Vil ta norsk PR-suksess til utlandet

- Vi har vært neddopet på olje, sier PR-sjef om hvorfor norske byråer har holdt seg på hjemmebane.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Knut Kristian Hauger

Dette er tredje år Trigger topper PR-kåringen i Byråprofil. Det gjør de med god margin til nummer to på lista, Zynk. Trigger er for de fleste aller mest kjent for sin prisvinnende «Stopp bryllupet»-kampanje for Plan Norge, som startet som en blogg om en 12 år gammel jente som skulle gifte seg med en 37 år gammel mann og endte med at flere hundre møtte opp for å stoppe liksom-bryllupet i Oslo Domkirke. Alt ble gjort for å sette søkelys ekte barnebryllup som ikke stanses.

«Engagement marketing» kalles det. Nå vil Trigger prøve ut oppskriften sin i utlandet, og Sverige er første land ut.

- Sverige er et strategisk nøkkelmarked i Norden. Stadig flere kunder ser på Norden som ett marked og Sverige er kanskje det tøffeste kommunikasjonsmarkedet i Norden rent faglig. Klarer vi Sverige, klarer vi resten, litt flåsete sagt, sier Trigger-sjef Preben Carlsen.

- Må bli mer sultne
Carlsen har også tro på at byrået vil få større oppgaver med en base i Stockholm.

- Det er en viktig del av det. Det er liten tvil om at de som sitter i Stockholm oftere sitter i en ledende posisjon enn man gjør her i Oslo fordi hovedkontorene er der.

Det er først den siste tiden at det norske byråblikket har vendt seg mot utlandet. Carlsen vedgår at det er få suksesshistorier om norske byråsatsinger i utlandet å la seg inspirere av.

- Jeg skulle ønske det var flere som turte å satse ute. Jeg opplever at man er veldig fornøyd om man har god økonomi og gode marginer her hjemme, i stedet for å tenke på påvirkningskraft og muligheten man har til å endre, både i bransjen og omverdenen. Det er ikke mange som har gjort det. Geelmuyden Kiese gjør det bra i Norden, men ellers er de stort sett internasjonale aktører som kommer til Norge, sier han.

- Er den norske byråbransjen i ferd med å bli modigere?

- Det håper jeg. Vi trenger å bli mer sultne og mer fremoverlente. Den jantelovkulturen som har holdt oss nede i generasjoner og gjort oss redde for å tråkke feil må vi riste av oss. Gjør man det vil man lære mye på veien og være bedre rustet ved bedre korsvei, sier han.

Vurderer Danmark
Carlsen tror usikre tider kan være akkurat det bransjen har trengt.

- Vi har vært neddopet på olje i dette landet i mange år. Nå sitter man kanskje og føler på at vi trenger mer nyskaping på mange områder. Det gir ikke bare utslag i vår bransje, men i gründermiljøet generelt.

- Hvor stor kan omsetningen fra den internasjonale satsingen bli?

- Det er vanskelig å spå. Vi gjør dette som en testpilot og har lyst til å benchmarke metodikken vår med de beste. Om vi får til dette, kommer vi til å legge strategier for å ta det videre.

- Er Danmark i så fall neste land ut?

- Det kan det være. Det er naturlig å etablere seg i Norden først, men det er også mange andre steder i verden som er interessant å leke med. Nå skal vi ta Sverige først og så skal vi ta de mulighetene som dukker opp etter hvert. Den nordiske strukturen kan også brytes opp. Jeg opplever at det er andre land som er mer interessante enn Danmark rent faglig sett.

«Årets PR-byrå» Her ser du Topp 5-listen over de beste PR-byråene

Plassering Byrå Fjorårets plassering
1. Trigger (1)
2. Zynk (1)
3. Apeland (4)
4. Geelmuyden Kiese (7)
5. Mørland & Johnsen (3)

GK: – Må rekruttere de beste lokalt
Et av de byråene som klatrer på «Årets PR-byrå»-liste, er Norges største PR-byrå Geelmuyden Kiese (GK). Selskapet klatrer fra syvende- til fjerdeplass og lukter nå for første gang på en Topp 3-plassering. Den nye norgessjefen til GK i Norge har selv vært leder for PR-byråets satsing i Danmark etter at GK i mange år har vært til stede i Norden.

- Flere byråer vil ut i verden for tiden og Trigger er ett av dem. Har norske byråer blitt modigere de siste årene?

- Om andre norske byråer har blitt modigere vet jeg ikke. Men jeg vet litt om hva som kreves for å lykkes med byrådrift utenfor Norge etter ett år i Stockholm og to i København. Det aller viktigste er evnen til å rekruttere de beste lokalt, og ha eiere med investeringsvilje og et langsiktig perspektiv. Også må man brenne for det skandinaviske, og det gjør vi i GK, sier Morten Hofgaard Jørstad.

- Hvordan har livet i landflyktighet vært?

- Det har vært utrolig spennende og utviklende år. I Danmark kom jeg ned til et kontor som hadde flere store utfordringer som skulle løses. Sammen med dyktige kolleger, noen gamle og mange nye, har vi bygget et solid fundament for de kommende årene - samtidig som vi har levert gode tall, sier han.

- Hva vil du savne i Danmark?

- Det er mange ting. Men først og fremst 45 fantastiske kolleger som har vært med på å bygge et nytt GK her nede. Og så må jeg legge til Københavns jungel av glimrende restauranter og kulturliv, selv om Oslo er i ferd med å ta innpå også på dette området, sier han.

Vil ta norsk PR-suksess til utlandet