- Skal vi lykkes, må vi stå skulder ved skulder

Utfordringene står i kø for reklame- og mediebyråer. Nå finner flere og flere av dem sammen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er store endringer i den norske byråbransjen for tiden. De siste årene har vist med tydelighet en utvikling der både reklame-, PR- og mediebyråer spiser seg inn på hverandres markeder med et tjenestetilbud som ligner mer og mer på hverandre.

- De siste fem årene har byråenes tjenestespekter utviklet seg i samme retning for både reklame-, PR- og mediebyråene. Det har derfor blitt mange områder man skal beherske. Du skal være veldig god på både det kreative, content, medier, data og teknologi, sier den nye Publicis-sjefen i Norge, Peder Mittet.

Den franske kommunikasjonskjempen, Publicis Group, med en markedsverdi på 120 milliarder kroner, gjennomfører derfor en stor endring på globalt nivå kalt «The Power of One». Nå slår man sammen sine reklamebyråer, PR- byråer og mediebyråer i større nasjonale enheter. I tillegg integrerer Publicis konsulentselskapet Sapient, som de kjøpte for noen år siden for 3,7 milliarder dollar.

- Vi blir med det de første i Norge som tar steget helt ut i stor skala og med troverdighet på tvers av disipliner, sier han.

- Skjedd voldsomme endringer

Grepet gjøres for å møte utfordringene som skyller over hele kommunikasjonsindustrien der store annonsører som Procter & Gamble og Unilever kutter i sine kommunikasjonsbudsjett og byrågigantene må konkurrere mer og mer med de store teknologiselskapene Facebook, Google og Amazon om både talent og kundenes oppmerksomhet.

- Det har skjedd voldsomme endringer i bransjen vi jobber i, men Publicis inntar en veldig offensiv rolle og posisjon i digitaliseringen, sier Peder Mittet.

I tillegg utfordres de tradisjonelle byråene av de store konsulenthusene som Accenture, Deloitte og PWC og investorene ser ut til å ha fått kalde føtter. Giganter som WPP, Publicis og Omnicom har hatt et dårlig år på verdens børser i 2018.

- Farlig å smøre seg for bredt ut

I Norge betyr The Power of One at Publicis slår sammen reklamebyrået Kitchen og mediebyrået Starcom. Starcom var flere ganger på toppen av Kampanjes kåring Byråprofil i kategorien «Årets mediebyrå», men har siden falt ned noen plasseringer før de inntar andreplassen igjen i år.  

- Publicis-byråene i Norge er unike i sin bredde og vi reduserer kompleksitet ved å samle kompetanse og tjenester som tradisjonelt har levd i silo. Nå får vi muligheten til å levere helhetlig, strategisk rådgivning med spisskompetanse og unngår faren ved å smøre seg for tynt ut, sier Mittet.

Det nye Publicis-selskapet vil få en samlet byråinntekt på 230 millioner kroner og vil telle nærmere 170 ansatte.

Byråprofil 2018Her ser du listen over de beste byråene i Norge

Plass Byrå Bransje Plass 2017
1.  Try Reklamebyrå (1)
2. Pol Reklamebyrå (2)
3. Anti Reklamebyrå (3)
4. Red Media Mediebyrå (8)
5. Starcom Mediebyrå (-)
6. Netlife Teknologi/design (4)
7. Apt Teknologi/design (7)
8. Carat Mediebyrå (-)
8. Kitchen Reklamebyrå (-)
10. Zynk PR-byrå (6)
10. Anorak Reklamebyrå (10)

I kåringen for «Årets Byrå 2018» er skåren for alle bransjekategoriene (reklame, PR, mediebyrå, teknologisi/designbyrå, samt contentbyrå) satt sammen og rangert.  

(-) betyr at byrået er nykommer på Topp 10.

- Har vært sur på mediebyråene

Inn i ledelsen i det nye Publicis-selskapet går også mangeårige reklamemann og Kitchen-sjefen, Haakon Dahl. Han innrømmer at han har vært skeptisk til mediebyråene opp gjennom årene og dermed også til å rive ned siloene - som Publicis nå gjør.

- Jeg skal innrømme at jeg tidvis har vært sur og tverr på mediebyråene, men etter å ha blitt kjent med Starcom og de andre byråene er jeg ekstremt imponert over kompetansen og viljen til produktutvikling som ligger i mediebyråene til Publicis, sier Dahl.

Han sier det fremover vil handle om å samarbeide mer på tvers.

- Skal vi lykkes, må vi stå skulder ved skulder, sier Dahl.

- De store blir bare større

Grepet Publicis tar, er et synlig bevis på at stadig flere kommunikasjonsbyråer samler seg i større miljøer. En tilvarende utvikling ser en også i Norges allerede største byrågruppe.

Tidligere i år kjøpte gjennomførte Dentsu Aegis, som eier og driver mediebyråene Carat og Vizeum, et større oppkjøp av konkurrenten Red Media. Red Media har de siste to årene toppet listen som landets beste mediebyrå på Kampanjes Byråprofil.

- Hva tenker du om at Kitchen og Starcom slår seg sammen?

- Dette er spennende fordi det kommer flere dyktige konkurrenter og det viser at de store bare blir større. Man ser behovet for å bygge mer og mer fullservice gjennom ulike typer konstellasjoner, sier sjefen for alle Dentsu-byråene i Norge, Pelle Stensson, som også er ny eier av Red.

Jeg skal innrømme at jeg tidvis har vært sur og tverr på mediebyråene Haakon Dahl, Kitchen

Angrer ikke på eget oppkjøp

Han tror likevel ikke at det handler om å være størst på markedet.

- Det er ikke så viktig for oss å være størst. Det viktige er at våre kunder virkelig synes at vi skaper verdi for dem, men Publicis ligger langt bak oss i størrelse, sier sjefen for alle Dentsu-byråene, Pelle Stensson.

At han selv valgte å kjøpe et mediebyrå og ikke et reklamebyrå, angrer han ikke på.

- Nei, absolutt ikke. Vi har kjøpt byråer som stemmer med vår strategi. Og vår strategi er å bli fullservice konsulentmiljø med tech, data og en consulting-virksomhet som genererer businessverdi. Det viser seg også at mediebyråene får større og større kraft der ute, sier Stensson.

Norske byråer følger etter

Sammensmeltningen av de mange byrådisiplinene har preget markedet i mange år. 

I Try-konsernet har man de siste årene startet opp med både innholdsmarkedsføring, teknologi og PR og nylig entret Try også mediebyråmarkedet med full tyngde gjennom sin alliansepartner WPP og deres mediebyrågruppe Group M. Rådgiver og partner i Try, Sindre Beyer, er ikke overrasket.

- Vi ser at kunder ønsker å løse mer under samme tak og at dette skjer flere andre steder enn på Try-huset er ikke unaturlig, sier Beyer.

- Hvem er first mover her, er det den franske kommunikasjonsgiganten Publicis eller norske Try?

- Jeg tror norske Try er de første, men de har nok ikke sett til oss da de gjorde den beslutningen, sier Sindre Beyer.

- Mediebyråene må endre forretningsmodell

Hos den nordiske vekstraketten The North Alliance (Noa) - som på kort tid har fått byråer som Making Waves, Anorak og store reklamebyråer som svenske Åkestam & Holst og danske & Co i stallen, er ike mediebyrå en del av planen.

- Vi er ganske trygge på at et tradisjonelt mediebyrå ikke er et være eller ikke være i en slik sammenheng, sier den norske konsernsjefen Thomas Høgebøl i Noa. 

Han sier byrågruppen «skal ha flere spesialister enn generalister».

- Vi søker konkurransekraften i data, teknologi og kommunikasjon, for å utvikle kundereiser i verdensklasse. Distribusjon kommer som en konsekvens og hygienefaktor av dette, sier han.

Norske byrågrupperinger med reklame- og mediebyråtjenester: Her er noen av de største byråkonstellasjonene i Norge

  • Dentsu Aegis Norway
    Byråinntekt: 375 MNOK
    Omsetning: 3.700 MNOK
    Resultat før skatt: 63,6 MNOK
    Ansatte: 350
    Dentsu Aegis består av en rekke mediebyråer som Carat, Vizeum, Red Dentsu X, Iprospect, Red Performance samt flere andre mindre selskaper som Isobar, Red Storyline og Red Tactic.
  • Try-huset
    Byråinntekt: 240,8 MNOK
    Omsetning: 550,6 MNOK
    Resultat: 57,7 MNOK
    Ansatte: 190
    Try-konsernet består av Try Reklamebyrå, mediebyrået Opt, PR-byrået Try Råd og teknologibyrået Apt. I tillegg eier Try majoriteten av reklamebyrået Pol.

  • Publicis-gruppen
    Byråinntekt: 226 MNOK
    Omsetning: 1.383 MNOK
    Resultat før skatt: 42,6 MNOK
    Ansatte: 170 ansatte
    Har reklamebyråer som Kitchen og New Work, mediebyråene Starcom og Zenith og PR-byrået MSL.

  • Schjærven
    Byråinntekt: 203 MNOK
    Omsetning: 714 MNOK
    Resultat før skatt: 5,5 MNOK
    Ansatte: 173
    Schjærven-konsernet består av Schjærven Reklamebyrå, mediebyrået Re: Media samt flere produksjonsbyråer som Schjærven Film og Produksjonssjefen.

- Skal vi lykkes, må vi stå skulder ved skulder