Fotballtopper bekymret over ulovlig TV-seing - supportere mener prisene må kuttes

- Mange har rett og slett ikke råd, sier talsperson i Moldes supporterklubb. Han har full forståelse for at folk tyr til pirat-strømming.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Tobias Fredø
Øyvind Hofsrud Journalist

Tidligere denne uken kunne Kampanje fortelle at TV 2-sjef, Olav T. Sandnes, brukte helgen på å diskutere ulovlig strømming med de norske fotballtoppene. TV2-sjefen anslår at det er om lag 300.000 nordmenn som strømmer sport ulovlig, og både TV 2-sjefen, NFF og Norsk Toppfotball mener det er en utfordring og at norsk fotball går glipp av store inntekter. 

Styreleder i Norsk Toppfotball, Cato Haug, mener i tillegg at en løsning kan være å gå etter de ulovlige strømmesidene slik staten har kjempet for å få ulovlige betting-selskaper ut av Norge. Blant supporterklubbene Kampanje har snakket med, er derimot løsningen langt enklere:

- Jeg tror folk ville hoppet fra de ulovlige siden og tilbake til TV 2 og Viaplay om de hadde senket prisene, sier Erik Andreas Solheim Holsbø til Kampanje.

Han er talsperson for Molde FKs supportergruppe, Tornekrattet, og forteller at han har full forståelse for at folk tyr til piratstrømming. Selv har han abonnement både på Viaplay og TV 2 Play for å følge med på favorittlaget.

- Jeg vet om folk som bruker slike sider, og jeg vet det er mange. Det er folk som rett og slett ikke har råd eller tar seg råd til å se favorittlaget sitt spille kamp. Eksempelvis studenter, sier Solheim Holsbø.

- Er du overrasket over anslaget på 300.000 piratstrømmere?

- Nei, det er jeg ikke. Jeg tror det er flere enn det, sier han.

Les mer: TV 2 går til angrep mot 300.000 pirat-seere – fotballtopper skremt av tyvtittingen

- Mange har rett og slett ikke råd

TV 2s norske fotballpakke koster 399 kroner i måneden, mens Viaplay tar 749 kroner i måneden for sin Premier League-pakke. Holder man seg til norske lag i Europa, koster pakken til Viaplay 399 kroner.

Om ditt norske favorittlag gjør det godt og spiller ute i Europa, betyr det at du må ut med 800 kroner i måneden for å få med deg alle kampene. Slik er situasjonen for Molde-supporterne i disse dager.

- Det er ganske dårlig, sier Solheim Holsbø.

- Er det å senke prisen eneste løsning slik du ser det?

- Ja. Det er det. Mange har rett og slett ikke råd. Prisene er på grensen til dårlig gjort. Det er billigere å dra på stadion enn å abonnere på TV-kanalene.

-Tror du ulovlig strømming kan bli mer utbredt blant supportere av norske lag fremover?

- Ja. Molde er på god vei til å gi Norge enda flere plasser i Europa. Nivået i Norge går opp og Norge blir større i fotballsammenheng. Det overrasker meg ikke om dette blir større, og det vil heller ikke overraske meg om TV-kanalene setter opp prisen ytterliggere.

- Et problem det er på tide å finne en løsning på

Styreleder i J-feltet, supporterklubben til Bodø Glimt, er heller ikke overrasket over størrelsen på strømmeanslaget til TV-2sjefen.
 
- Nei, med de prisene som er, så kan jeg ikke si at jeg er så fryktelig overrasket over det. Jeg tror likevel mye av de tallene handler om tilgang til engelsk fotball som er en voldsomt stor kostnad og da særlig Premier League, sier Robert Erling Nilsen til Kampanje.
 
- Er det et problem for norske fotballklubber, tror du?
 
- Ja, klart det, men jeg forstår at folk som er opptatt av fotball har lyst å få det med seg. Slik samfunnet er nå er det ikke alle som har råd til å betale for alle disse pakkene. Det er et problem som det kanskje er på tide å finne en løsning på.
 
Nilsen oppfordrer samtidig folk til å komme på stadion for å se fotballkampene, og sier at «man tjener inn pengene ganske fort med sesongkort».
 
- Jeg synes at prisene på noen av sportspakkene er høye, og med tanke på norske klubber så savner jeg flere muligheter. Jeg sluttet å se Premier Lenge og engelsk fotball, men for å se Europa-kampene må jeg ha enda ett abonnement, og da hadde det vært fint om man kunne kjøpe seg inn i enkeltkamper i stedet for å betale for en hel måned.

- Ikke et stort problem

Styreleder i Branns supporterklubb Bataljonen tror utfordringen med ulovlig strømming er langt større for internasjonal fotball og Premier League. Han har ikke inntrykk av at ulovlig strømming er på agendaen i Bergen.

- Mitt personlige inntrykk er at det ikke er et stort problem for norsk fotball per nå. Jeg har alltid tenkt at det var en utfordring med tanke på internasjonal fotball. Jeg kjenner ikke til noen som systematisk strømmer Branm ulovlig, sier Erlend Ytre-Arne Vågane til Kampanje.

Han er heller ikke overrasket over TV 2-sjefen sitt strømmeanslag. 

- Men jeg vil jo si at spesielt engelsk fotball er ekstremt dyrt, og norsk fotball er enn så lenge billigere. At mange velger å strømme Premier League ulovlig, er vel ikke så overraskende. 

Fotballtopper bekymret over ulovlig TV-seing - supportere mener prisene må kuttes