TV 2, NRK og Viaplay er klare til kamp – én av tre nordmenn vil vurdere Disney+

Analyseselskapet Audience Project tror Disney+ vil tære på tallene til både Netflix og nordiske strømmetjenester.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Giganten Disney forventes å entre det norske strømmemarkedet neste vår. Analyseselskapet Audience Project har gjennomført en undersøkelse for å vurdere hvilken effekt det vil ha i Norge. Én av tre nordmenn spurt sier de vurderer å tegne abonnement når tjenesten lanseres. Kampanje skrev nylig om at nordmenn allerede syntes det er mange strømmetjenester å forholde seg til.

Undersøkelsen til Audience Project viser at flertallet av gruppen som vurderer å kjøpe Disney+, samtidig vurderer å si opp et eller flere av deres nåværende strømmeabonnementer. Noe som kan få betydning ikke bare for landets mest populære strømmetjeneste, Netflix, men også nordiske tjenester.

Kampanje har snakket med tre av landets største strømmetilbydere NRK, Viaplay og TV 2 for å høre om de frykter den kommende konkurransen i en allerede tettpakket strømmeverden. 

Les også: Åtte av ti tatt av «strømmen» - synes det er for mange tjenester å holde styr på

Norden er vår hjemmebane. Vi kan være konkurransedyktige mot hvem som helst i Norden. Fredrik Olimb

- Norsk drama er noe nordmenn vil ha

Pressesjef i Viaplay, Fredrik Olimb, er trygg på at deres innhold gjør dem konkurransedyktige.

- Det er jo allerede ganske stor konkurranse på det markedet, men vi er trygge på at vår satsing norsk og nordisk kvalitetsdrama gjør oss konkurransedyktige også de neste årene. Det er derfor vi satser så hardt på Viaplay Originals-produksjonene våre, som blant annet Wisting og Okkupert, sier Olimb til Kampanje.

Les også: «Wisting» slår alle Viaplay-rekorder

- Wisting knuste alle rekorder på Viaplay for både salg og seertall, noe som viser at norsk drama er noe nordmenn vil ha. Og dette er et område vi absolutt kan være best på uansett hvem vi konkurrerer med, også Disney, fortsetter Olimb.

Alt som tar tid fra oss i dag er konkurrenter, enten det er Facebook, Disney + eller tekst-tv for den saks skyld. Fredrik Olimb

- Norden er vår hjemmebane

Pressesjefen i Viaplay er sikker på at de kan konkurre mot hvem som helst, også mot Disney, på hjemmebane.

- Norden er vår hjemmebane. Vi kan være konkurransedyktige mot hvem som helst i Norden, sier Olimb.

- Vi legger mye stolthet i Viaplay Originals og kommer nå med mer enn 20 egne produksjoner i året, men så har du sporten i tillegg. Vi har nylig investert i en rekke attraktive vintersportsrettigheter, i tillegg til at vi har Champions League, Norges håndballmesterskap på både dame- og herresiden i mange år, samt en rekke andre attraktive rettigheter, fortsetter han.

-Tror du folk kan si opp Viaplay på grunn av Disney+?

- Alt som tar tid fra oss i dag er konkurrenter, enten det er Facebook, Disney+ eller tekst-tv for den saks skyld. Vi konkurrerer om folks tid mer enn noe annet, og med den kundeveksten vi har opplevd de siste årene tyder det på at vi gjør noe riktig, avslutter Olimb.

Les også: Disneys nye strømmetjeneste tar ikke en «Netflix»

På vei til Norge:

Star Wars-serien «The Mandalorian» er flaggskipserien til Disneys nye strømmetjeneste som forventes tilgjengelig i Norge i 2020. Foto: Francois Duhamel/Lucasfilms.

TV 2 er tufta på konkurranse og er ikke redde for å konkurrere, selv ikke mot globale giganter som Disney. Sarah Willand

- TV 2 er en totalleverandør

Sarah Willand, organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, svarer følgende på spørsmål om den kommende Disney-konkurransen:

- TV 2 er jo tufta på konkurranse og er ikke redde for å konkurrere, selv ikke mot globale giganter som Disney. TV 2 Sumo er stappfull av norsk kvalitetsinnhold og senest i går offentliggjorde vi et langsiktig og viktig samarbeid med Nordisk Film om norske og nordiske filmer og serier, samt filmtjenesten NF+ og barneuniverset Oii. TV2 Sumo er en totalleverandør av innhold til hele familien og derfor ikke i direkte konkurranse med innholdet i Disney+, sier Willand til Kampanje.

Ifølge analysen til Audience Project kan TV 2 Sumo miste ti prosent av abonnentene sine som en direkte konsekvens av lanseringen av Disney+ i Norge.

- Er ikke TV 2 Sumo i direkte konkurranse med Disney+?

- Disney er et underholdningsunivers, vi er en totalleverandør av sport, underholdning og nyheter. Det er klart at vi alle kniver om folks tid og oppmerksomhet. Så her må vi fortsette å være fremme i skoa, sier Willand.

- Tror du Disney vil utfordre Netflix i Norge?

- Er det noe jeg har lært meg så er det at jeg hverken tør å spå eller være sikker på hva som skjer i strømmemarkedet, men det er klart at Disney har innhold som også vil være attraktivt for norske forbrukere og de har en sterk merkevare. Så det vil være tøff konkurranse, men kanskje enda mer opp mot Netflix, enn opp mot norske strømmeaktører som TV 2 Sumo. Det blir spennende å se hvordan forbrukerene reagerer.

Les også: TV 2 trapper opp kampen om barnas skjermtid - skal møte konkurransen fra Disney+ og NRK Super

Disney har alt «Disney Disney», men også Marvel og Star Wars og da har du noe som er veldig ettertraktet. Kristian Tolonen

- Vi har en en annen bredde i innholdet vårt

Analysesjef i NRK, Kristian Tolonen, mener Disney skiller seg fra andre aktører på grunn av innholdet de kan tilby. 

- Vi har jo fått aktører som Amazon Prime og HBO Nordic som også finnes gjennom distributørløsninger, men den store forskjellen på Disney versus andre aktører som Amazon er at Disney har en stor katalog av veldig attraktivt innhold. Disney har alt «Disney Disney», men også Marvel og Star Wars og da har du noe som er veldig ettertraktet, sier Tolonen til Kampanje.

Han mener NRK likevel har innhold Disney ikke kan tilby.

-For NRKs vedkommende, selv om ikke vi kan ha så mye av det aller mest attraktive innholdet fra utlandet, som Marvel og Star Wars, så er NRK den nest største på strømming etter Netflix. Og vi har en en annen bredde i innholdet vårt som feks dokumentar og nyheter som ikke er en del av den vanlige strømmepakka, og som Disney heller ikke driver med, sier Tolonen.

 

Amazon var den forrige strømmetjenesten man snakket om skulle utfordre Netflix, og det skjedde ikke, men så er jo ikke Amazon Disney heller. Kristian Tolonen

- Vi liker å tro at vi har god oversikt over hva folk har på matpakka

Analysesjefen mener NRK har lært seg en god del folks vaner når det gjelder strømming.

- Vi liker å tro at vi har god oversikt over hva folk har på matpakka. Og vi har klart å gjøre ting som for eksempel Exit, som antageligvis er en av de mest populære strømmetitlene vist i Norge, med godt over en million seere per episode, og nesten alle er strømmet. Så vi er trygge på at vi kan ha innhold som folk vil se, sier Tolonen.

- Så blir spørsmålet, hvordan blir det når man får inn en potensiell aktør som Disney som kan forrykke markedet, både det mot voksne og barn. Thor Gjermund Eriksen har jo sagt at det er slutt på Norgessmesterksap, nå er det verdensmesterskap. Før konkurerte vi om tv-seere på kringkasta norsk tv, nå konkurer man mot innhold fra hele verden og nå ser det ut som det melder seg en ganske sterk konkurrent med Disney, fortsetter han. 

- Tror du Disney kan ta over Netflix sin posisjon som landets mest populære strømmetjeneste?

- Det er vanskelig å si. Det som er fellesnevnereren for da man ser hva folk sier de skal gjøre kontra hva de faktisk gjør,  er at det er flere husstander som har gått «all in» på internett-tv og kuttet kabelen i veggen, men det var langt fler som sa de skulle gjøre det enn de som faktisk gjorde det. Også tror jeg Netflix har en veldig sterk posisjon allerede, som er krevende å utfordre, så jeg tror ikke jeg ville turt å vedde på verken at Disney tar posisjonen deres eller at Netflix beholder den. Såpass mye usikkerhet er det i strømmemarkdet, ting kan skje veldig fort. Amazon var den forrige strømmetjenesten man snakket om skulle utfordre Netflix, og det skjedde ikke, men så er jo ikke Amazon Disney heller så man vet ikke, avslutter Tolonen.

Les også: Første reaksjoner på strømmetjenesten til Disney: - Elegant, men lite innhold

TV 2, NRK og Viaplay er klare til kamp – én av tre nordmenn vil vurdere Disney+