Pol kryper nærmere Try på Byråprofil: - Avstanden er marginal

Men nok en gang går uslåelige Try til topps i Byråprofil - og det for 15. året på rad.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman Journalist

Try reklamebyrå fortsetter å skrive historie når de går av gårde og vinner prisen «Årets Reklamebyrå 2017». Det er 15. året på rad at byrået vinner prisen.

- At Try vinner for 15 år på rad er intet mindre enn imponerende, det er bare å ta av seg hatten og bøye seg i støvet, sier markedsdirektør Ingvar Sandvik i Kantar Media. Han har hatt det faglige ansvaret for Byråprofil-undersøkelsen.

Da Try reklamebyrå ble kåret til «Årets reklamebyrå 2002» uttalte daværende daglig leder Harald Strømme til Kampanje at han trodde byråets rendyrking av det «tradisjonell reklamebyrået» var medvirkende til suksessen i det tilbakelagte året.

- Vårt hovedfokus er merkevarebygging og kreativ kommunikasjon. Ettersom vi ikke har egne spesialavdelinger, slik større byråer har, har vi et kostnadsnivå mange misunner oss, uttalte Strømme den gangen.

Til topps igjen:

Her er Kjetil Try på scenen under Byrådagen 2017 på Månefisken i Oslo etter å blitt kåret til «Årets Reklamebyrå» for 15. gang på rad. Foto: Eivor Eriksen

Vi er kjempespente hvert år, men ydmyk er jeg ikke lenger. Kjetil Try

Kort vei til andreplassen

I mange år var avstanden ned til konkurrentene stor og gapet syntes nok av mange umulig å fylle. Det byrået som har evnet å utfordre denne sementerte situasjonen, kom altså fra egne rekker, siden det er datterselskapet Pol som har kapret andreplassen.

Det bekymrer ikke Kjetil Try som er styreleder i datterselskapet til Try. 

- Som styreleder i Pol synes jeg jo det er veldig gøy og det hadde vært fortjent om de gikk til topps et år. Men som administrerende direktør i Try så ville jeg sagt at den førsteplassen bare var til låns i ett år, sier Try. 

Pol ble startet i 2015 men kom ikke med på Byråprofil før i 2016 fordi en forutsetning for å bli målt, er at man har tilbakelagt et helt driftsår. Men i 2016 føk de direkte inn på en andreplass bak morselskapet Try. Denne plassen beholder de i år – men avstanden opp til Try er ekstremt liten.

- Vi har sett at det har blitt stadig blitt tettere i toppen blant reklamebyråene de siste årene. I år er det rekordjevnt mellom innehavere av de tre pallplassene. Forskjellen mellom Try og Pol er nå marginal – så det er kanskje av «sine egne» man skal få det til slutt, spør Ingvar Sandvik i Kantar Media retorisk.

Også bronseplassen går til samme byrå i år som i fjor, nemlig Anti. Også de suste rett inn på pallplassen i fjor.

- Vi ser at Anti seiler sterkt opp bakfra og er nå en ganske så reell utfordrer til både Try og Pol. Vi får se hvordan denne utvikler seg til neste års kåring, sier Sandvik.

På topp ti er det kun ett nytt byrå, og det er We Are Live, som kaprer tiendeplassen. Byrået som ble startet i 2014 av Andreas Borgen, Christian Bernt og Herman Mueller Stormyr markerte seg også sterkt under årets Gullkorn med å innkassere kveldens hovedpris «Årets Gullkorn» for en jobb for Diplom Is.

Fire byråer forbedrer sin plassering i forhold til i fjor; det er Anorak, Kitchen, Los & Co og Dinamo. To byråer faller på listen; SMFB og Schjærven, mens McCann og Per Høj (tidligere Saatchi & Saatchi) er ute av topp ti-listen.

Byråprofil 2017Årets Reklamebyrå

  Byrå Plass 2016
1. Try (1)
2. Pol (2)
3. Anti (3)
4. Anorak (7)
5. Kitchen (8)
6. SMFB (4)
7. Los & Co (10)
8. Dinamo (10)
8. Schjærven (5)
10. We Are Live (-)

Urangert: DDB Oslo, Empefire, Fjeldheim & Partners, Futatsu Industries, McCann, Per Høj (tidligere Saatchi & Saatchi).

Byråprofil 2017Hvem tenker mest originalt?

1. Pol
2. Anti
3. We Are Live
4. Try
5. Trigger

Byråprofil 2017Byrå med medarbeidere som markerer seg

1. Try
2. Pol
3. Trigger
4. Netlife
5. Zynk

Pol kryper nærmere Try på Byråprofil: - Avstanden er marginal