Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
INNSIKT
- Disse kuttene er et signal på en medieøkonomi som er under press, der inntektene faller og kostnadene går opp.
Det sier leder i Norsk Journalistlag (NJ), Dag Idar Tryggestad, til Kampanje.
Onsdag ettermiddag ble de ansatte i Schibsted Media informert om at 2025 starter med nye kostnadstiltak, bare to år etter at forrige spareplan på en halv milliard kroner ble rullet ut.
Hvor mye Schibsted-mediene må kutte nå er ikke klart, men Schibsted-ledelsen forventer at de vil være færre ansatte til neste år.
Det skjer kort tid etter at NRK kunngjorde at statskanalen skal innføre et spareprogram for å redusere kostnadene med 200 millioner kroner i 2025. Kringkasteren skal redusere 70-90 årsverk i løpet av neste år.
- Er du bekymret?
- Vi som har vært i denne bransjen i noen år har lært at mediebransjen ikke er stedet for bekymringer. Det svinger fort og det er ikke lenge mellom opp og nedturer, svarer Tryggestad.
Medieforsker ved Samfunns- og næringslivsforskningpå Norges Handelshøyskole (NHH), Tellef Solbakk Raabe, trekker frem at flere medievirksomheter har gjennomført kutt i flere omganger de siste årene.
- Så jeg kan ikke si at jeg er overrasket, sier han og utdyper:
- Nå har jo reklamemarkedet gått trått en stund, og abonnementsveksten ser ut til å ha stagnert noe. Amedias ekspansjon til Danmark tenker jeg handler om å øke salgsinntekter i et mindre modent marked, i tillegg til effektiviseringseffekter der. Jeg ser på det som det som et signal om at man har plukket de lavthengende fruktene i det norske markedet.
Han mener man må skille mellom kuttene i NRK og kutt i de kommersielle medievirksomhetene.
- NRK har ikke mange variable inntekter å spille på. Etter NRKs syn ble de ikke kompensert nok av staten i forhold til pris- og lønnsvekst i henhold til de fireårige styringssignalene.
- Hvordan blir året mediebransjen går inn i nå?
- Jeg tror man skal være ganske pessimistisk anlagt for å si at norsk journalistikk kommer til å bli betydelig dårligere det neste året.
- Norske aviser har tradisjonelt vært gode på å prioritere hardt. Samtidig kan det kan gå ut over nye satsinger, men jeg tror lyd og teknologi fortsatt vil prioriteres. I mange redaksjoner vil det kanskje bli mindre ressurser til graving, og mindre kultur- og utenriksstoff, slik trenden har vært de siste årene.
Les også: Delt i synet på forslag om gratisnyheter til unge: - Virker mot sin hensikt