Kraftig prisvekst på tv: - Det er ekstreme endringer

I fjor økte prisen på tv-reklame med nesten 15 prosent. I 2018 kommer nye prisøkninger - og det til tross for annonsørenes «dødsdommer».

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Like sikkert som julebordene kommer i desember, sender de kommersielle tv-kanalene på denne tiden av året ut sine prislister for neste år. Men det spørs om ikke julebordene blir vesentligere hyggeligere enn årsforhandlingene mellom mediekanalene på den ene siden og de største annonsørene og mediebyråene på den andre siden.

For nå foreligger prislistene for 2018 og de viser at prisene på tv-reklame fortsetter å stige markant. En av dem som møter tv-kanalene til forhandlinger om neste års tv-budsjetter, er forhandlingsdirektør i det amerikansk-eide mediebyrå-konsernet Omnicom, Jonas Buskop.

- TV 2 er kort fortalt i snitt med i overkant av fire prosent og det er hovedsakelig to perioder der prisene øker mer enn noe annet sted. I månedene mars og mai er økningen ti prosent, sier Buskop til Kampanje. 

De prisendringene som skjer på tvers er betydelige og reduserer effekten av tv-annonseringen. Jonas Buskop

Trosser dødsdommer

Også Discovery og MTG øker sine priser i bunn med henholdsvis tre og fem prosent i bunn, men TVNorge er den som drar til mest av alle med en økning på opp mot 15 prosent avhengig av filmlengder og nye målgrupper. Dermed fortsetter de kommersielle tv-kanalene sin strategi om å øke prisene for å møte den store etterspørsel etter tv-reklame i markedet. I fjor på samme tid var signalet det samme da tv-kanalene antydet prisvekst på opp mot fem prosent.

- Selv om den gjennomsnittlige prisøkningen er på i snitt fire prosent varsler TV 2 også at de vil ta ut en større prisøkning gjennom forhandlinger, sier Buskop.

- Så den reelle prisoppgangen blir høyere enn fire prosent?

- Det må nok de fleste belage seg på, sier Buskop.

Les også: TV 2 skrur opp reklameprisene – «Betydelig», svarer mediebyråene

Det som er mer overraskende er at de setter opp prisene. Det er en dødsdom.

Dermed fortsetter prisgaloppen på tv til tross for at seingen fortsetter å falle, noe som har fått flere store annonsører til å rasle med sablene. Dette kom tydelig frem i Den store annonsørrapporten til Anfo tidligere i høst.

Les mer: Dramatisk for tv i ny reklamerapport - annonsørene kutter tv-budsjettene

En av de mest kritiske var en av markedets største tv-kunder, Orkla og direktør Arve Heltne.

- Det bør ikke overraske noen at tv går tilbake. Det som er mer overraskende er at de setter opp prisene. Det er en dødsdom, sa Orkla-direktør Arve Heltne til Kampanje.

Les også: - En dødsdom å øke tv-prisene

Tror på økte tv-priser:

- Det er viktig å understreke at det ikke er prisstigningen alene tv-kanalene tar sikte på å ta ut i markedet, sier forhandlingsdirektør Jonas Buskop i Omnicom. Han tror også tv-kanalene har et mål om senke rabattnivået.

- Det er ekstreme endringer

Forhandlingsdirektør Jonas Buskop i Omnicom mener forventningene til pris, viser at tv befinner seg i en «meget komfortabel situasjon». Tv er nemlig i den heldige situasjon at etterspørselen fortsatt er større enn tilbudet.

- Selve prisliste-økningen på rundt fire prosent er moderat med tanke på hvordan markedet har vært. Men det er altså viktig å understreke at det ikke er prisliste-økningen alene tv-kanalene tar sikte på å ta ut i markedet, sier Buskop med tanke på forventningene om lavere rabatter neste år.

Han tror de kommersielle tv-kanalene etter et første halvår i år, der de hadde utfordringer med å levere nok seere, er mer trygge på evnen til å levere seere etter en sterkere høst. 

- Første halvår var krevende der de kommersielle kanalene gjorde det dårlig kapasitetsmessig. Omsetningsøkningen var større enn ventet og det var flere annonsører som ikke fikk plass på skjermen med reklamekampanjene sine. Kanalene gikk dermed glipp av inntekter og enkelte annonsører fikk ikke ut sine kampanjer som planlagt, sier han.

- Fall i tv-seing og økte priser, rimer ikke det også dårlig i ørene til annonsørene?

- Jo, det gjør det. De prisendringene som skjer på tvers er betydelig og reduserer effekten av tv-annonseringen og vil dytte flere annonsører i retning av andre medier.  Det er ekstreme endringer som skjer nå på tvers av kanalene og som reduserer den effekten man får av tv-investeringene sine, sier Buskop.

- Begynner man å nærme seg det smertepunktet mange snakker om?

- Det er ikke lett å si og det avhenger av hvor godt man lykke med sine tv-annonser. Noen er nok der allerede i forhold til avkastning, mens det for andre fortsatt er god butikk. For å bygge merkevare på lang sikt er det fortsatt ekstremt viktig å drive med massekommunikasjon og fortelle sitt budskap gjennom video og tv-reklame, sier Buskop. 

- Uforholdsmessig høyt rabattnivå:

TV 2 og salgsdirektør Bjørn Gunnar Rosvoll er den største aktøren på tv-reklamemarkedet med en omsetning på rundt to milliarder kroner. Her Rosvoll sammen med Tora Mellbye fra Sparebank 1 og Schibsteds Per Håkon Fasting under en debatt på Kampanjes Byråguiden. Foto: Eivor Eriksen.

TV 2: - Vi øker prisene mindre enn i fjor

Salgsdirektøren i TV 2, Bjørn Gunnar Rosvoll, er ikke enig med forhandlingsdirektøren i Omnicom, som har regnet ut den reelle prisøkningen i år på tv-reklamen til 12-14 prosent.

- Først er det viktig å si at 2017, spesielt høsten, har vært et veldig godt år for TV 2. Reklamekjøperne ønsker å være til stede på våre kanaler og digitale plattformer. I tillegg økte ikke prisene så mye hos oss, sier han.

- Men økningen ble ganske kraftig? 

- Prisene gikk opp i hele tv-markedet og vi gikk ut med en prisliste på 5,7 prosent, også endte vi noe høyere, sier Rosvoll.

- Hvor mye høyere?

- Noen detaljer må TV 2 få lov til å ha for seg selv, sier salgsdirektøren.

Omsetter for to milliarder

TV 2 har en omsetning på rundt to milliarder reklame-kroner, men den samlede veksten i markedet for tv-reklame er ifølge IRM ikke på mer enn to prosent i år. Hvor mye mer omsetningen til TV 2 økte med i 2017 er imidlertid ikke klart. 

Les også: Ferske reklametall - dette blir vinnerne og taperne i 2018

- Men nå øker dere prisene på nytt. Hvorfor?

- I år øker vi prisene mindre enn i fjor. Vi går ut med 4,2 prosent og det gjør vi for å matche tilbud og etterspørsel så godt som mulig.

- I mars og mai øker prisene med ti prosent. Det høres mye ut?

- Det er riktig, det øker ti prosent i mars og mai og resten av månedene øker vi med tre prosent. Det mener vi gir annonsørene og reklamekjøperne et stabilt og forutsigbart prisbilde og det har alltid vært viktig for TV 2. At det øker ekstra i de to nevnte månedene, har sammenheng med at vi i flere år har vært utsolgt akkurat på den tiden.

- Var mars og mai krevende måneder i år med tanke på å levere nok seere?

- Ja, det var krevende måneder, og nå matcher vi etterspørselen i denne perioden

- I tillegg sier dere at dere forventer å ta ut mer på pris gjennom forhandlinger, blir dere mindre rause med rabattene neste år?

- Ja, det er utgangspunktet vårt. Det er et uforholdsmessig høyt rabattnivå i tv-bransjen og det er noe vi ønsker å gjøre noe med gjennom individuelle forhandlinger.

- Er målet å hente ut mer eller mindre på pris neste år, rabattnivået inkludert?

- Omtrent det samme som i år. Det er viktig for oss med stabilitet.

- Dere trosser annonsørene som kaller strategien med å øke prisene i et fallende marked for tv-seing, noe Orkla blant annet har kalt «en dødsdom». Hva sier du til det?

- Vi lytter til markedet hver eneste dag, men føler 4,2 prosent prisøkning er noe markedet forventer, sier Rosvoll.

- Jonas Buskop i Omnicom mener det er «betydelige prisendringer i markedet» og at dette vil «redusere effekten av tv-annonseringen». Kommer effekten til å gå ned?

- Vi mener at effekten av tv-reklame er svært god. Det er noe vi ønsker å dokumentere og gjerne sammen med annonsørene.

- Kan økte priser bidra til «å dytte flere annonsører i retning av andre medier»?

- Vi mener at tv-reklame virker svært godt og at levende bilder og med lyd på stor skjerm med hele familien til stede er en særdeles god måte å bygge merkevarer og selge varer på. La oss ikke glemme, at vi i 2017 hadde den største lineære tv-suksessen noen sinne med «Farmen kjendis.» Vi tror 2018 blir et nytt, fint år for tv-reklamen, sier Rosvoll. 

Kraftig prisvekst på tv: - Det er ekstreme endringer