hvor store eller små vi skal bli. Det er greit å ha et sted hvor det kan sitte flere folk, sier Bergestuen. 

Akkurat nå har PR-byrået mer enn nok å gjøre. Faktisk har de ikke noe ledig kapasitet.- Dette vil nok lette mot sommeren, men akkurat nå har vi pauseknapp på nye oppdrag fordi vi har såpass mye å gjøre. Det er både et privilegium og litt frustrerende å være et konsulentselskap som har fullt opp av arbeid. Da tvinger det seg frem en diskusjon om vi skal bli flere.Det er også fordeler med å være små, påpeker Øystein Ruud.- Det er ikke trist å si nei til oppdrag. Det som er trist er å sette seg inn i bilen og kjøre ut til all verdens rusk av virksomheter som du faen ikke har lyst til å jobbe med og prøve å teppeselge fordi du har en haug av medarbeidere som må fôres, sier han.- Og dit skal vi aldri, kommenterer Bergestuen.

Flere av kundene til Sannum & Bergestuen er norske selskaper med globale ambisjoner.- Nå jobber vi med tre selskaper som alle er på vei ut i verden og hvor vi er hovedrådgiver på kommunikasjon. Vi vil være et kontaktpunkt og rådgiver for hele prosessen, og jobbe sammen skulder mot skulder, ikke sitte i et hjørne på Fornebu og være en liten flik av noe stort.

- Det er ikke alltid det fungerer

Bergestuen forteller at PR-byrået har tre verdier de styrer etter.- Det skal være morsomt, det skal være viktig, og så må det være lønnsomt. Vi klarer ikke alle tre i alle prosjekter hele tiden, men minst to av tre må være oppfylt for at det er et oppdrag vi tar på oss.At det skal være morsomt å jobbe i Sannum & Bergestuen har ikke alltid kommet til syne utad. I fjor høst mistet byrået både sin daglige leder, Vilde T. Coward, og den tidligere lederen av Sannum & Bergestuens datterselskap Furore, Frida Marie Grande. Ingen av dem gikk stille i dørene. Coward mente hun ikke hadde fått tilliten og myndigheten stillingen krevde, mens Grande mente forutsetningene som lå til grunn da hun tok jobben ikke hadde blitt møtt.- Er sånne saker utfordrende for et byrå som er i oppstartsfasen og skal vokse?- Om det er en omdømmeutfordring for oss, det vet jeg ikke. Vi har ikke merket det på den måten. Folk har lyst til å jobbe her og det har ikke vært noen endring på kundetilfanget. Så kanskje både kunder og ansatte skjønner at sånn er det noen ganger. Det er ikke alltid det fungerer, sier Bergestuen.Det er ikke til å legge skjul på at det tidvis har vært tøffe tak, legger Sannum til.- Vi skal ikke sitte her og si at det bare har vært en dans på roser. Det har vært hardt arbeid, men det har ikke vært umenneskelig. Vi er opptatt av at vi skal være en arbeidsplass hvor man også kan leve et normalt liv.

Har kontor på Master Bedroom

Furore, som har vært Sannum & Bergestuens eget sosiale medier-byrå, er per dags dato ikke i drift. Når byrået inviterer til fest er Furore-kontoret blitt en garderobe.- Vi har ansatt Camilla Dahl som har tatt over ansvaret for sosiale medier som en foregangskvinne. Kanskje får hun flere med seg etter hvert. Inntil videre har vi valgt å innlemme Furore i Sannum & Bergestuen. Vi merket da det var Furore at det ble mye administrasjon mellom to selskaper, så vi tror nok at vi i en ganske god stund vil beholde det internt, sier Bergestuen.

Omtrent midt i lokalet har gründerne sitt eget kontor. Det har fått navnet Master Bedroom.- Blir det noen gang for tett? 

Gründerne ler, litt småbrydd, og forklarer:- Det er en intern joke. Vi hadde en gründerdrøm om å ha en daybed på kotnroet, som vi syntes var litt classy. Der kan vi ligge på terapibenken – ikke noe annet – så det kommer av det, sier Sannum.- Som et seriøst svar på spørsmålet om det blir for tett… Det blir i hvert fall tett, og da snakker jeg om vi fire som er partnerskapet, med Øystein som en viktig rettesnor, legger Bergestuen til.- Jeg har vært i arbeidslivet i snart 30 år og hatt det masse gøy, men jeg har aldri hatt det så tett og følt det så familiært, vennskapelig og kollegialt på én gang. Det vi opplever nå er en glede og opplevelse som jeg unner mange, og som jeg tror smitter over på kundene våre og ansatte, avslutter Bergestuen.

Sannum og Bergestuen åpner dørene for nye hjelpere - knytter til seg tidligere GK-kollegaer