På topp fem år på rad: - PR ble en tvangstrøye

Annonsørene er ikke opptatt av merkelapper - for femte år på rad er Trigger årets PR-byrå, selv om de i fjor definerte seg ut av bransjen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Hilde Nyman

Årets PR-vinner i Byråprofil «meldte seg ut av PR-bransjen» i fjor ved å si at nå skulle byrået være noe helt annet. Men annonsørene har ikke fått med seg dette og har kåret byrået til PR-vinner for femte året på rad.

- Vi kan ikke si til kundene våre at kommunikasjon og merkevarebygging er nok. Det som skjer nå kommer til å endre kommer til å endre alt ved hvordan norsk næringsliv fungerer. Jeg håper flere ser at bransjen de er en del av ikke vil være relevant særlig mye lengre om vi ikke tar store grep, uttalte Carlsen for ett år siden.

Det er altså stabilt i toppen av årets PR-liste – pallen er identisk med 2016-utgaven av Byråprofil med Trigger, Zynk og Geelmuyden Kiese på henholdsvis første-, andre- og tredjeplass. Første gangen PR-byråene ble målt i Byråprofil, var i 2013, og Trigger har altså stått på toppen av pallen alle disse årene. Fire av disse årene har Trigger kunnet sole seg i glansen alene, men i 2014 måtte byrået finne seg i å dele førsteplassen med Zynk.

Byråprofil 2017Årets PR-byrå

  Byrå Plass 2016
1. Trigger (1)
2. Zynk (2)
3. Geelmuyden Kiese (3)
4. Gambit Hill & Knowlton (8)
4. Apeland (3)
6. Burson Marsteller (9)
7. Corporate Communications (10)
8. First House (-)
8. Mørland & Johnsen (-)
10. Nucleus (-)

Det er disse ti byråene som er målt i PR-delen av Byråprofil i år. First House, Mørland & Johnsen og Nucleus var ikke med på topp ti-listen i fjor, derfor har de fått en (-) markering i tabellen for fjorårsresultat.

Delte byrået i to

I oktober i år ble det kjent at Trigger gjør en organisasjonsmessig endring der gründer Preben Carlsen tar med seg seks ansatte og starter datterselskapet Trigger X. Carlsen forklarte satsingen slik;

- Vi heter Trigger X fordi vi kun er en del av ligningen. Den blir først komplett når vi kombinerer vår egen kompetanse med den som finnes hos andre. Derfor har vi laget et partnerskapsselskap som ikke måler suksess i form av kortsiktig utbytte, men investerer i konsepter som gir fremtidig gevinst fordi vi bygger opp skalerbare løsninger sammen med andre. På veien deler vi både risiko og oppside med de vi jobber med – uavhengig av om de er private selskaper, offentlige virksomheter, organisasjoner eller oppstarter, uttalte Carlsen til Kampanje ved oppstarten.

Trigger skal fremdeles være mer et utviklingsbyrå enn PR-byrå, og veivalget står de for, bekreftet daglig leder i Trigger, Bente Kvam Kristoffersen.

- Ja, det har vi gjort fordi denne båsen er blitt en tvangstrøye for oss. PR er et av flere virkemidler når vi skal utarbeide kommunikasjon, men det blir begrensende for oss å kalle oss et PR-byrå når mediemarkedet er i så stor endring. At vi har definert oss litt ut, tror jeg har gitt oss en fordel, og det har også gitt oss oppdrag, blant annet i det offentlige, som jeg ikke tror vi hadde fått slik vi tidligere var rigget, sa hun.

I år er det delt fjerdeplass på listen – Gambit Hill & Knowlton og Apeland deler denne plassen, noe som er en forbedring for Gambit og et lite fall for Apeland. Ellers er det ingen nye byråer på topp ti-listen for PR, men byråer som Släger er ute av listen etter at det er satt en nedre omsetningsgrense for de byråer som måles.

Hos Kantar Media, som har utført Byråprofil-underseøkelsen for Kampanje, tør ikke markedsdirektør Ingvar Sandvik å spå om Trigger vil være i stand til å «ta en Try».

- Om vi ser en Try i Trigger, og fortsatt gullmedalje i ti år fremover, er det selvsagt vanskelig å mene noe om. Med de bransjeglidningene som finner sted, sliter jeg litt med å se at vi kommer til å oppleve «15-år-på-rad-vinnere» i årene som kommer. Trigger har jo f.eks. selv gått ut og sagt at de ikke skal være et PR byrå. Det er hvert fall tettere i toppen i PR kategorien nå enn det var i 2016 og 2015, sier han.

På topp fem år på rad: - PR ble en tvangstrøye