Zynk er best i PR-klassen

Trigger ned fra tronen etter fem år.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

Trigger har vært nummer én hvert år siden «PR-byråer» ble egen kategori i Byråprofil. Nå er det duket for tronskifte. Åtte år etter at Claus Sonberg og Hans Olav Otterlei startet PR-byrået, kan Zynk se ned på Trigger på andreplass og Geelmuyden Kiese tredjeplass i årets Byråprofil.

Partner og gründer Claus Sonberg og administrerende direktør Anniken Haugen Jebsen la ikke skjul på gleden da de mottok applaus på Månefisken kveld.

- Vi har sittet og ventet spent. Det er utrolig hyggelig å vinne, sier Haugen Jebsen.

Sonberg lover feiring. Han har tidligere uttalt at PR-byrået skal grave dypt i champagnekjelleren dersom Zynk maktet å klatre helt til topps igjen. I 2014 delte de førsteplassen med Trigger.

- Anniken har innkalt til fredagspils, sier han.

Byråprofil 2018Årets PR-byrå

Plass Byrå Plass 2017
1.  Zynk (2)
2. Trigger (1)
3. Geelmuyden Kiese (3)
4. Corporate Communications (-)
5. Apeland (4)
5. Burson Cohn & Wolfe (-)

Urangert: First House, Gambit og Nucleus. 
Urangerte byråer er presentert i alfabetisk rekkefølge. 

(-) betyr ny på topp 5.

Bare ett PR-byrå på topp ti

- Det er ikke så overraskende at Zynk inntar førsteplassen. Byrået har ligget på andreplass i flere år og delte førsteplassen med Trigger et år. Zynk satser på stordata, noe som har gitt økt synlighet fordi det er noe mange er opptatt av. Samtidig har det vært en del endringer rundt Trigger, som tidligere har fått mye oppmerksomhet gjennom blant annet store kampanjer. Det kan nok ha ført til at Trigger er blitt mindre synlige, sier daglig leder i Kommunikasjonsforeningen, Therese Manus.

- Jeg ser også at det er små variasjoner på PR-toppen fra år til år. Det er de kjente, største og etablerte byråene som holder seg på toppen av PR-kategorien i Byråprofil. Det betyr nok at byråene leverer stabilt og jevnt til sine kunder, sier hun.

Manus merker seg at det er kun ett PR-byrå på topp ti-listen i Byråprofil 2018 - Årets Byrå – og det er Zynk på en delt tiendeplass. I 2017 var det to PR-byråer på topplisten; Trigger på fjerdeplass og Zynk på sjetteplass.

- Det kan nok tyde på at reklamebyråene, som mange tradisjonelt har god kjennskap til gjennom reklamer og kampanjer, har høyest omdømme der ute, mens kommunikasjonsbyråene, som jobber mye mer med strategi og måling, er mindre synlige. Det siste året har heller ikke vært preget av de store kampanjene som har fått mye oppmerksomhet, der mange kommunikasjonsbyråer tidligere har markert seg. Konkurransen om å nå gjennom med slike kampanjer er blitt større. Det er blitt mye mer fragmentert, noe som gir mindre synlighet. Det betyr vel og merke ikke at kommunikasjonsbyråenes arbeid blir mindre verdsatt, sier hun til Kampanje. 

Trigger: - Har hatt et tøft år

Trigger-sjef Bente Kvam Kristoffersen tar nedrykket med fatning.

- Vi har stor respekt for Zynk og jobben de har gjort. Vi har knivet med dem lenge i Byråprofil, men vi er to forskjellige byråer som opererer i to ulike deler av PR-bransjen, sier hun til Kampanje.

Trigger har tilbakelagt et turbulent år der de mistet bådet Trigger-gründer Preben Carlsen og en tredjedel av inntektene. Nå mener Kristoffersen at de er i ferd med å snu skuta.

- Vi har hatt et tøft år og det er egentlig utrolig at vi holder nivået vi gjør. Det skyldes alle de folka som jobber i Trigger som virkelig har gitt jernet. De skal ha kred for dette. Så andreplass er egentlig en seier for oss, selv om vi selvsagt vil ha gull. 

Zynk er best i PR-klassen