Refser DN for denne forsiden: - Det er virkelig alvorlig

Kvinnelige næringslivsledere går hardt ut mot Dagens Næringsliv. Også hovedpersonen selv «skvatt litt» da hun så forsiden.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Øyvind Hofsrud Journalist

Lørdag viet Dagens Næringsliv store deler av forsiden til en sak om at norske styrer trenger 13.000 kvinner etter at Stortinget i fjor vedtok at mellomstore og store selskaper skal ha minst 40 prosent kjønnsbalanse i styrerommet.

I den forbindelse har næringslivsavisen intervjuet Cecilie Arnemo Åsmul, daglig leder i Innlandet Fornybar, som forteller om sin erfaring som småbarnsmor og styremedlem.

«Advarer mot styreverv» er tittelen på forsiden. I mindre bokstaver kan vi lese:

«- Damer som ikke er ferdig med å få barn, bør ikke ta styreverv, sier trebarnsmor Cecilie Arnemo Åsmul. Hun har prøvd».

Forsiden har fått flere kvinnelige næringslivsledere til å ta til motmæle.

«Takk til DN for å minne oss på at vi lever i 1950», skriver tidligere Schibsted-topp, nå direktør i Innlandet Science Park, Anette Mellbye syrlig på Linkedin.

«Mens det jaktes 13.000 kvinnelige styremedlemmer til norske bedrifter velger DN forsidevinklingen at småbarnsmødre bør forbli ved kjøkkenbenken. Provoserende, feil, og ikke minst et tap for næringslivet», fortsetter hun.

«Jeg har 25 år med styrearbeid bak meg. Slik jeg har blitt møtt, ønsker jeg å møte nybakte foreldre i de styrene jeg leder. Uavhengig av kjønn. Tøvete forside, DN!» skriver styregrossist Bente Sollid Storehaug.

Vil du abonnere på nyhetsbrevet til Kampanje og få siste nytt om medie- og kommunikasjonsbransjen? Da kan du klikke her. 

- Det er virkelig alvorlig

Byråleder i Trigger, Bente Kvam Kristoffersen, er også blant dem som reagerer.

- Da jeg så den skvatt jeg til skikkelig. Jeg visste ikke om jeg skulle le eller gråte. Jeg er overrasket over at en næringslivsavis velger å vinkle en sak på denne måten, sier hun til Kampanje og understreker:

- Det er forsiden som er problemet, for selve saken er mer nyansert, fortsetter hun.

Hun frykter at kvinner som har vurdert eller vurderer å gå inn i styrer kan ha blitt skremt av forsiden.

- Det jaktes på kvinnelige styremedlemmer. I Norge trenger vi 13.000 kvinner inn i styrer. Jeg frykter at det ikke bare er kvinner som blir skremt, men også personer som med rekrutterer til styrene. Det er virkelig alvorlig, sier Kvam Kristoffersen.

Hun sier seg enig med avtroppende Schibsted-sjef, Kristin Skogen Lund, som i DN sin sak påpeker at man ikke «må lage problemer større enn de er».

- Men det er vel DNs privilegium å kunne vinkle saken som de vil?

- Absolutt, men det er noe med forsiden som er misvisende. Det man leser her er en advarsel mot å ta styreverv istedenfor å nyansere saken. Det er nyanser i selve artikkelen, men det er problematisk når det løftes opp på denne måten i en forside.

Kvam Kristoffersen har selv erfaring fra å ha sittet i flere styrer opp gjennom årene og understreker at det er grundige vurderinger som må tas før man tar på seg et styreverv.

- Det jaktes på en stor bredde av kvinner, og da må det tenkes at de også er i forskjellige faser i livet. Styrene må være åpne for tilpasning, enten det er snakk om noen som er gravide, en småbarnsmor eller en småbarnsfar som sådan. Jeg mener det hadde vært bra å få nyansert bedre, sier Kvam Kristoffersen

Forsvarer forside:

- Jeg vil gi honnør til kvinnelige styreproffer som deler sine erfaringer og går foran som forbilder, sier DN-redaktør Janne Johannessen.

- Ikke meningen å skremme kvinner

Også hovedpersonen selv «skvatt litt» da hun så forsiden lørdag.

- Det er ikke meningen å skremme kvinner fra å ta styreverv, sier Cecilie Arnemo Åsmul til Kampanje.

Bakgrunnen for saken er et leserinnlegg hun har skrevet om temaet der hun argumenter for at det bør innføres permisjon fra styreverv.

- Jeg har satt søkelys på at jeg ønsker systemendring, sier hun.

 Hun registrerer at mange kvinnelige næringslivsledere har klart å balansere styreverv med små barn, men:

- Jeg mener det er systemet som må tilpasse seg, og ikke kvinnene. Jeg vet om veldig mange kvinner, og også menn, som har takket nei til styreverv fordi de skal i permisjon og ikke ser hvordan de skal kombinere det.

Nå opplever hun at flere kvinnelige næringslivsledere forsøker å bagatellisere problemstillingen. Hun er likevel glad for at oppslaget har satt i gang en debatt.

- Hadde ingen brydd seg, hadde det ikke vært noe vits i å skrive innlegget.

- Utfordringen kan ikke bagatelliseres

Ansvarlig redaktør i Dagens Næringsliv, Janne Johannessen, forsvarer både forsiden og intervjuobjektet.

- Åpenbart mener hverken DN eller hovedkilden i saken at småbarnsmødre bør forbli ved kjøkkenbenken. Jeg er selv mor til tre små barn og tilbringer mye mer tid på jobb enn ved kjøkkenbenken. At det er utfordrende å kombinere krevende jobber og styreverv med familieliv, er det sunt å snakke om, slik at vi kan oppnå best mulig tilrettelegging i næringslivet, skriver hun i en e-post til Kampanje.

Johanessen forteller at hensikten med saken var å løfte problemstillingen om aksjeloven er tilpasser kvinner i mammapermisjon og med små barn.

- Skal kvinner fylle 13.000 styreverv, kan ikke utfordringene bagatelliseres. Å legge til rette for denne diskusjonen kan forhåpentlig føre til endringer og løsninger, noe artikkelen også tar for seg.

Hun oppfordrer næringslivet til å være lydhøre for kvinner og menn som synes det er utfordrende å kombinere styrverv og baby.

- Debatten er tjent av at nye stemmer og ulike perspektiver kommer til, ikke slås ned på fordi de strider mot gjengs oppfatning i likestillingsdebatten. 

- Burde forsiden ha fått frem poenget til Cecilie Arnemo Åsmul, nemlig at det burde være mulig å få permisjon fra styreverv? 

- En forside vil aldri kunne ta opp i seg alle poenger i en sak, men vi er åpne for at vi med fordel kunne tatt med litt mer av resonnementet på forsiden også.

Refser DN for denne forsiden: - Det er virkelig alvorlig