Dyrere tv-reklame neste år: - Vi skal gi dem kamp om kronene

TV 2 og Discovery øker prisene neste år. Reklamekjøperne kommer ikke til å gi seg lett.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Selv om tv-seingen fortsetter å falle og annonsørene og reklamekjøperne legger mindre penger på bordet i 2018 sammenlignet med fjoråret, går landets største tv-kanal inn i de viktigste årsforhandlingene med klar beskjed om at prisene på tv-reklame skal opp.

- Vi øker prisene i snitt med 5,1 prosent. Det er noen måneder det er litt mer og andre måneder det er litt mindre. Utover det gjør vi ingen større endringer i sesonger og indekseringer. Vi gjør dette for å få til et bedre samsvar mellom tilbud og etterspørsel, sier salgsdirektør i TV 2, Bjørn Gunnar Rosvoll.

Tv-markedet har ikke utviklet seg spesielt godt i 2018 og de ferske tallene fra måleinstituttet IRM viste at omsetningen på tv etter tre kvartaler var på 2,7 milliarder kroner. Det var en nedgang på 144 millioner kroner eller rundt snaue fem prosent.

Les også: Annonsørene svikter tv-kanalene - også radioreklamen faller

Rosvoll sier at TV 2 kommer til å gjøre det bedre enn det generelle tv-markedet og til med klare å få til en liten økning i salg av tv-reklame inneværende år. TV 2 har de siste årene hatt en reklameomsetning på tv på rundt 1,9 milliarder kroner.

- Vi gleder oss til neste år hvor vi kommer fra et veldig godt 2018 der TV 2 har vekst på tv-reklame. Det er hyggelig når markedet går litt ned. Det betyr at TV 2 tar markedsandeler, sier Rosvoll.

Les også: Reklame-nedtur for tv-kanalene: - Markedet svakere enn på lenge

Vi skal som vanlig gi dem kamp om kronene. Det blir som alltid noen tøffe runder. Harald Eide-Fredriksen

- Alle ønsker seg voksende markeder

Med tre store tv-konsern som kjemper i et marked for tv-reklame på rundt 3,6 milliarder, betyr det at Discovery eller Nent-gruppen har fått et tøffere i 2018.

- Hvor mye bekymrer nedgangen i totalmarkedet for tv-reklame?

- Alle ønsker seg voksende markeder, så når det ikke er det kan vi ikke være annet enn fornøyd med å ta markedsandeler.

Rosvoll nevner programmer som «Senkveld», «Åsted Norge», «Truls a la Hellstrøm», «Skal vi danse» som noen av programmene som har levert bra med seere dette året og som har sørget for at kanalen har tatt markedsandeler i høst.

- Det viser at strategien med masse, godt norsk innhold virker, sier Rosvoll.

- Har «Skavlan» og seertallene på dette talkshowet gjort det vanskeligere for deg i din jobb?

- Alle i TV 2 skulle gjerne hatt høyere seertall på «Skavlan», men så er det også sånn at det er veldig mye som går bra. Pressen har hatt en tendens til å fokusere på «Skavlan», men det profesjonelle markedet har vært veldig fornøyd med sendeskjemaet til TV 2.

- Hva er bakgrunnen for prisøkningen? 

- Det er veldig høy etterspørsel etter tv-reklame og når vi tar andeler må vi tilpasse priser. Vi leverer gode kampanjer og mediebyråene fortsetter å dokumentere veldig høy effekt av tv-reklamen. Det er høy ROI som vi sier (return on investments, red. anm.) og vi er konkurransedyktige på pris i forhold til konkurrerende medier både på kost per tusen- og effektnivå.

- Det har vært nedgang i tv-seing de siste årene. Hvor lenge tør dere å møte den utviklingen med økte tv-priser?

- Tv er et bærende element i de fleste store kampanjer i dag, både de salgsutløsende og de som er merkevarebyggende. Det så vi sist i helgen med Black Friday. Interessen for tv-reklamen er høy blant annonsørene og effekten er god. Vi tror tv-reklame kommer til å stå seg og være her i lang tid, sier han.

Les også: Reklamekjøper om «gamlis-tv»: - Kun MTG vil snakke om seere under 30 år

Han tror markedet vil være med på prisstigningen selv om annonsører fra bettingmarkedet til Kampanje mandag kunne fortelle at økte tv-priser nå var årsaken til at reklameinvesteringene ble tatt ned på tv i 2018.

- Vi er ikke en del av det markedet for betting. Så når du holder den største aktøren på tv ute av markedet så virker kanskje ikke den reklamen like godt. Bettingaktørene får dermed ikke den dekningen som tv-reklamen krever.

- Hvordan vil du oppsummere mottagelsen av prisene dine?

- Det var som forventet. Noen hadde nok fryktet enda høyere prisvekst, mens andre kanskje er mer programforpliktet til å mene at det er for mye. 

- Ambisjonen neste år er å vokse?

- Ja, definitivt. Vi ser at strategien vår med godt norsk innhold har gitt oss et veldig løft det ønsker jo vi å kapitalisere på også gleder vi oss til «Farmen kjendis». Markedsavdelingen i TV 2 er veldig glad i «Farmen», sier Rosvoll. 

- Må tilpasse prisene:

Salgsidirektør Bjørn Gunnar Rosvoll skal ut å forsvare økte tv-priser i tv-markedet. - Det er veldig høy etterspørsel etter tv-reklame og når vi tar andeler må vi tilpasse priser, sier han.

- Tv leverer svakere

Fra to av landets største byrågrupperinger er tilbakemeldingen at prisveksten i TV 2 «er som forventet».

- Det er som forventet. Jeg tippet mellom fem-seks prosent og traff ganske godt på det. Utfordringen til tv er at tv leverer svakere dekning og svakere seertall enn tidligere så vil vi gå inn i forhandlingene med en holdning om at nettoprisendringene blir mindre fordi tv har utfordringer, sier sjefforhandler i Group M, Jarle Thalberg.

Også hos konkurrenten Dentsu er holdningen den samme.

- Ja, det var prisøkning omtrent som forventet. Den store overraskelsen ligger nok i den kraftige økningen for mars måned neste år på litt over ti prosent, sier forhandlingssjef i Dentsu Aegis, Harald Eide-Fredriksen.

Han mener TV 2 kan ha forregnet seg og lagt for mye vekst på for stor etterspørsel på det som skjedde i mars i år da kanalene gikk utsolgte.

- Det var en kombinasjon av at flere annonsører ventet til etter OL og en tidlig påske. Vi ser fra prisene til andre kanaler at de ikke gjør tilsvarende endringer. Vi får håpe TV 2 vet hva de gjør, sier Eide-Fredriksen.

Bildet er mer komplisert enn bare pris.

Han mener det er «gledelig at TV 2 legger seg på et litt mer moderat nivå i år enn ved i inngangen til 2018» da det var det Fredriksen kaller «den største prisøkningen noensinne».

- Det skaper unødvendig mye turbulens. Markedet står seg på større forutsigbarhet.

- Kommer han til å klare å hente ut denne prisveksten?

- Det er det som skal avgjøres i forhandlingene. Det er som alltid individuelle forhandlinger. Men vi skal som vanlig gi dem kamp om kronene. Det blir som alltid noen tøffe runder, sier Eide-Fredriksen.

Heller ikke Jarle Thalberg tror TV 2 vil klare å hente ut fem prosent prisvekst for neste år.

- Jeg tror ikke kanalen klarer det i snitt. Dette handler også mye om historikk og hvor du kommer fra med tanke på betingelser, kvalitet i leveranser, hvilke programmer og når på døgnet. Bildet er mer komplisert enn bare pris.

- Tv har fortsatt en viktig rolle

Ferske tall fra Medietilsynet og Lotteritilsynet viste nylig at norske spillselskap brukte i alt 82 prosent av sine tv-reklamekroner på norske tv-kanaler. Det er en økning på 13 prosentpoeng fra i fjor. 

- Hvorfor trives Norsk Tipping så godt på tv all den tid nedgangen i tv-seingen er så kraftig?

- Vi er ikke helt enige i den uttalelsen. Tv har en relativ nedgang i seing, primært drevet av de unge målgruppene, men leverer fortsatt sterke dekningskampanjer i brede målgrupper. Vi søker hele tiden de virkemidlene som bidrar til at Norsk Tipping som selskap oppnår sine målsettinger i henhold til mandatet som er gitt, og her har tv fortsatt en viktig rolle i kanalstrategien, sier Kristin Røe, markedsdirektør i Norsk Tipping.

Les også: Mindre tv-reklame fra bettingselskapene - men Norsk Tipping øker

Dyrere tv-reklame neste år: - Vi skal gi dem kamp om kronene