TV 2 vil ha 200 personer på jobb under hver runde - disse profilene fronter satsingen på norsk fotball

Da kanalen hadde Premier League var de sjeldent mer enn 30 på jobb, forteller fotballsjefen i TV 2.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I 2020 ble det klart at TV 2 skulle overta rettighetene til norsk fotball. Prislappen var på rekordhøye 4,5 milliarder kroner og inkluderte rettigheter for herrenes Eliteserien, Obos-ligaen samt lavere divisjoner i tillegg til kvinnenes Toppserien og 1. divisjon.

Neste lørdag sparkes norsk fotball-prosjekt til TV 2 i gang når damenes øverste divisjon spiller første runde for sesongen.

- Kampdekningen av Toppserien er det som er mest nytt for vår del. Foruten at det er nytt studio, nytt design og delvis nye team, så er Eliteserien-dekningen nokså lik det vi har gjort før. Men måten vi dekker Toppserien på er ny. Vi har brukt mye tid på å hente folk, omskolere enkelte og gjøre disse trygge i rollene. EM i sommer ga oss mye god læring. Så satsingen på kvinnene er kanskje den største endringen i form av satsing, sier fotballsjef i TV 2, Eystein Thue.

 

Les også: TV 2 pakker milliardkjøpet av norsk fotball inn i ti tv-programmer: - Mye større enn Premier League

 

Han forteller at dekningen av Toppserien skal være helt på høyde med det man har sett tidligere fra Eliteserien. For å sørge for dette har Thue og TV 2 styrket Toppserien-laget med flere signeringer, i tillegg til at de aller fleste fra det allerede eksisterende fotball-teamet fra Premier League-tiden fortsatt er i kanalen.

 

- Hva har dere gjort for å beholde alle disse folkene?

 

- Vi har sagt hvor viktige dette er for satsingen. Den posisjonen de har oppnådd gjennom engelsk fotball vil vi flytte over på norsk fotball nå. Vi har sagt hva vi tenker om dem, og samtidig vært tydelige på at hvis de vil fortsette i TV 2, så er det norsk fotball som gjelder. Det har tydeligvis vært nok for å få dem til å bli værende, og det er vi ekstremt glad for, sier Thue. 

 

- Hvor mange er det som jobber med norsk fotball totalt i TV 2?

 

- Det kommer an på hvordan man definerer det. Hvor skal man sette strek? Vi har en kjerne på cirka 20 såkalte profiler, men vi er mange flere. På kommentatorplass for eksempel. Der har vi alt fra Øyvind Alsaker til alle som skal kommentere lavere divisjoner som vi knapt har møtt. Men totalt sett er vi rundt 200 personer på jobb hver runde. I Premier League var vi sjeldent mer enn 30, sier Thue. 

 

- Vi har kjørt en blanding av å beholde profilene våre, men òg få inn en del nytt som gir oss spisskompetanse på det vi trenger, legger han til.

Det er forskjellige grunner til at profilene blir med videre. Noen har alltid hatt norsk fotball som sin største lidenskap. Eystein Thue, fotballsjef i TV 2

- Norsk fotball krever mer redaksjonell tyngde

Det er særlig på Toppserien for kvinner at TV 2 har hentet inn kompetanse den siste tiden.

- Ingrid Ryland har kommet inn. Det har også Marit Clausen. I tillegg har vi Solveig Gulbrandsen, Erik Thorstvedt med flere som er med på Toppserien. Programlederne våre er også med der. De skal ikke være programledere for bare én rettighet, de skal være programledere for alt av norsk fotball, forklarer Thue. 

Programleder-kjernen består av Jon Hartvig Børrestad, Jan-Henrik Børslid, og Anne Sturød. Thue forteller at de skal dekke alle nivåer og kjønn i norsk fotball.

TV 2 har også fått med seg Øyvind AlsakerMorten LangliSimen Stamsø-MøllerJesper MathisenErik Thorstvedt og Mina Finstad Berg videre på fotballsatsingen, for å nevne noen.

- De var kanskje motivert for å prøve noe nytt etter mange år med Premier League?

- Ja, eller å gå tilbake til noe de har gjort før. Det er forskjellige grunner til at profilene blir med videre. Noen har alltid hatt norsk fotball som sin største lidenskap, andre liker ikke å reise så mye i utlandet, enkelte liker kanskje ikke retningen engelsk fotball tar og noen har stor lojalitet til TV 2 som mediehus og arbeidsmiljøet. Vi er i hvert fall enormt takknemlig for at vi har fått beholde stammen i laget, sier Thue.

Thue forteller at det jobber flere i fotballteamet nå, enn det gjorde da de hadde rettighetene til Premier League.

- Det spørsmålet jeg fikk flest ganger etter at vi ikke hadde Premier League lenger var «hvor mange må du si opp nå?». Men det er helt motsatt. Vi har måttet hente inn folk. «Norsk fotball»-prosjektet er mye større enn Premier League. Det krever mer redaksjonell tyngde, det krever mer logistikk og mer teknikk. Det krever mer av alt, sier Thue. 

Fotballsjef:

Eystein Thue, fotballsjef i TV 2, forteller at de har hentet inn folk etter at de mistet Premier League, og at de kommer til å være langt flere på jobb i fotballrundene fremover.

Har fått inn tidligere Liverpool-spiller

Inn på Toppserien-laget til TV 2 har som nevnt tidligere landslagsspiller og Brann-spiller Ingrid Ryland kommet inn. Hun prøvesmakte på rollen som fotballekspert i sommer da hun var med på å dekke kvinnens Europamesterskap. Nå har hun fått fast jobb som fotballekspert i kanalen.

- Jeg gleder meg veldig nå. Det er dette jeg har hatt lyst til i å gjøre. Jeg visste ikke helt om det ble noe av, men nå er det landet og jeg gleder meg til å følge fotballen tett, sier Ryland til Kampanje.

- Hva ser du mest frem til?

- Når man er spiller får man et veldig tunnelsyn og det er alltid fokus på neste kamp. Nå gleder jeg meg til å få et overblikk. Det skal bli gøy å være en del av teamet, sier hun.

Ryland har en rik fotball-CV med over 20 landskamper for Norge samt klubbkamper for Sandviken (nå Brann), Arna-Bjørnar og Liverpool.

- Hvordan føler du kompetansen på Toppserien er i TV 2?

- Det er litt variert. Solveig (Gulbrandsen journ.anm) har veldig peiling selv om hun ikke har jobbet så tett på serien på en stund. Men det er en jobb som må gjøres for å komme opp på nivå. Jeg føler jeg er med på å gjøre den jobben. Så er det bare å følge med, se kamper og dele kunnskap. Jeg er sikker på at det blir bra.

- Er det en fordel at NRK ikke lenger har rettighetene til damene alene?

- Ja. Nå har NRK hatt det så lenge at jeg tror det er sunt med litt intern konkurranse og litt perspektiver nettopp for å drive produktet fremover. Jeg mener NRK har gjort en kjempejobb, men nå er det også et team her som skal inn og levere, sier Ryland.

Ekspert:

Tidligere landslagsspiller Ingrid Ryland er hentet inn til TV 2 som ekspert på Toppserien. Foto: Øyvind Hofsrud

TV 2 vil ha 200 personer på jobb under hver runde - disse profilene fronter satsingen på norsk fotball