Tidligere medietopper møtes i Vålerenga: - Lettere å lede en fotballklubb enn NRK

Det nye styret og ledelsen i Vålerenga består av folk med tung mediekompetanse.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- Det har vært Vålerenga siden jeg var bitte liten gutt. Jeg har vokst opp i en del av byen hvor klubben var viktig.

Det sier tidligere NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen (57). Tidligere i år at det ble klart at Eriksen, som leder Bane Nor, er nye styreleder i Vålerenga Fotball Elite. Det hadde ikke gått dersom Eriksen fortsatt hadde vært i sine tidligere jobber i NRK og Norsk Tipping.

- Nei, det har med habilitet å gjøre og penger og rettigheter. Det hadde ikke vært mulig, sier han.

Nå vil han være med å ta Vålerenga tilbake til toppen i Norge etter nedrykket til OBOS-ligaen i fjor.  Han sier rett ut at målet må være at «Vålerenga skal være et av de beste lagene i Norge.»

- Det er vi ikke nå, men de mange gode krefter i Vålerenga og klubben er jo det eneste Oslo-laget. Det mener jeg selv om KFUM har rykket opp i Eliteserien. De har ikke det potensiale som Vålerenga har til å samle Oslo, sier Eriksen.

Vålerenga sesongdebuterer i landets nest øverste divisjon mandag 1. april mot Sogndal. 

Les også: Eriksen slutter i Norsk Tipping: - Har skjedd på svært, svært kort tid

Jeg synes for øvrig at TV 2 betalte altfor lite for de fotballrettighetene og særlig til OBOS-lag. Thor Gjermund Eriksen, styreleder i Vålerenga Fotball Elite

- Lettere å lede en fotballklubb

Thor Gjermund Eriksen tror erfaringen han har opparbeidet seg, etter nesten ti år som sjef for NRK, kan være viktig i jobben som styreleder.

- Jeg tenker jeg skal klare å få folk til å trekke i samme retning, også er jeg opptatt av at styrelederjobben også handler om å respektere hverandres roller, sier Eriksen.

- Hva er lettest, å lede NRK eller Vålerenga?

- Det er mye lettere å lede en fotballklubb. Det kan ikke sammenlignes, sier han.

- Og for første gang får du nå penger fra TV 2?

- Nei, ikke jeg da. Det er klubben. Men det er jo en glede. Og jeg synes for øvrig at TV 2 betalte altfor lite for de fotballrettighetene og særlig til OBOS-lag, sier en spøkefull Eriksen som dermed sender en klar beskjed til sin tidligere bransjekollega og konkurrent, Olav T. Sandnes i TV 2.

- Var du skremt over tallene TV 2-sjefen la frem over piratseingen i Norge?

- Ja det var jeg. Det sier noe om at det er et umodent marked. Men det der er tjuveri, sier den tidligere NRK-sjefen.

Les også: TV 2 går til angrep mot 300.000 pirat-seere – fotballtopper skremt av tyvtittingen

Du kan godt si at jeg var med på å kjøpe norsk fotball og nå skal jeg være med å forvalte norsk fotball, men det henger jo ikke mer sammen enn at du som fotballspiller bytter en klubb. Kjetil Siem, styreleder i Vålerenga Fotball

- Et skup å få inn Eriksen

En annen medieprofil i toppen av Vålerenga denne sesongen, er Kjetil Siem (63). I fjor sommer ble han ny styreleder i Vålerenga Fotball, selskapet der investor og næringslivsmannen Tor Olav Trøim har sin investering i klubben. Han kommer tilbake til klubben et halvår etter at han sluttet å jobbe som konsulent for TV 2 og 18 år etter at han sluttet som daglig leder i Vålerenga i 2005.

Thor Gjermund Eriksen kjenner han godt gjennom både samarbeid fra tiden i TV 2, men også som konkurrent om sportsrettigheter og ikke minst fra tiden da Siem selv var med å selge fotballrettighetene tilbake på 2010-tallet. 

- Vi har sittet på hver vår side av bordet i ulike typer forhandlinger der jeg har representert TV 2 og han har vært toppsjef i NRK og vi klarte jo det samarbeidet veldig bra. Det har vært mange runder med TV 2 og NRK opp gjennom historien, men vi har hatt et veldig fint og profesjonelt forhold. Det er et skup å få inn Eriksen , sier Siem.

- Hva er det med Vålerenga og tidligere medietopper?

- He, he. Det har jeg ikke tenkt på egentlig, men flere i ledelesen har jo jobbet i fotballen før og kanskje mer fotball enn medier. Men ja, vi har medieerfaringen felles også. Fordelen kan jo være at vi kjenner mediemekanismene rundt fotballen, sier Siem.

- Og nå kan du endelig glede deg over at TV 2 betalte 750 millioner kroner for rettighetene til norsk fotball? 

- Norge er et lite land så når både Thor Gjermund og jeg har sittet på begge sider av bordet til forskjellige tider, handler det jo egentlig bare om å forstå rollen din i forhold til den du jobben du har akkurat da. Du kan godt si at jeg var med på å kjøpe norsk fotball og nå skal jeg være med å forvalte norsk fotball, men det henger jo ikke mer sammen enn at du som fotballspiller bytter en klubb. Du må ha et profesjonelt forhold til den rollen du har.

- Men betalte TV 2 for mye eller for lite penger for norsk fotball i 2020?

- De betalte jo det som markedet akkurat da. Hvis TV 2 skulle kjøpt det i dag så hadde det vært en helt annen pris. Det er jeg 100 prosent sikker på. Fotballen traff veldig godt da de solgte det også har TV 2 det helt frem til 2028 så det var god timing, sier Siem.

Les også: Tidligere fotballtopp sentral i TV 2s Champions League-kupp - koronakrisen trakk ut milliardkjøpet

- Vi har fått det motsatte av det vi fryktet

Rett før jul ble det også klart at den nye daglige lederen i Vålerenga Fotball Elite, der altså Eriksen er styreleder, blir Svein Graff (49). Han blir også administrerende direktør i Vålerenga Fotball AS, selskapet som besitter de kommersielle rettighetene til eliteklubben.

- Nedrykket svir fortsatt, men nå opplever vi en formidabel opptur og vi har fått det motsatte av det vi fryktet da vi rykket ned, sier Graff til Kampanje.

Graff, som er leid inn som daglig leder fra sitt eget konsulentselskap NPG, kan fortelle at selv om klubben rykket ned i fjor og dermed ikke lenger skal spille mot Rosenborg, Bodø/Glimt og Molde, men Åsane, Sogndal og Levanger er det lyspunkter på den økonomiske siden. Det til tross for at budsjettet i år er lagt kraftig under fjorårets topplinje på 180 millioner kroner. I år er budsjettet til Graff og Vålerenga på 116 millioner kroner.

- Tross nedrykket har vi landet 17 nye samarbeidsavtaler siden nytt år, sier han.

Han mener klubben nå «har etablert fotball-Norges råeste nettverk» og at det på sponsorsiden skjer mye positivt. Sponsorinntektene i år ligger inne med 42 millioner kroner og er ved siden av TV-pengene og billettsalget den tredje og viktige delen av klubbøkonomien.

-  Sesongkortsalget passerer nå 4.000 og dermed fjorårets tall, og medieomtalen er doblet, sier Graff til Kampanje.

Heller ikke Graff er fremmed med medieindustrien etter jobber som mediedirektør i Norsk Toppfotball og kommunikasjonsdirektør i NFF samt flere år som journalist i NRK og TV 2.

- Så hvordan blir det å rapportere til dine nye styreledere Kjetil Siem og Thor Gjermund Eriksen?

- Jeg kjenner de to fra før og det tror jeg vil bli veldig veldig bra. Kjetil Siem er durkdreven fotballmann som kjenner idretten fra A til Å og Thor Gjermund Eriksen har ledererfaring som få andre og stått i noen stormer som kringkastingssjef og Bane Nor sjef. Det tror jeg viktige erfaringer når en skal samle en klubb. En kan ikke la seg påvirke av ytre press, sier Graff.

Les også: Ny byråeier har vokst med nesten 200 millioner på to år: - Har gått helt under radaren

Tidligere medietopper møtes i Vålerenga: - Lettere å lede en fotballklubb enn NRK