Telias toppsjef om Get- og mediekjøpene: - Tv-posisjonen vår utfordres

Mener Norge skiller seg fra Sverige og Finland.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Tirsdag slapp Telia nyheten om at Abraham Foss skal fortsette å lede Telia i Norge, selv etter sammenslåingen av Telia og Get. Det betyr at mangeårig Get-sjef Gunnar Evensen forsvinner ut av selskapet. Han skal selv ha valgt å slutte.

Overfor Kampanje forteller administrerende direktør i Telia Company, Johan Dennelind, at han er fornøyd med utfallet.

- Abraham har gjort en fantastisk jobb de siste tre og et halvt årene med integrasjonen av oppkjøpene vi har gjort og med å sette Telias varemerke på kartet. Han var naturligvis en sterk kandidat. Men også Gunnar, som kom inn i familien med en sterk track-record er en bra person som vi har snakket med om fremtiden. Da han valgte å slutte, er det naturlig at Abraham fortsetter. Det føles godt at vi får en kontinuitet. Det tror jeg er viktig, sier han.

- Hva blir den største utfordringen med å slå sammen Telia og Get?

- Dette er to ganske ulike selskaper i grunnen, mobil og fast og med to ulike kulturer.

- På hvilken måte?

- Begge selskaper er bygget på oppkjøp og har vært del av ulike konstellasjoner. Det finnes en mulighet når vi slår de sammen til å skape en unik Telia Norge-kultur og en fellesskapsfølelse. Det er hardt arbeid som må gjøres, men her kan vi skape noe spennende.

Les også intervju med Gunnar Evensen: - Har lyst til å leke litt, stå mer på ski og bruke tid på mitt privatliv

Skal ha avstand til medievirksomheten

Mens Konkurransetilsynet har godkjent kjøpet av Get i Norge, venter Telia fortsatt på grønt lys for kjøpet av Bonnier Broadcasting. Telia-sjefen erkjenner at kjøpet av Bonniers tv-virksomhet byr på større utfordringer.

- Det er to ulike former for integrasjon. Med Get gjør vi en tradisjonell integrasjon av tele- og tv-operatører. Det har vært gjort før. Media har vi aldri gjort tidligere, sier han til Kampanje.

Det ligger heller ikke an til en full integrasjon av Telia og Bonnier Broadcasting.

- Først skal vi få oppkjøpet godkjent, så det er litt tidlig å snakke om, men en viktig komponent i Bonnier-oppkjøpet er at vi får en standalone-business som er en innholdsleverandør til hele markedet og som har en journalistisk uavhengighet. Andre deler av selskapet kommer vi til å jobbe tettere med.

- Er det noe i konkurransebildet som gjør at dere ser at det er nødvendig å gå inn i medier?

- Vi har en global konkurranse med store amerikanske kjemper, og der ser vi et behov for å komme inn i verdikjeden og være en del av innholdsforhandlinger som vi ikke er i dag. Dessuten ser vi en god business i Bonnier Broadcasting. De har kompetanse som vi ikke har i dag, både på reklame- og innholdsmarkedet. Det tror jeg vi kommer til å ha nytte av.

- Dere har lagt 30 milliarder kroner på bordet for Bonnier Broadcasting og Get. Når
kommer dere til å ha tjent de pengene inn igjen?

- Vi ser raske synergier på disse to oppkjøpene. Begge er verdiskapende for selskapet. Akkurat hvor mange måneder og år det tar, kommer an på hvordan man regner, men vi ser gode forutsetninger.

- Har lite valuta i forhandlinger

Da Telias konsernsjef ble intervjuet av Inside Telecom-redaktør Varog Kervarec på deres høstkonferanse på DNBs hovedkontor i Bjørvika denne uken, forklarte han kjøpet av Bonnier Broadcasting med at deres tv-posisjon blir utfordret i Sverige og Finland. Der driver Telia allerede med tv-distribusjon.

- Der har vi et problem med at innholdsleverandører øker prisene i forhandlinger, som gjør at vi må vurdere å øke prisene ut til kundene, uten å kunne tilby kundene mer verdi. Vi har lite valuta i forhandlingene med innholdsleverandører i dag fordi de sier «take it or leave it». Ved å være en del av verdikjeden har vi flere forhandlingsverktøy, sa han.

Norsk Telia-sjef Abraham Foss vil ikke svare «ja» eller «nei» på om Norge skiller seg fra Sverige og Finland på dette punktet.

- Nå skal vi inn og lære oss mer om dette markedet. Det er ingen tvil om at koblingen til innhold alltid vil være sentral for en aktør som oss, men så er spørsmålet hvor langt ut i verdikjeden man går, sier Foss til Kampanje.

- I Sverige og Finland har vi gått til dette skrittet både for å få en plass ved bordet og for å kunne være med å utvikle gode tjenester for kundene. Hva som er riktig over tid for hvert marked, må vi komme tilbake til, legger han til.

Skal lede Get-sammenslåingen:

Abraham Foss fortsetter som Telia-sjef også når selskapet slås sammen med Get. Foto: Eivor Eriksen

Telias toppsjef om Get- og mediekjøpene: - Tv-posisjonen vår utfordres