Måtte selge sin dyreste TV-serie til erkerivalen: - Ronja skulle få et hjem

STOCKHOLM (Kampanje): Denne uken har nyinnspillingen av Astrid Lindgrens «Ronja Røverdatter» premiere på Netflix.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Skjærtorsdag er det duket for premiere på Netflix’ nordiske storsatsing «Ronja Røverdatter». Serien var i utgangspunktet bestilt av Viaplay, men ettersom de måtte selge serien som følge av store økonomiske problemer, tok Netflix over serien. Hovedforfatter bak serien, Hans Rosenfeldt, forteller til Kampanje at han sjeldent har vært mer fornøyd med en serie enn det han er denne gangen.

- Jeg er veldig fornøyd med hva vi har fått til. Jeg er aldri 100 prosent fornøyd, men denne gangen er jeg nærmere enn jeg har vært på ekstremt mange år. Det er en storslagen serie. Spør du meg holder den internasjonal toppklasse, sier Rosenfeldt.

Rosenfeldt er en av Sveriges mest kjente forfattere og manusforfattere og står blant annet bak den dansk-svenske seriesuksessen «Broen».

- Var du noen gang redd for at serien ikke skulle få et hjem etter Viaplay?

- Nei, jeg trodde alltid Ronja skulle få et hjem, fordi det er en så unik produksjon. Det er den første Astrid Lindgren-produksjonen siden Ronja-filmen for 40 år siden. Den er så stor og påkostet at den skulle havne et sted, det var jeg trygg på, sier Rosenfeldt.

Nyinnspillingen av TV-serien som hadde premiere første gang i 1984 skal ha vært en av Viaplays dyreste produksjoner nonesinne. Ifølge nettstedet for underholdningsnyheter, Deadline, skal serien på en større TV- og filmfestival i England, London Screenings, ha blitt omtalt av Rosenfeldt og daværende innholdsdirektør i Viaplay, Filippa Wallenstam,  «som Viaplays mest ambisiøse prosjektet og Skandinavias mest ambisiøse noen gang»

Les også: Netflix tar over «Ronja Røverdatter»-serie fra Viaplay

Det har ikke blitt gjort et prosjekt i Sverige på det her nivået noensinne tror jeg. Hans Rosenlund, svensk filmskaper

- Har aldri gjort lignende

Det var altså i desember i 1984 at premieren på den opprinnelige filmversjonen med Ronja, Birk, villvettene og de andre skapningene i Ronja Røverdatter fant sted. Den gang var det filmskaperen Tage Danielsson som stod bak filmatiseringen av Astrid Lindgrens roman. Rosenfeldt forteller at han aldri i sin karriere har jobbet med en type serie som dette. I hvert fall ikke i Sverige og Norden.

- Kan du si noe om budsjettet på serien?

- Nei, men den er dyr.

- I dine øyne – hvor storslagen er denne serien?

- Jeg har aldri gjort noe lignende i Sverige og omegn. Vi har spilt inn i 230 dager, vi har vært i hele Sverige for å spille den inn, vi har hatt høyeste kvalitet alle effektene. Det har ikke blitt gjort et prosjekt i Sverige på det her nivået noensinne tror jeg, sier Rosenfeldt.

- Hvordan er det da å jobbe med det?

- Jeg har bare hatt en liten bit i det, det er produsentene som fortjener æren. Men det har vært tøft for å få alt i stand.  Dog vil jeg si at det er en innspilling hvor det meste har vært på topp. Det er lett etter dag 200 at humøret synker når man må ta på seg de samme klærne om igjen. Men det har vært en fantastisk innspilling. For alle som har vært med tror jeg det har vært «once in a lifetime», sier filmskaperen. 

Serien produseres av Filmlance International, en del av Banijay, i samproduksjon med Viaplay, Film i Väst, Ahil, ARD Degeto, og med støtte fra Den europeiske unionen og Kreativt Europa.

Svensk filmskaper:

Hans Rosenfeldt, hovedforfatter av «Ronja»-serien og veteran i seriesirkuset i Sverige, forteller at han aldri har vært med på en lignende serie i Norden. Fotograf Lise Åserud

Håper folk legger bort filmen

Rosenfeldt forteller at han er glad for at de hele veien har hatt en tett dialog med Astrid Lindgren Aktiebolag som eier rettighetene på «Ronja Røverdatter».

- Har det vært høye skuldre å skulle jobbe med en så legendarisk historie?

- De har hele tiden vært behjelpelige med hva vi kan gjøre og ikke gjøre. Og det har vært veldig bra, sier Rosenfeldt og fortsetter:

- Jeg tror den største nervøsiteten har vært i forhold til filmen fra 1984. Den er utrolig høyt elsket. Filmen er en nasjonalskatt i Sverige, men dette er noe annet. Dette er ikke en remake av filmen, det er en adapsjon av boken. Det er mulig at nostalgikerne tenker at «dette er ikke den Ronja jeg vokste oppe med», og det er det heller ikke. Det er en annen holdning denne gangen.

Selv om Rosenfeldt kjenner på nervene for å «følge opp» filmen fra 1984, så tror han serien vil slå godt fra seg blant seriestrømmerne.

- Jeg har selv vokst opp med Astrid Lindgren. Hun er utrolig stor. Det jeg tror må skje er at folk i min generasjon må bli tvunget til å legge vekk filmen, men har man aldri sett filmen før kommer man til å elske serien, sier Rosenfeldt.

Han forteller at han er glad for at serien havnet på Netflix, all den tid strømmetjenesten er global, og muligheten for at folk i alle verdenshjørner nå kan se serien.

- Til slutt - tror du Ronja vil slå an?

- Ja. Det tror jeg. Kommer man inn med holdningen holdningen om at man aldri har sett Ronja, så kommer serien til å være helt fantastisk. 

Les også: Netflix-sjef lover mer norsk og nordisk TV-reality: - Vi er i startgropen

Måtte selge sin dyreste TV-serie til erkerivalen: - Ronja skulle få et hjem