Schibsted-topp om resultatsmellen: - Hadde håpet å ligge bedre an

Kostnadstiltakene som ble innført i fjor høst er «spist opp av inflasjonen».

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Schibsted kom med et overraskende resultatvarsel på sin kapitalmarkedsdag på Mesh i Oslo tirsdag. Der forberedte de nemlig medier og investorer på et negativt driftsresultat for nyhetsmediene når resultatene for årets første kvartal legges frem senere i vår.

- Det er ikke til å stikke under stol at nyhetsmediene er i røft farvann akkurat nå, sa konsernsjef Kristin Skogen Lund innledningsvis i sin presentasjon.

Det var Finansavisen som først omtalte resultatvarselet. Ifølge avisen forventer Schibsted et driftsresultatet vil ende på mellom 20 og 40 millioner kroner i første kvartal. Det vil i så fall innebære en resultatforverring på drøye 100 millioner kroner fra resultatet på 81 millioner kroner i samme periode i fjor.

- Det er klart vi hadde håpet å ligge bedre an enn vi gjør nå, men jeg er mest opptatt av at vi lykkes med den omstillingen vi står i på lengre sikt. I arbeidet med kostnadsredaksjoner hjelper det lite å ha et forsprang halvveis på andre etappe hvis vi ligger langt bak når vi nærmer oss målstreken, skriver konserndirektør for nyhetsmediene, Siv Juvik Tveitnes, i en tekstmelding til Kampanje.

Les også: Schibsted raser på børs etter resultatvarsel: - Røft farvann

- En kombinasjon av flere ting

Målet for Schibsted på sikt er at nyhetsmediene skal ha en driftsmargin på 10-12 prosent. For å få til dette har Schibsted satt i gang et stort kostnadsprogram på en halv milliard kroner, men ifølge konsernledelsen var effektene av dette begrenset i første kvartal.

- Det ble innført en rekke kostnadstiltak i News Media allerede fra sommeren 2022. Effektene av disse er i stor grad spist opp av inflasjonen. Med kostnadsprogrammet vi annonserte i januar tar vi sikte på å redusere kostnadene med 500 millioner kroner først ved utgangen av 2024. Det sier seg selv at vi ikke vil se de store effektene av dette allerede nå. Men de fleste kostnadstiltakene som skal ta oss til målet er identifisert og flere av dem er allerede implementert, så vi vil se større effekter av kostnadsprogrammet i de neste kvartalene, sier Siv Juvik Tveitnes.

I tirsdagens presentasjon begrunnet Schibsted den kommende resultatsvikten med at de samlede inntekstrende har blitt verre sammenlignet med fjerde kvartal, drevet av en akselererende nedgang i papirvirksomheten og digital annonsering.

- På hvilke områder og i hvilke markeder er det mest utfordrende nå?

- Det er en kombinasjon av flere ting, der trendene fra 2022 fortsetter med en hardt presset printøkonomi, et tøffere digitalt annonsemarked, særlig i Sverige, og høy inflasjon som driver opp kostnadene våre. Samtidig har vi som sagt begrenset effekt av kostnadsprogrammet.

Schibsted-topp om resultatsmellen: - Hadde håpet å ligge bedre an