Konsulentgigant vil by reklame- og PR-byråer på kamp

Norsk toppsjef forventer kraftig vekst på digitalsatsing. Skal ansette 100 nye personer.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Det globale konsulentselskapet Accenture med over 425.000 ansatte og en historie som strekker seg tilbake til 1960-tallet, skal ikke lenger kun jobbe med rene «blådress-konsulent-tjenester». For nå melder konsernet seg for alvor på i kampen om annonsørenes gunst.

På Fornebu utenfor Oslo har Accenture sitt norske hovedkontor- med store glassfasader rettet mot Oslofjorden. Her møter administrerende direktør Tonje Sandberg og kommunikasjonsdirektør Øystein Ingdahl og de to er tydelige på at nå må reklamebransjen gjøre rom for at det blir flere om beinet.

- For ett år siden sa din kollega Anders Råve «watch out» til reklamebyråene på Kampanje. Hva sier du i dag?

- Jeg sier det samme. Men jeg tenker at det er plass til flere aktører, sier Tonje Sandberg til Kampanje.

Les også: Analytikere tror Accenture og Deloitte vil kjøpe byrå-giganter

- Har ambisjonene i orden

Nylig kåret dent amerikanske nettavisen og bransjemagasinet Ad Age konsulentgiganten til det raskest voksende digitalbyrået globalt. Men likevel er Accenture såpass ukjent blant norske annonsører at de ikke har nok vurderinger til å bli målt i  årets Byråprofil.

- Ser dere for dere at dette kommer til å bli et stort satsingsområde i Accenture?

- Ja, vi ser på dette som et viktig område. Accenture Interactive sysselsetter nå 450 personer i Norden, og kan i tillegg trekke på de nesten 5.000 som vi er totalt i Norden. For oss er dette helt fokusert og målrettet. Vi mener at dette er et sentralt område som gir vekst, sier hun. 

Hun er forsiktig med tall som inntektsmål og slikt, siden konsernet er børsnotert, men hun åpner likevel døra på gløtt for å si hva slags vekst de forventer på kommunikasjon;

- Vi forventer en 25 prosent vekst det neste året på det området som er Interactive. Så ambisjonene er i orden. Vi mener jo også at det er helt realistisk.

Med friske vekstambisjoner utelukker ikke Accenture-toppen at det kommer flere oppkjøp i reklame- og kommunikasjonsmarkedet. Internasjonalt har konsulentgiganten vært en av de mest aggressive hva gjelder kjøp av byråer.

- Vi har ikke noen entydig plan for oppkjøp. Men det er klart at Accenture ser på interessante aktører i markedet, uten at det er besluttet eller tenkt noe konkret på det.

- Det er jo noen miljøer som er «til salgs», er det noen dere har lyst på?

- Nei, vi har ikke tatt stilling til om det er noen spesielle vi har lyst på. Men vi følger med, sier hun. 

Byråprofil 2017Årets teknologi/designbyrå

  Byrå Plass 2016
1. Netlife (1)
2. Apt (-)
3. Bekk (2)
4. Hyper Interaktiv (5)
5. Making Waves (2)

Urangert (i alfabetisk rekkefølge): Bouvet, Creuna, Deloitte Digital, Halogen og Knowit.

Netlife på topp igjen

I år som i fjor troner Netlife på toppen i kategorien for teknologi/ designbyrå. Men det er endringer i toppen. Det Try-eide digitalbyrået Apt sniker seg rett inn på en andreplass og skyver dermed fjorårets sølvvinner i denne kategorien - Bekk - ned på en tredjeplass. I fjor delte Bekk denne plassen med Making Waves, som i år sikrer en femteplass på topplisten. Fjorårets femteplass var det Hyper Interaktiv som hadde – og de forbedrer sin plassering og kommer på en fjerdeplass i år.

Snuser på reklameoppdrag

Men selv om konsernet melder seg på i kampen om reklame- og kommunikasjonskontoer, legger de inn et lite forbehold når det gjelder pitsjer. Kampanje er imidlertid kjent med at byrået var meldt på i første runde av en av de store reklamekonkurransene i år når Avinor skal ha nye byråforbindelser.

- Vi har allerede deltatt i flere reklamepitsjer sammen med noen av de andre byråene, så jeg vil ikke se bort i fra at vi kommer til å delta i flere. Men vi kommer nok ikke til å delta alene på egen kjøl med det første, tenker jeg.

- Per nå har vi nok ikke den kreative kraften alene, men vi i ferd med å hente inn mer kompetanse her også, legger Øystein Ingdahl til.

Vi forventer en 25 prosent vekst det neste året på det området som er Interactive. Så ambisjonene er i orden. Tonje Sandberg

Shopper markedsføringsfolk

Den siste tiden har Accenture rekruttert stadig flere folk fra kreative bransjer, som Christopher Nøkleby (Mercedes Benz), Ole Morten Damlien (hentet fra Creuna) og Kent Jordet (hentet fra AOL).

- Kommer dere til å fortsette med denne typen ansettelser fremover?

- Ja. Vi har en vekstambisjon for Accenture Norge og ønsker oss gjerne 100 ansatte til totalt i løpet av et par år, sier Sandberg og understreker at det gjelder i alle divisjoner.

På Den store annonsørdagen i oktober la Annonsørforeningen Anfo frem ferske tall som viste at treenigheten mellom mediebyrå, reklamebyrå og PR-byrå fremdeles står sterkt hos norske annonsører. Sandberg avviser at det er et mål for Accenture å splitte denne trioen.

- Det er ikke noe mål i seg selv. Det viktigste for oss er å hjelpe kundene i å lykkes, og at de norske virksomhetene lykkes fremover. I forbindelse med det trenger man vår digitale kompetanse på en ny måte, og vi ser at samfunnet trenger vår evne til å forstå teknologi.

Hun sier hun allerede har mange kreative i stallen.

- Vi har ganske mange hos oss som har jobbet nokså nært med utformingen av kampanjer og som er helt i stand til å lage kampanje, men jeg tenker at der vi er i Norge nå, vil det være naturlig å samarbeide med byråer som kundene allerede bruker. Men hvis det er noen som vil bestille noe der man skal anskaffe alt fra én aktør, vil vi kanskje teame opp. 

Vi har allerede deltatt i flere reklamepitsjer sammen med noen av de andre byråene, så jeg vil ikke se bort i fra at vi kommer til å delta i flere. Tonje Sandberg

Trekke på mindre byråer

Hun er tydelig på at konsernet har mye kompetanse som kanskje ikke reklamebyråene har i samme grad.

- Jeg tenker at Accenture har hatt og har et ståsted med en dyp forretningsforståelse. Også er vi veldig tunge på teknologi. Og nå som samfunnet og verden endrer seg, trenger man det digitale inn også mot markedsføring og alt som henger sammen med det. Vi ser at kundene våre ønsker å være treffsikre i sin markedskommunikasjon, og de opplever kanskje ofte at de ikke har vært det. Vår erfaring er derfor at når vi kombinerer forretningsforståelse, teknologiinnsikt og markedskommunikasjon på en riktig måte, blir man mer treffsikker, mener hun.

- Så dere tror at dere kan være mer treffsikre enn reklamebyråer?

- Vi tror i hvert fall at det å se helhet er viktig. Når du får en digital verden må du se helhet for kundene dine for å evne at kundene blir dine.  Jeg vil ikke egentlig si noe dårlig om de andre enn at vi nok er mer opptatt av helhet, fordi dette er en kompetanse vi mer naturlig har.

Konsulentgigant vil by reklame- og PR-byråer på kamp