TV 2 pakker milliardkjøpet av norsk fotball inn i ti TV-programmer: - Mye større enn Premier League

BERGEN (Kampanje): Prisen på rettighetene til norsk fotball steg fra 400 til 750 millioner kroner i året. Nå starter arbeidet med å tjene inn pengene.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

På TV 2s kontorer i Media City Bergen er fotballgruppa i full gang med forberedelser. Diskusjoner om sendinger, innslag og fotball går høylytt over møtebordene. Fotballsjefen i TV 2 forteller at stemningen er spent før sesongen sparkes i gang senere denne måneden. 

- Vi er spente. Vi har visst lenge om det, men vi føler vi fortsatt har mye å lære, sier Eystein Thue til Kampanje.

Lørdag 25. mars, klokken 15.00, sparkes det hele i gang med «Toppserien» for kvinner. TV 2 skal vise de første minuttene av sesongen, og dermed er tidspunktet også starten på TV 2s seks sesonger med norsk fotball og norsk fotball gjør ett nytt comeback på TV 2s kanaler etter seks år på Discovery.

TV 2 sikret seg rettighetene til den norske fotballen, både kvinne- og herrefotballen, ette et voldsomt rettighetsoppgjør i desember i 2020. I en heftig budkamp mellom Schibsted på den ene siden og telekom-gigantene Telenor og Altibox på den andre, endte TV 2 opp med å by 4,5 milliarder kroner for rettighetene til å vise det meste av norsk fotball for de neste seks årene med oppstart denne våren. Rettighetskjøpet ble sett på som helt avgjørende med tanke på at TV 2 tidligere på året hadde mistet den engelske toppdivisjonen Premier League til Viaplay.

Fotballsjef i TV 2 forteller at fotballsatsingen har blitt trappet opp, til tross for at det mange mener er verdens beste liga er byttet ut med norsk fotball.

- Det spørsmålet jeg fikk flest ganger etter at vi ikke hadde Premier League lenger var «hvor mange må du si opp nå?». Men det er helt motsatt. Vi har måttet hente inn folk. «Norsk fotball»-prosjektet er mye større enn Premier League. Det krever mer redaksjonell tyngde, det krever mer logistikk og mer teknikk. Det krever mer av alt, sier Thue.  

- Er norsk fotball et like godt salgsprodukt som engelsk fotball?  

- Ja, og det har man vist før. Potensialet er kjempestort, sier Thue.

- Merker du presset?  

- Jeg tror alle i TV 2 føler på et press. Det har ikke vært en billig investering. Og slik som verden har blitt nå med endringene i privatøkonomien til folk finnes det ingen lettvinte løsninger. Vi må lage et så godt innhold at publikum vil bli abonnenter og i tillegg dra på stadion. 

Les også: TV 2-sjefens stjerneforestilling på Colosseum – slik avgjorde han rettighetsthrilleren

Fotballsjef:

Eystein Thue, fotballsjef i TV 2, mener det er stor forskjell på norsk og engelsk fotball. - Norsk fotball henvender seg bredere, til en folkebevegelse, mens engelsk fotball handler om noe som er mer fjernt, sier han. Foto: Øyvind Hofsrud.

- Glad TV 2 gikk hardt inn på norsk fotball

TV 2-sjefen Olav Sandnes har tidligere omtalt satsingen på norsk idrett under navnet «Hjemmebanen» og norsk fotball som det største løftet til TV 2 i år og fotballsjefen sier han alene drar i gang ti redaksjonelle fotballkonsepter. Konseptene dekker et bredt spekter, alt fra den ekstremt fotballglade til den mer nøkterne supporteren. Noen av konseptene skal ta for seg bredden i befolkningen, mens andre skal gå i dybden på det fotballtekniske. I tillegg til konsepter som er mer kjente for folk i form av analyse- og målprogrammer.  

- Vårt mål nå er å vekke til live interessen hos mange som har vært interessert i norsk fotball tidligere, og som er interessert i annen fotball, men som ikke har fulgt så mye med på norsk. Det er de vi vil nå, og de er vi nødt til å nå for at dette skal bli en suksess, sier Eystein Thue. 

Thue erkjenner imidlertid at det er en overgang for redaksjonen å gå fra 12 år med engelsk fotball, til det første året med norske fotball.

- Det vil ta tid å få dem like trygge på norsk fotball som de var etter 12 år med Premier League. Vi forventer ikke at alt skal sitte 100 prosent allerede første serierunde, sier Thue.  

Heldigvis vil det også være muligheter for å gjøre litt gjenbruk av gamle Premier League-løsninger.

- Vi vil bruke det samme studioet, som tidligere var til Premier League, til alle rettighetene innenfor fotball, sier Thue.

Han føler ikke at han «har mistet Premier League.»

- Vi eide det jo aldri. Det var ingen som trodde vi skulle ha Premier League i 12 år. Vi fikk det først i tre år, før vi klarte å fornye den samme avtalen tre ganger til. Det var et eventyr. Men nå er jeg utrolig for at TV 2 går så hardt inn på norsk fotball. Det er egentlig der vi kommer fra. Veldig få i redaksjonen begynte karrieren sin med å dekke Premier League. Det er norsk fotball det handler om for vår del.  

Akkurat nå er vi i en omstillingsfase, hvor vi må vri hodene våre fra å være opptatt av engelsk fotball til norsk. Eystein Thue, fotballsjef TV 2

- Discovery har hatt gode sendinger

TV 2 sikret seg rettighetene til norsk fotball for første gang alene i 2005 i det som mange omtalte som den første store milliardavtalen i norsk sport. Tre år senere ble TV 2 snytt for mange av kampene da Altibox stakk av med store deler av rettighetsporteføljen. I 2011 kom turen til betalingkanalen C More, før rettigheten igjen fant tilbake til TV 2 for et kortere periode noen år senere.

De siste seks årene er det imidlertid TVNorge og Eurosport som har levert norske skåringer til seerne under parolen «fotball til folket».  Nå er det TV 2 som sitter med rettighetene og det helt frem til 2028

- Hva vil skille TV 2s sendinger fra Discoverys?  

- Discovery har hatt gode fotballsendinger, og den største forskjellen vil man ikke se på sendingene. Den vil man oppdage mellom rundene. I TV 2 er lyset på hele uken på en haug av forskjellige plattformer. Det er mye større kraft i de redaksjonelle flatene. TV 2 og Discovery har to forskjellige strategier og forretningsmodeller. Vi er to forskjellige mediehus, så det er litt urettferdig å sammenligne oss, sier Thue.  

Thue ønsker ikke å gå ut med en konkret sum på hvor mye penger de legger i satsingen på norsk fotball, men forteller at det er mer enn hva de brukte på fotball fra balløya.  

- Her er produksjonen en del av prosjektet.  Premier League var en ferdigprodusert pakke som vi laget innhold rundt. Så det vi driver med nå gir oss store utfordringer, men òg store muligheter, sier Thue.  

Klar til avspark:

Yaw Amankwah ser frem til å ta fatt på norsk fotball i i TV 2. - Det er så massivt det TV 2 ønsker å få til, at det er vanskelig å si hvordan vi ligger an, sier han til Kampanje. Foto: TV 2.

- Det er massivt det TV 2 ønsker å få til

Fotballekspert i TV 2 og tidligere Stabæk-kaptein, Yaw Amankwah, ble hentet inn til kanalen i mars i fjor. Han rakk å dekke innspurten på den engelske ligaen i fjor, men forteller at det er i norsk fotball han hører hjemme.

- I Premier League står jeg litt på utsiden og ser inn gjennom vinduet og prøver å si noe om det jeg ser. Mens her på norsk fotball kan jeg ta opp telefonen og prate med dem som er inne i klubbene. For meg betyr det at du har større troverdighet, sier Amankwah.

Han forteller at han opplever forberedelsene til sesongen som gode, og at han derfor «ikke kan skjønne annet enn at dette skal bli veldig bra, og et løft for norsk fotball». 

- Er dere i rute med alle forberedelser?

- Det er så massivt det TV 2 ønsker å få til, at det er vanskelig å si hvordan vi ligger an. Hadde jeg sagt at vi var i rute på alt hadde jeg løyet. Men det er ekstremt kompetente folk her. Det er kvalitet nok i TV 2 til å skape et produkt som norsk fotball fortjener, sier Amankwah.

- Har du troen på at TV 2 vil løfte norsk fotball?

- Ja. Det har jeg steintro på. Særlig når jeg ser hvordan det jobbes her tilnærmet 25 timer i døgnet. Jeg har tro på at vi kan innfri vår del av løfte, og at den norske fotballfamilien kan dra sin del av lasset, avslutter Amankwah.

Lader opp:

TV 2 lader opp til fotballsesongen. Foto: Øyvind Hofsrud

Her kan du se alle de nye fotballprogrammene til TV 2 denne våren. : TV 2 går på lufta med et helt fotballag av nye fotballkonsepter

  • «Måljegerne» - En serie hvor TV 2 har fulgt en rekke profiler i norsk fotball.
  • «Benken» - TV 2s viralsatsing rundt norsk fotball ledet av Mathias Skarpaas. Videoer primært rettet mot tv2.no.
  • «Fotballrådet» - Vegard Vaagbø og Kristoffer Løkberg har med seg profiler fra norsk fotball.
  • «Fotballpunch» - Et nerdeprogram der Jan-Henrik Børslid, Erik Thorstvedt og Yaw Amankwah vil være sentrale bidragsytere. VAR-spesial, Deadline Day-spesial og Kjetil Rekdal-spesial blir de tre første episodene.
  • «Breddefotball» - TV 2 finner karakterene og typene i Bredde-Norge med Magnus Bjørgen, Vegard Bjelland, Magnus Wikan og Mathias Skarpaas
  • «Fantasy» - Et program bestående av TV 2s Fantasyråd Kasper Foss, Amin Askar og Fantasy-guru Dagfinn Thon.
  • «Fotballfeber» - Live fra treningsfeltene på fredager. Siste nytt om blant annet skader, lagoppstillinger.
  • «Målfest» - Hver lørdag og søndag. Toppserien, 1. divisjon kvinner og Obosligaen dekkes på lørdager. Obosligaen og lavere divisjoner kombinert med build-up til Eliteserien på søndager.
  • «FotballXtra» - TV 2 følger Eliteserie-runden på søndager.
  • «Fotballkveld» - Oppsummeringsprogram

TV 2 pakker milliardkjøpet av norsk fotball inn i ti TV-programmer: - Mye større enn Premier League